30 October 2010

PERLUKAN BANTUAN ANDA !


Boleh tak sesapa kat sini bagi sedikit tip, idea, sokongan anda semua kpd saya ni , mcm mana nak mulakan usaha kuruskan badan tanpa menemui kegagalan dlm erti kata lain terus mencuba dan berusaha hingga ke titis peluh terakhir he he....

tak mau lagi dah cuba ubat kurus, herba, atau apa2 ubat yang mempercepatkan proses penurunan berat badan tp nak cuba cara semulajadi...banyak rujukan tentang pemakanan dan senaman yang ada dalam simpan saya tp nak usaha secara istiqomah tu tak tau mcm mana ...asyik2 GIVE UP di pertengahan jalan je.

Please help meee....

Nak tengok gambar terbaru saya? Mmg dasatlah bentuk badan yang boleh dikatakan sebagai tidak berbentuk. Tengok separuh badan pun dah boleh agak mcm mana separuh lagi he he...



Berat saya naik mendadak semenjak awal tahun 2010...oh semakin runsing memikirkan hal semakin terbuka pulak selera makan ...

29 comments:

  1. sy pung obes gak awal taun lepas...ms mula2 beti kejer n berkhidmat sepenuh masa ngan hencik hubby n anak2...dlm 3 bln gt naik dr 72 ke 82...sy diet nasi 3 bln, tp mende lain sy makan laa...p dlm kuantiti sikit2 jer...pastu gi gym 2 kali sminggu, Alhamdulillah turun smpi 65kg...p skrg pregy la pulak, tak tau la tu naik brape pulak...adeiiii....hehehheheh...last pregy sampai 95kg! adeiiii....menakutkan kan? hehehhe...apa2 pun...chaiyok!

    ReplyDelete
  2. T.kasih bagi sokongan dan pengalaman sbg rujukan.
    Berat saya skrg 75kg, tinggi cuma 145 cm.

    Insyaallah saya pun akan register gym tak lama lagi.

    ReplyDelete
  3. salam sis.. salah satu caranye.. sis cuba cari teman yang sama2 nak kurus.. leh celen mencelen (bahasaku oh) pastu setiap 2 minggu timbang.. bandingkan ngan kawannye.. kalau dapat gi gym lagi la bagus.. tapi kalo sis gi riadah kat taman2 tasik pun orait gak.. semoga sis berjaya k..

    ReplyDelete
  4. hai dear..ni apa yang boleh jaja kongsi kan bersama ek...jaja pun jenis badan gedabak gak..sampai satu stage i need to down size me back..antara yang jaja lakukan..cut down meal..jangan tahan perut dr makan..cuma kurangkan..kalau biasa makan nasi sepinggan penuh, u cut down half..jangan banyak amik menda karbohidrat esp nasi ngan roti..ratah lauk2 jek pun okey gak..tapi jangan la bantai bedal lauk2 bersantan bagai..kang tak menjadi plak..kalau bleh banyak kan makan menda2 yang ber sup2 ni..meehun sup for lunch is better than makan sesenduk nasi... :p

    langkah seterusnya jaja gi gym..hari2 pi gym..and banyakkan minum air kosong..memang perlukan banyak..

    u kena disiplin sket la..

    perlu ke tak amik suppliment..YES!!! PERLU...kalau setakat excercise tanpa amik suppliment atau pun bahan2 pembantu...penurunan berat badan memang slow..itu nasihat dr pakar..

    first month jaja buat menda2 ni..jaja turun 5 kg...tapi bila jaja stop suppliment jaja hanya mampu turunkan hanya 4 kg dalam tempoh 3 bulan...so, supliment memang membantu...

    u bleh gak try just mate 5..sambil excercise, sambil minum menda tu..lagi cepat membantu...untuk lagi cepat..minum just mate 5 2 kali sehari..then u makan hanya sekali sehari jek..insyallah berkesan..

    kalau nak tgk gambo2 jaja gi gym bleh korek2 la dr blog..entri2 dr januari 2010..

    all the best ok..

    ReplyDelete
  5. cube gak amalkan posa sunat...itu plg mujarab....bersenam secara konsisten...mulakan dgn xtvt yg mudah dahulu taw..:)

    ReplyDelete
  6. salam akak.. x try just mate 5? dulu berat saya dekat 90.. tapi lepas amalkan.. minn turun jadi 60.. cuma pantang TAK BOLEH MAKAN NASI.. tu pantang nya.. kala nak.. jum beli dengan miminn.. kita cuba.. kita usha.. tapi akak comel apa.. x mau runsing2 ya.. :)

    ReplyDelete
  7. T.kasih pada yang sudi bagi tips2...k.aya akan mulakan langkah pertama esok...pergi gym.....

    ReplyDelete
  8. salam kak aya..tini pun da naik mendadak. lepas bersalin haritu berat 57kg, berat asal 55 kg. tinggi 150 cm je. pastu naik sampai 64kg..masuk wad turung 4 kg, ni naik balik..tini da request dgn hubby nak beli alat yg kecik nak letak kat umah, nakgi gym tak dapatla busy..taksuke cuba makan2 produk sbb membazir sbb tini tak berdisiplin..tp bila badan berat ni rasa malu nak jumpa orang..huhu~~jom kita sama2 turunkan berat ek!

    ReplyDelete
  9. Tini,
    itulah, mai la kita pakat usaha turunkan berat badan kita ni, Tini masih ok, belum tahap, k.aya dah capai tahap obesiti...itu menakutkan tp masih tak serik utk makan makan makan...

