Legakan Lelah di Klinik Ansar

Baru je balik dari klinik ni...dalam rumah ni ada 3 orang yang sentiasa berpotensi di serang lelah.


Setelah sekian lama semuanya lega daripada sebarang kelelahan, hari ni Umar mendapat lelah.


Lepas Isyak tadi terus ke klinik, seperti biasalah ke Klinik Ansar la kami 3 beranak.


Doktor cakap paru-paru sempit sikit je. Tekak ada merah siikiiit je, selsema sikit.


Kena elakkan daripada minuman berais, bergas dan banyak minum air kosong.


Seperti biasa, Umar akan iyakan je apa kata doktor tapi belum tentu dia ikut nasihat tu.







Kelakar tengok muka Umar time ni, tak pernah nak duduk elok-elok time doktor check dia.


Buffered Earning ...akhirnya muncul jua

Dah lama tak dapat apa-apa BE, hari ni tiba-tiba muncul satu singgah di laman blog ini. Semoga persinggahan ini bukan sekdar persinggahan sementara.


Terima kasih untuk NUFFNANG!




Nabil dah jadi suami orang dah!



Hmmm dah pun jadi suami orang si Nabil ni ye....semoga perkahwinan ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Semoga terus banyak idea untuk menghiburkan peminat semua!

KREDIT GAMBAR UNTUK OHBULAN!

Fida yang tidak bertudung juga di cari orang

Rasanya setiap hari, ada beberapa entry yang saya siarkan langsung tak ada kena mengena mengenai Fida Ibrahim , girlfriend Mamat Rajalawak tu. Tapi setiap hari pada analitic, kelihatan entry yang sama je menjadi keyword yang dicari orang.

Kalau tengok pada gambar di bawah ni, macam tak ada sapa berminat dengan entry biasa selain entry mengenai Fida je. 


Setiap hari sejak minggu lepas, hanya entry itu je menarik perhatian si pencari info .



Hans Isaac dengan Neelofa rupanya, susah-susah fikir..

KREDIT  GAMBAR UNTUK OHBULAN.COM



Siang tadi baca Metro, di ruangan gossip ada cerita mengenai pelakon wanita yang sedang meningkat naik dan pelakon lelaki muda bergelar pengarah yang agak berusia berbanding pelakon wanita terbabit.


Menurut ruangan gosip tersebut, seorang saksi terserempak dengan kelibat 2 selebriti ini yang begitu romantik persis pasangan kekasih di sebuah kompleks membeli belah di Damansara, baru-baru ini. Kelihatan kedua-dua selebriti ini berpegangan tangan, manakala si wanita pula begitu manja melentokkan kepalanya di bahu sang pengarah itu


Alahai, macam tak ada kerja pulak saya ni, nak pecah-pecah kepala fikir siapa mereka tu buat apa la...time tu sebenarnya dah lepas waktu kerja, belek-belek Metro kawan ofis yang ditinggalkan atas meja, sempat la baca ruangan gossip artis.


Hmmm terpulanglah kat mereka, nak bercinta ke apa...dah besar panjang semua , fikir sendiri le.


Review Novel Takdir Fitrah Terindah


Baru je khatam novel ni, hmm asyik khatam novel je ye! Bilanya nak khatam Quran pulak tu ? Ramadhan hari tu tak sempat khatam pun, ingat-ingat la akhirat sama..( pesanan untuk diri sendiri, orang lain yang membaca entry ni mesti semua bagus-bagus berbanding saya)

Novel ni best, saya bagi  4/5 sebab saya sukakan watak heronya, Aiham...gediksss

Ala cerita mula-mula tu tak la best sangat tapi, mengisahkan :
1. Fitrah - anak terbuang, di pungut oleh seorang lelaki dan kemudian membesarkan beliau bersama ibu lelaki tersebut. Keluarga lelaki tersebut tidak sukakan si Fitrah ni.

2. Aiham - lelaki yang akhirnya berkahwin tanpa cinta dengan Fitrah, kahwin kerana kehendak si ibu. 

3. Fitrah baru putus cinta dengan Imran, Aiham sedang bercinta dengan Rose Alia.

4. Kawin tanpa rasa cinta akhirnya membuatkan mereka membuat keputusan untuk bercerai.

Hmm cerita lepas bercerai kemudian jumpa balik selepas beberapa lama terpisah memang banyak yang manis, sedih, malu-malu dan macam-macam rasa lagi.

