Cuti Kecemasan

Hari ni saya mengmabil cuti kecemasan kerana kedua-dua anak saya demam semenjak 2 hari lepas.
Nampaknya baki cuti tahunan dah makin kurang, seboleh mungkin saya ingin mengelakkan daripada terjadinya ketidakcukupan cuti bila Disember menjelang. Ini lah yang berlaku kepada saya pada tahun lepas.

Sebagai seorang pekerja, alasan demi alasan tentang cuti yang negatif adalah perlu dielakkan sama sekali.
Namun sebagai manusia biasa yang tidak dapat lari dariapda diuji sememangnya senario sebegini tak dapat dielakkan.

Ketika belum berkahwin dulu, masalah cuti tidak timbul, pantang ada perayaan tak mengira perayaan untuk kaum apa, asalkan namanya dapat cuti , memang saya akan balik ke Terengganu. Tibanya Disember, cuti masih berbaki dan ketika itu tidak tau macam mana mau habiskan cuti. Polisi disyarikat tempat saya bekerja, pekerja perkeranian tidka dibenarkan membawa baki ke depan. Mau atau tidak perlu dihabiskan sehingga 31 Disember setiap tahun.

Setelah berkahwin dan mempunyai anak, masalah cuti negatif berlaku kerana bila anak demam, pastinya saya akan memohon cuti, kerana pihak nursery tidak membenarkan penjaga menghantar anak mereka sekiranya anak-anak tidak sihat.

Selain masalah kesihatan anak, masalah keluarga seperti kematian, masuk hospital itu semua memerlukan seseorang itu mengambil cuti, contohnya pada tahun lepas beberapa kali anak saya, Umar terkena serangan asma.. 2x masuk ward dan ada juga yang berehat dirumah saja . Sekirana berehat dirumah, pastinya saya perlu mengambil cuti.

Pada hari raya haji tahun lepas, makcik terjatuh ketika solat sunat hari raya dan terus koma beberapa hari, sebagai anak saudara semestinya kami semua pulang menziarahi dan beberapa hari selepas koma, beliau meninggal.

Tidak semua majikan memahami masalah kita dan syukur majikan tempat saya bekerja begitu memahami namun pihak majikan menasihatkan agar menjadualkan sebaik mungkin perancangan untuk bercuti agar tidak terjada masalah seperti tahun lepas.

Catatan Pertama

Hari ni saya memulakan catatan pertama di sini.

Semoga selepas ni ada yang sudi membaca dan memberi komen untuk setiap catatan
diruangan ini.

Biasanya kalau catatan pertama tu mesti macam tersekat-sekat je idea untuk menulis alaa macam pertemuan pertama dengan kenalan kita la mesti kita macam blur blur je nak cakap apa walaupun banyak benda yang nak dicakapkan....

Untuk kali pertama ni, saya sekadar nak memperkenalkan kehadiran blog ni dan juga saya ada Kedai Online menjual Set Bersalin NR.

Kalau kawan-kawan kat sini yang tak tau nak makan jamu apa masa berpantang boleh ajalah order satu daripada saya...tak mahal, RM310 je ada hadiah percuma lagi..


Klik aja pada www.setbersalinnr.com boleh tau apa benda Set Bersalin NR tu

 Hadiah percuma sehelai bedung bayi yang lembut kain nya....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...