Buffer Earning Keempat - Standard Chartered

Hari ni banyak kerja kat ofis, rupanya bos perlu submit report kepada BNM dan top-top management kat ofis ni. Jadi saya perlu binding sebanyak 15 copies dan hantar kepada mereka yang berkenaan. Untuk proses printing, 2 Manager berganding bahu buat kerja tu..


Bila sibuk begitu, kita tak terasa masa tu macam bergerak macam semut je, sedar-sedar dah nak balik rumah.
Lepas berbuka puasa tadi, on pc dan seperti biasa tengok apa yang patut dan bila ke lama Nuffnang, ada lag satu BE rupanya..


Syukur pada Illahi dan terima kasih pada Nuffnang. Setiap kali terima BE, saya seperti disuntik dos rajin yang melampau untuk buat entry dan blogwalking cuma belum dapat dos rajin melampau untuk ke ofis, he he. Terima kasih NUFFNANG kerana memberi dos rajin untuk saya!




Walaupun RM0.19 , itu tetap juga duit, kan? he he






Kedudukan iklan Standard Chartered di blog JENDELA HIDUP




Ooo ini untuk mereka yang menggunakan kad kredit Standard Chartered, apa lagi boleh tengok-tengok apa benefit yang ditawarkan !

Tadi pihak Standard Chartered ada buka booth di lobi Bangunan tempat saya kerja, promosi kredit kad , saya tak pergi dekat pun sebab saya tak nak guna kredit kad dah kononnya! tapi bila tengok iklan kat sini, macam menarik juga apa yang ditawarkan, kad kredit penting ketika kecemasan sebenarnya, buatnya time tu tak ada cash dalam tangan.
Untuk mereka yang berminat untuk dapatkan kad kredit yang ditawarkan oleh Standard Chartered , boleh klik je pada iklan di blog saya tu atau pun KLIK DISINI

Umar merajuk tak dapat air gas!

Di tendang-tendangnya dashboard..mengamuk-ngamuk hanya kerana mama tak ikut kehendak dia untuk beli air di kedai...bila dipujuk-pujuk terus cool..

Bakar Kalori Dengan Kerja Rumah

Jadi surirumah bukannya bermakna duduk je kat rumah tunggu suami dan anak balik kerja, banyak weii kerja kena buat malahan lebih banyak daripada orang kerja makan gaji lagi..cuba tengok kalau hari kita cuti, tak menang tangan buat kerja , settle satu, datang lagi satu yang perlu di settle,tambah-tambah bagi yang mempunyai anak-anak kecil dan bilangan anak yang ramai.


Ok, sebenarnya nak bagitau tentang kalori yang dibakar bila kita buat kerja rumah, tengok je lah kat bawah ni ye!


Aktiviti                                                                                          Kalori yang dibakar dalam masa 1 jam
Mencuci dan mengelap lantai                                                                      374
Mengecat rumah                                                                                           340
Berkebun                                                                                                        340
Menyapu sampah di dalam dan luar rumah                                               272
Mesin rumput                                                                                                 306


** Jadual ini berdasarkan aktiviti 1 jam bagi mereka yang berat antara 60kg -70kg macam saya ni !

Tidak bersyukurkah saya?

Sampai ofis macam biasa,buka pintu bilik bos dan on pc sendiri, sok sek sok sek dengan kawan kat depan sebelum start buat kerja lain.

Lepas tu dah mula mai mood malas nak buat kerja.

Sebenarnya bukan malas tapi mungkin kurang motivasi kot.

15 tahun membuat kerja yang sama, tiada kenaikan pangkat, tiada bonus pencapaian.

Kenaikan gaji 5% setahun – Alhamdulillah.( tak pasti masih kekal selepas ni)

Bonus tahunan 2 bulan – Alhamdulillah. ( tak pasti masih adakah bonus pada tahun ini)

Mungkinkah saya kurang bersyukur menjadikan saya lemah longlai setiap hari untuk melangkah ke pejabat?

Ditambah lagi sekarang ni, kakitangan di jabatan makin bertambah, kerja makin kurang.

Adakah itu bermaksud, saya patut fikir tentang berhenti kerja?

Hmm berhenti kosong je memang tak boleh la , nanti hubungan mesra dengan bank akan bertukar rupa, takut la nak ambik risiko.

Tak ada VSS kah untuk saya yang sungguh-sungguh kurang sifat rajin ni? 

Syarikat tempat saya bekerja sekarang di dalam proses pertukaran  - JENAMA DAN PENGURUSAN.

Begini lah sikap manusia, ada kerja nak berhenti, yang tak ada kerja tu kesana sini mencari kerja.