Kalau nak turut merasakan semua tu, sila la beli di kedai berhampiran dengan tempat anda. Harga Rm25.90




BigMac dan Quarter Pounder - McDonald


Elok la , siang konon tak nak makan nasi, malam bantai makanan berkalori tinggi! Bagus-bagus..




Ingin rambut secantik rambut Maya Karin?

Sejak saya melahirkan Nadhirah, rambut mula gugur dengan jayanya. Sekarang ni rasanya macam makin menipis je rambut kat kepala ni.


Belek-belek majalah untuk dapatkan tips kembalikan rambut agar lebih sihat dan 'lebih berambut'


Ada beberapa tips:


1. Minum banyak air sekurangya 8 gelas sehari - eh sama macam kesihatan badan jugak ye Air yang mencukupi akan membuatkan rambut lembut berkilau dan subur.


2. Vitamin A dari sayuran seperti lobak merak. Vitamin B dan C daripada buahan, bijirin, telur, susu dan roti.


3. Protein dapat membuatkan setiap helaian rambut menjadi kuat. Mesti kena makan ikan, daging, susu, keju atau telur.


4. Zat besi  iaitu daging merah dan sayuran hiduau tua. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan rambut dan folikel kekurangan oksigen , 


Itulah antaranya tips yang perlu diikuti untuk dapatkan rambut yang sihat bersinar berkilau.

Susu kocak cairkan lemak

Oh saya memang tak suka susu, bukan tak suka sebenarnya tapi ia boleh membuatkan saya kembung dan akan mengeluarkan gas beracun yang amat bertoksid pada hidung orang lain kalau minum susu terutama susu tepung.

Patutlah saya kekal obes sebab tak suka minum susu..hehe alasan...

Dalam artikel ni ada mengatakan minum susu kocak adalah satu cara paling mudah dan cepat untuk mencairkan lemak dalam badan.

Satu kajian di lakukan di Universiti Brigham Young, Utah mendapati dengan meminum susu kocak dapat mempengaruhi proses pencairan lemak di dalm tubuh seorang WANITA sehingga 50 % lebih banyak berbanding mereka yang tidak mengambil minuman ini.

***Hmmm saya percaya sebab ada kawan suka minum susu, badan dia cepat susut ketika berdiet.

Makan Ikan untuk lebih Ghairah!

Tadi bab pedas, sekarang pasal ikan pulak..kalau orang Terengganu mesti suka makan ikan sebab sejak kecil lagi dah pandai makan ikan segar-segar, tunggu je tepi pantai untuk dapatkan yang betul-betul fresh dari laut.


Saya jumpa artikel pendek ni dalam Majalah Rapi September tentang khasiat makan ikan. Kandungan Vitamin B dalam ikan mampu meningkatkan rasa ghairah dalam diri seseorang. 


Fungsinya adalah seperti sebagai zat penentu yang melancarkan hormon dan aliran darah.


Ikan juga mempunyai kandungan mineral seprti potasium, magnesium dan kalsium yang juga mampu mewujudkan rasa ghairah.


Hasil kajian di Florida juga mendapati ikan adalah salah satu makanan pembangkit ghairah.


Selain sebagai pembangkit ghairah, ikan juga mampu memelihara kesihatan tubuh badan seseorang kerana ikan ada Omega 3.


Hmmm tak tau lah betoi ke tidak hasil kajian tu, mungkin betul kat negara orang putih je kot.


** ada kawan ofis tak suka makan ikan sejak kecil sampai sekarang


Makan Pedas untuk Kurus seperti Fasha Sandha!

Ramai tak orang yang suka makanan pedas? Mesti la ramai punya, penduduk kat Negeri Sembilan contohnya, hampir semua sukakan pedas.


Mengikut kajian yang dijalankan di British, makanan pedas mampu membantu sehingga 25% usaha untuk menurunkan berat badan.


Serbuk cili atau sos pedas yang digunakan dalam masakan memberi kesan 'thermogenic' pada kadar metablisme seseorang. Haba yang keluar ketika mengambil makanan pedas akan membakar kalori dan lemak dengan lebih pantas secara tidak langsung.


Dulu masa tinggal di kampung, tak berapa suka sangat makan pedas-pedas sebab masakan orang Terengganu kurang pedas.


