27 June 2011

Cucur pisang lebih enak

Tadi plan nak buat cucur pisang tapi malas nak keluar beli pisang.


Sambil-sambil tu belek majalah lama kot-kot ada petua untuk sedapkan cucur pisang, bersepah-sepah majalah dalam bilik PC ni lepas kena geledah. Nasib baik Nadhirah cuti hari ni, dapatlah minta bantuan untuk kemaskan semula.


Jumpa satu petua ni:


Kisar pisang bersama gula sebelun diadun bersama tepung. 


Selepas diadun bersama tepung, tutup adunan tersebut dan biarkan selama lebih kurang 4 jam ( **ni nak kena bancuh time tengah hari kalau nak tunggu 4 jam baru dapat goreng)


Tak perlu simpan di dalam peti ais, okay?


Hmm nak cuba buat lah Sabtu ni...mesti sedap..bancuh teh o panas.

6 comments:

  1. ooh..kena biarka selama 4 jam baru goreng eh? erm...nak try juga lah nanti kalau ada masa :)

    ReplyDelete
  2. ada juga terbaca petua ni..tp belum cuba..pisang kat perth ni tgh mahal la skang ni..kalau beli xsempat buat cekodok dah hbs..anak2 mmg suka..

    ReplyDelete
  3. best nie..boleh try nti.tp 4jam..lma tu..:)

    ReplyDelete
  4. Hari Sabtu ya? Jap jap nak tengok diari, kot2 ada jemputan kahwin lak. hehehehe

    ehhh Sabtu ni free la. Buat banyak skit eh? :)


    Gambar Merapu Seorang Menantu...

    ReplyDelete
  5. nak tunggu 4 jam tu yang tak sabar tu kan...hihi
    memang betul cakap aya...kena buat waktu tgahari...sedang elok, petang boleh goreng .

    ReplyDelete
  6. anak2 suka cucur nie... kena cuba jugak nie...tq for the info kakaya...

    ReplyDelete