Episod Keras Mata

Keras mata tu pada maksud ayat percakapan mak saya adalah mata tak nak lena.

Itulah yang terjadi pada saya malam ni.

Kalau bukan bulan Ramadhan, pukul 11 malam boleh la dikatakan awal sebab time-time gini la peluang untuk saya mengadap blog . 

Tapi kalau bulan Ramadhan , pukul 10 dah mula lena. Mungkin hari ni bercuti, badan cukup rehat, mata jadi segar.

Anak-anak dan suami dah lama pun lelap. Biasanya suami yang lewat tidurnya, malam ni sebaliknya pula yang berlaku.

Bila sunyi-sunyi begini, terasa rindu dengan ibu di kampung tambahan pula bila bulan puasa begini. Sayu hati rasanya. Balik jarang-jarang sekali, hanya telefon menjadi penghubung.

Baru lagi mak telefon bagitau, tekanan darah naik sehari dua ni. Biasa la bila banyak berfikir, tidur kurang berkualiti , itulah jadinya.


Masalah mak adalah risaukan 2 anak yang tinggal bersama beliau di kampung..anak keluar, dia risau..balik lewat , dia risau...tidur lama, dia risau..semuanya membimbangkan hati seorang ibu. 

Selain terkenangkan mak, malam ni kerja saya adalah menjelajah blog sahabat maya...menelek-nelek website yang menjual handphone dan kamera..ishh itu satu kerja yang berulang-ulang kebelakangan ini, begitulah kalau budget kecik keinginan besar..tak tentu arah jadinya.

Satu lagi kerja malam ni adalah melihat gambar-gambar lama yang tersimpan di dalam PC ni....nostagia rasanya...dulu anak-anak masih kecil, sekarang ni melawan pun dah pandai...masa terlalu laju bergerak.



Kalian semua dah tidur ke ni?




Nadhirah, Exam, TV, Tidur

Hari ni bercuti bersama 2 buah hati pengarang jantung . Duduk rumah golek-golek atas toto depan TV. Kejap tidur, kejap jaga.


Keluar untuk ke pasar je sekejap paginya, selebihnya menghabiskan masa atas toto je hingga petang.
Saya dan Umar sempat la terlena mula pukul 3 hingga pukul 4.45 petang. Nadhirah pula marathon TV.Dia memang tak reti nak tidur siang, puasa tak puasa sama je.


Sebenarnya , Nadhirah ada exam sekolah agama sepanjang minggu ni, patutnya hari ni habiskan masa dengan menghafal beberapa surah yang telah ustazah tetapkan untuk exam pagi esok. Tapi tak ada dihiraukannya.Kalau kita nasihat elok-elok, dia cakap kita ni kuat membebel.


Malam ni, selepas berbuka, terus kelam kabut nak menghafal. Oleh kerana saya bising-bising tak menghafal siang tadi, dia lari naik ke atas, mintak abah dia temankan untuk sesi menghafal.


Ketika entry ni ditaip, dia masih lagi menghafal. Itulah dia, siangnya betul-betul pulun tengok TVdan baca novel kanak-kanak, langsung tak rasa mengantuk.


Harap-harap esok dia dapat menjawab semua soalan dengan baik.


p/s: Nadhirah datang baca entry ni, sempat dia mengomel, 'dhirah tolong mama masak tadi tak tulis pun dalam blog, dhirah lambat sikit menghafal mama siap tulis lagi dalam blog'





Gambar ketika Raya Aidilfitri 2007 - pilihan budak berdua ni la .

Sambal Udang di hari ke 17

Hari ni dah pun masuk hari ke 17 ye...Ramadhan hampir meninggalkan kita dah...hari ni juga hari Nuzul Quran, saya bercuti hari ni sebab tadika dan transit tutup hari ni.


Semalam beli rendang ayam, dah habis masa berbuka lagi. Seperti biasa waktu sahur kena sediakan hidangan ringkas.


Pagi ni saya masak sambal udang untuk hidangan sahur kami.

Credit gambar untuk WANAZAINI


Umar memang pantang nampak udang, semua dia punya, katanya. Kakak tak kisah sangat, kalau ada, dia makan, tak ada, tak apa.


Selamat Bersahur.