Datang KL, dah mula kenal dengan macam-macam masakan pelbagai negeri dan kawin pula dengan orang Nogori, pedas tu dah jadi minat utama.


Tapi agaknya terlebih pedas boleh jadi obes jugak kot! he he...ala makan tak terjaga , anggap perut macam tong sampah memanglah obes akhirnya.


** kawan-kawan suka pedas tak?

Gambar Siti Nurhaliza dan Album Inggeris






Persandingan 1Malaysia di R&R Pagoh


Perkenalan yang bermula di sebuah kedai di R& R Pagoh 6 tahun lalu akhirnya menyatukan pasangan ini dijinjang pelamin dan majlis perkahwinan di langsungkan di R& R Pagoh kerana di situ mereka berdua mengumpul terlalu banyak kenangan bersama.




Hmm macam-macam cara untuk meraikan perkahwinan yang diketengahkan pada masa kini ye...pada  zaman anak-anak kita esok tak tau lah macam mana kreatif lagi mereka meraikan perkahwinan. Walau macam mana moden pun nanti , harapnya jangan lah kita lupakan tentang adab dan adat Melayu kita.


Boleh baca di akhbar Kosmo hari ni kalau nak tau lebih lanjut tentang cerita perkahwinan ini.



Diinterview selepas 15 tahun..

Tak disangka-sangka petang tadi, saya kena interiview oleh salah seorang top management yang akan mengambil alih majikan saya bermula 1/10/2011 iaitu bersamaan dengan 15 tahun perkhidmatan saya di situ.


Tukang interview tu bukannya orang kita yang tau makan budu belacan tapi orang yang jenis makan salad daun daunan tu...rambut sedia perang bukannya macam orang kita yang buat-buat perang.


Maka, saya yang hanya mampu berbahasa bahasa mereka pada tahap budak sekolah rendah aja ni menjawab sepatah-sepatah je la ...walaupun tak lancar, nampaknya si rambut perang tu mampu mencatat dengan baik apa yang saya cakapkan.


Tidak kurang 15 soalan yang perlu saya jawab mengenai latar belakang , keluarga, pendidikan, pengalaman kerja, tentang syarikat sekarang,tentang syarikat yang bakal mengambil alih, tentang misi saya untuk 5 tahun akan datang, seronok tak seronoknya bekerja di sini.


Nasib baik la ianya berakhir dengan baik dan lancar. Rasanya lebih dipanggil mengejut begitu daripada diberitahu awal-awal, tau jelah saya ni ratu segala gelabah dan gemuruh! Tambah pulak kalau kena bercakap I, U ni...lagi lah terbelit lidah.


Interview tadi sekadar untuk mengetahui lebih details tentang pekerja di syarikat saya tu, kiranya nak mengenali dengan lebih rapat lagi la. Bukan untuk apa-apa pun..


Semoga rezeki lebih murah, hati lebih suka nak ke pejabat selepas proses pengambilalihan ini.


** madam masih jadi bos saya , harap-harap dia tak tukar kerja.

Selayang Mulia - Internet signal nyawa-nyawa ikan!

Beberapa malam ni saya tidak dapat blogwalking kerana internet seperti hidup segan, mati tak mau.


Kita yang tercatuk depan PC ni terasa macam nak hempuk kepala pada monitor je, tapi kalau hantuk mau sendiri yang tambah sakit.


Sudahnya off pc dan mengadap novel.


Malam ni saya update tentang perkara ni awal-awal sebelum signal terus hilang dan awal pagi esok baru la mulakan kerja-kerja blogwalking , kalau mata ni mampu celik lebih awal daripada biasa. ( macam la ada orang kisah saya update atau tidak). 


Hari ni penat sikit sebab berkejar dengan kain baju sekolah yang kena cuci tangan, semalam layan rasa malas, hari ni tanggung sendiri la risiko atas kemalasan hari semalam.


** kawan-kawan, apa cerita hari ni?



Supplement untuk Wanita

Sejujurnya saya ni kan, tak ada mengambil apa-apa makanan tambahan secara konsisten. Sedikit hari lagi usia akan melewati 40 tahun, sepatutnya dah mula mengambil makanan tambahan.


Jom la kita pakat share, apa supplement yang kawan-kawan semua ambil dan apa faedah yang telah dialami sejak ambil supplement tersebut?