    ReplyDelete
  10. salam..kawan leladulu x makan nasi sebulan, tp dia gantikan ngan sup sayur, bihun, biskut. Mee kuning cuba elakkan. Lebihkan buah2an dan sayur.Pas sebulan badan dia mmg susut, kami igt dia frust..rupanya tidak..nak berat badan ideal katanya

    ReplyDelete
  11. Excersise aje. .hu3. .tapi kite pun tak berjaya. .

    ReplyDelete
  12. Dah follow kak aya. . .hehe. .follow sy ek. . .

    ReplyDelete
  13. ramai yang bagi idea tinggalkan nasi...sdg berusaha utk melupakan nasi sementara waktu tp baru kejap ni makan nasi, mcm mana ni....

    ReplyDelete
  14. Yuhuhu. .k.aya im combink. .eh coming. .eheh jum ambik award. .

    ReplyDelete
  15. Tgh diet gak nih, zaman bljr dlu, 49kg je, time kawen naik 65kg, time pregnnt 88kg..huhu..jom kite diet..skrg mkn nsi separuh + sayur campur/sup sayur je stp hri. pastu mkn oat. Mkn oat boleh tahan lpr tau..try la :)

    ReplyDelete
  16. eloklah kita sama2 saling sokong menyokong dan nanti kita sama2 update ttg berat badan kita ye..

    ReplyDelete
  17. Jgn risau.. boleh trun balik tu.. Cuba perlahan2.. (^.^) Aja2 fighting!

    ReplyDelete
  18. hai..salam..saya pon pernah gemuk..dan memang gerun dan rasa tak bertenaga masa tu..sekarang alhamdulillah..nak cerita panjang kat sini susah..apa2 jom ym ngan saya Lyzmanja@yahoo.com.saya sedia berborak dan bertukar pandangan.

    ReplyDelete
  19. hai..salam..dulu saya pernah gemuk..dan alhamdulillah sekarang dah ok..kira2 cun lah hehehe.apa2 pon jom ym ngan saya..Lyzmanja@yahoo.com.leh borak dan tukar pendapat.

    ReplyDelete
  20. hai..salam..dulu saya pernah gemuk..dan alhamdulillah sekarang dah ok..kira2 cun lah hehehe.apa2 pon jom ym ngan saya..Lyzmanja@yahoo.com.leh borak dan tukar pendapat.

    ReplyDelete
  21. salam sis,
    lakukan senaman secara consistent.
    tidak perlu lama,
    sehari cukup lah untuk 30 minit.

    dan malam,
    sis cuba bertahan untuk tidak makan
    inshaAllah

    adik saya berjaya menurun kan puluhan kg.

    ReplyDelete
  22. salam kenal kak,

    -mknn utk kurus cepat biasanya oat + anlene.
    -amalkan minum air limau nipis suam tanpa gula tiap2 pagi (selawat)
    -puasa sunat isnin/khamis
    -senaman konsisten, buat 10 minit dulu sehari utk seminggu supaya bdn tak terkejut. pastu tambah masa ikut selesa.

    jgn berlapar. mkn ikut time. bila berlapar, nanti badan ingat kita tak cukup mkn..so, otak akan bg arahan utk simpan semua lemak yg ada..otak perlukan lemak. sbb tu bdn tak kurus2 :)

    saya pakai corset Premium Beautiful. bila perut 'ketat' dek bengkung, tak rasa lapar sgt. jd otomatik mkn sikit aje. insyaallah, akak boleh kurangkan berat bdn. niat la awal2 tu buat kerana Allah swt. mcm tu, sentiasa ingat tak boleh give up..sbb nk jg bdn yg Allah swt berikan. wallahualam.

    ReplyDelete
  23. terimakasih lynn..k.aya akan cuba praktikkan ...

    ReplyDelete
  24. erm...bagi ifa..if sis kurangkan makan je nie...amik lebih sayur2 n ikan2...perlu rebus atau bakar je nie...n then pagi2 minum oat+anlene..pastu rajin2 la joging pun ok pe...after tue ifa mesti minum air limau nipis suam...hihi..pastu pose sunat isnin khamis..insyaallah turun la..cam ifa dulu ifa xmkn nasi..agak lama la...n then joging hari2..hihi..now ifa dah start mkn nasi..sbb my parent marah nie..hihi..neway dorg ckp dh kurus dah..hihi..tp smp skrg ifa xleh nk mkn byk2 dh..xleh masuk dh..but its ok la..berat ifa still maintain je nie..n semakin turun..even ifa dh start mkn nasi balik..=)

    ReplyDelete
  25. betul ifa, kalau kurangkan nasi cepat sikit turun berat.k.aya belum dapat tinggalkan nasi daripada senarai makanan k.aya...makan sikit je...harap dptlah krangkan menjadi seminggu sekali je.

    ReplyDelete
  26. salam kak aya~

    sekadar cadangan saya : kak aya cumalah premium beautiful~ ya harganya agak mahal namun berbaloi2~ jom ke blog saya http://chekgumurni.blogspot.com saya ingin membantu kak aya~ dan harap kak aya support saya~ maceh~

    ReplyDelete
  27. kak aya~ jomlah jadik my testimonial~ ;p~ saya akan membantu kak aya dalam mendaapatkan bentuk idaman wanita ;p~ biarlah bertubuh gempal atau sebaliknya namun mempunyai ukuran badan yang sesuai~ PREMIUM BEAUTIFUL~ support me k~

    ReplyDelete
  28. salam ...pernah ke mencuba mengunakan apa2 produk utk menguruskan badan ..saya insya allah sudi nak membantu

    ReplyDelete