16 July 2011

Cerita ceriti Hari Sabtu

Dah pun petang ye..kejap je kalau Sabtu dan Ahad...kalau weekdays rasanya nak tunggu 5.15 punya la lama.


Hari ni masak tomyam campur, kailan ikan masin, selar kuning goreng, sambal belacan dan ulam. Nasi mesti la ada sekali...


Lepas masak , bawa Umar gunting rambut kat kedai gunting yang biasa kami pergi, tak jauh pun dari rumah.


Umar memuji diri, "hensem betul Umar ni lepas gunting rambut pacak macam ni"...hmm dia selalu perasan dia hensem he he.


Dari kedai gunting, memandu pula ke Klinik Ansar, Bandar Baru Selayang, lega ada parking dekat klinik. Lega kerana tiada pesakit lain yang menunggu giliran.


Masuk je bilik doktor , terus doktor bertanya "penat ye?'..soalan rutin doktor tiap kali Nadhirah datang jumpa dia.


Saya bagitau, "bukan lelah tapi patutnya hari ni kena buat X-ray,kalau perlu, doktor yang cadangkan Isnin lepas"..


"ooo ye la, ishh terlupa  pulak"


Doktor check paru-paru, dah clear , katanya.


"tak perlu x-ray..habiskan ubat je"



Hari ni tak perlu bayar apa-apa sebab doktor cuma check paru-paru je..


Nadhirah terus riang bila tau tak perlu X-ray dan tak perlu bayar apa-apa , ada niat tersembunyi sebenarnya tu..


"Mama, dah janji kan kalau ada duit baki nak beli selipar murah untuk Dhirah?" sempat dia berbisik sebaik kami keluar je dari bilik doktor. 


Malas nak bagi respons tapi dah memang kena beli pun selipar tu, dah berminggu sandal dia putus tali..dah betulkan tapi putus semula.


Kami menghala ke Pasaraya LG,membeli Roti Gardenia dan Tuna.Plan nak makan sandwich kat rumah makcik.


Keluar dari LG, ke kedai kasut dan peralatan sekolah, beli selipar untuk Nadhirah dan 2 helai anak tudung.


Balik terus ke rumah makcik, Umar mandi dan kami semua makan roti sandwich tuna dan teh o panas.


Balik rumah, mengadap blog, Umar tidur sampai la sekarang.


Plan nak buat kuih tepung kapur jap lagi untuk minum petang.


Sekian, catatan merepek di petang Sabtu.


** sunyi la rasanya bila anak-anak tidur...

No comments:

Post a Comment