Ringkasan ejaan pada entry

Saya akui yang saya ni bukan la pakar bahasa pun , lulusan pun takat SPM je tapi saya agak "tidak boleh nak berkompromi" dengan mereka yang suka menggunakan ejaan yang terlalu dipendekkan. 
Nampaknya takat pergi sekali je la ke blog tu lepas tu tak ada lagi de...


Kalau setakat ringkasan ejaan yang biasa-biasa tu masih boleh di terima la ( walau pun terima tak sepenuh hati) tapi kalau satu entry menggunakan ringkasan yang saya sendiri terkial-kial menafsirkan maksudnya, itu satu kerugian sebab kalau kita menulis entry, kita mahukan pembaca faham apa yang kita tulis.


Biasanya tiap kali saya baca entry, selalu saya perhatikan pada ejaan, setiap satu saya perhatika perhatikan. Selalu rasa tidak puas hati dalam diri sendiri kalau terjumpa ejaan yang sengaja-sengaja di pendekkan. Bagi saya ini merosakkan bahasa.


Saya masih menggunakan ayat penuh ketika bersms kecuali untuk ringkasan yang memang kita dah biasa guna , biarlah nak dikatakan orang kampung, orang skema tapi bagi saya menjaga ejaan salah satu perkara yang penting juga . ( eh ada yang gelak ehhh? ) 


Pernah saya terdengar kawan saya cakap , apa lah tulis sms guna ayat penuh, macam orang kampung je..ish ish tak pasal-pasal orang kampung jadi mangsa pulak, apalah dosa orang kampung, suka sangat dikenakan hukuman yang tak ada logika langsung!


Entry ni tak ada niat nak kondem sesapa pun, sekadar meluahkan pendapat yang ada dalam benak fikiran saya.


Terpulang pada individu , mungkin faktor masa menjadi penghalang untuk menulis ayat dengan ejaan yang penuh. Ye lah, masa itu emas , kan? 


** kawan sukakan ejaan yang ringkas jugak ke?

Gambar Beg Guna Semula

Sekarang ni kan, tiap Sabtu adalah Hari Tanpa Beg Plastik di pasaraya-pasaraya dan premis seperti Guardian, Watsons ( sekdar meyebut beberapa tempat sebab tempat ni kerap disinggah-singgah jenguk) Kalau kat pasar basah masih lagi ada beg plastik.

Kita masih boleh dapatkan beg plastik di tempat tersebut dengan membayar beberapa sen untuk sehelai beg plastik.

Dengarnya, selepas ini pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan memperluaskan kempen 'Hari Tanpa Beg Plastik ' ke pasar tani pula.

Kempen ini akan membantu kita menjaga alam sekitar bukan untuk masa sekarang, malah masa depan generasi kita.

Ni ada beberapa gambar beg guna semula, cantik-cantik kan?





Irma Hasmie doakan kebahagiaan Nabil

“Tak manis rasanya, jika saya nak hadir ke majlisnya. Nampak agak pelik pula nanti bila bekas kekasih hadir dan saya tak mahu timbul perkara yang tak elok pula nanti. Lagipun inilah salah satu cara saya menghormati hari bahagia Nabil dan isteri. Apa-apa pun, saya mahu ucapkan tahniah pada Nabil. Mudah-mudahan Nabil dapat melayari bahtera perkahwinannya dengan rahmat dan keberkatan dari Allah.”


”Saya tak pernah bermusuh dengan Nabil, jauh sekali dengan ahli keluarganya kerana saya juga agak rapat dengan adik beradik perempuannya. Saya pun tak suka nak bermusuh dengan sesiapa kerana takut tidak berkesempatan untuk meminta maaf. Jadi, saya tak mahu mereka berkecil hati dengan tindakan saya kerana saya masih menjaga hubungan baik dengan mereka. Tidak pernah putus walau apa juga sekalipun.”


Makin manis, sejak bertudung


Itulah kata-kata si cantik manis, Irma kala ditanya tentang kehadirannya di majlis perkahwinan Nabil nanti.


Semoga semuanya melalui kehidupan dengan penuh kebahagiaan.






Majalah Anjung Seri October 2011

Saya ni suka sangat dengan Majalah Anjung Seri tapi tidaklah membeli setiap bulan, kadang-kadang beli, kadang-kadang tidak .
Keluaran Terbaru, Oktober 2011

Sebahagian koleksi sejak dulu-dulu

Kononnya beli majalah ni sebagai bahan rujukan la untuk menghias rumah tapi sampai saat ni rumah saya masih lagi tidak berhias. Sabtu Ahad kemas elok, masuk Isnin hingga Jumaat, macam tongkang pecah.

Tapi tak apalah kan, sekurangnya dah ada bahan rujukan boleh lah rujuk bila-bila perlu.

Saya suka sangat dengan ruangan" Sentuhan Peribadi" di dalam majalah ni .Pelabgai gaya hiasan ditonjolkan. Saya sukakan gaya Inggeris yang agak sederhana, bukan keseluruhannya Inggeris.

Manakala suami pulak sukakan gaya moden. Dek kerana pertembungan minat agaknya, rumah kami tidak bergaya ala apa-apa pun hi hi...


Ni salah satu rumah yang terpilih untuk ruangan 'Sentuhan Peribadi' dengan hiasan ala Inggeris, kemas je rumah ni, walaupun tuan rumah ni mengasuh 6 orang anak jiran yang masih kecil. Tabik spring la pada akak ni.






Cantik kan? Sejuk je mata memandang...

** kawan-kawan suka menghias rumah dengan gaya apa?Apa-apa gaya pun yang penting adalah kekemasan dan keselesaan untuk semua orang terutamanya bagi anak-anak.

Gambar di Muzium Alam Semulajadi, Putrajaya

Gambar-gambar ini diambil selepas tamatnya acara sukan tadika Umar.








Norman& Memey - Cantiknya baju sanding!

Sekadar beberapa keping gambar, KLIK SINI untuk melihat lebih banyak gambar persandingan mereka.

KREDIT GAMBAR UNTUK OHBULAN.COM.

*** kurusnya Memey....nampak jelas tulang dada...








Sukarnya mencari identiti blog sendiri.

Sudah setahun saya berblog, sampai ke saat saya menaip entry ini saya masih lagi tak dapat mencari kelainan yang seharusnya saya tonjolkan pada blog saya bagi membezakan antara blog saya dengan blog blogger lain.


Tiada sesuatu yang unik atau lain daripada kebiasaan. Sama saja.


Senang bercerita tentang hal-hal peribadi bersama keluarga, kisah di tempat kerja..kalau rasa nak up traffic sikit, cari kisah-kisah artis. 


Sama, tiada beza dengan lain-lain blog yang sedang merangkak bersama untuk naik.


Saya tidak suka terlalu kerap menceritakan perihal artis tetapi cerita sebegitu menaikkan traffic blog.


Saya tidak mahu mengikut idea Ben Ashaari yang sememangnya sudah jadi satu trademark bersama segmen.


Saya tidak tau bagaimana harus mencungkil keunikan yang ada di dalam diri lantas dizahirkan pada muka blog.


Kalau saya membaca tip blogger berjaya, salah satu cara untuk cepat naik adalah dengan menampilkan kelainan di dalam berblog.


Ok saya percaya, di dalam apa bidang pun, kelainan adalah yang menjadi X faktor untuk satu kejayaan.


Tetapi kalau kita melihat beberapa blog yang popular, blog mereka biasa-biasa je, boleh dikatakan hanya cerita peribadi semata-mata tetapi saban bulan mendapat sponsored post.


Hmm mungkin selain keunikan, blogger perlu juga popular..popular tu macam satu perkataan yang amat jauh panggang dari api untuk diri saya.


*** mungkin hari ni badan terlalu penat, otak pun letih, menulis apa saja yang terlintas di fikiran.



Hari Sukan Tadika Naluri Kreatif

Semalam berlangsungnya hari sukan tu, nun jauh di padang berhampiran Muzium Alam Semulajadi, Jalan Diplomatik, Presint 15, Putrajaya..tak ramai ibubapa yang datang , mungkin tempat agak jauh berbanding tahun sebelumnya.


Selepas je acara makan berakhir, kami minta diri lebih awal kerana perlu ke rumah supplier selimut tampal di Presint 9.


Gambar ketika acara berlangsung hanya di dalam bentuk video , saya hanya upload gambar-gambar santai kami kat sana je la.













Kali pertama jumpa komen Ben Ashaari pada entry

Mungkin selama ni saya tidak banyak buat blogwalking, sebab tu saya tak pernah jumpa Ben Ashaari komen pada mana-mana entry. 

Pernah terfikir mungkin hanya entry yang betul-betul memerlukan dia komen baru la dia akan berbuat demikian.

Pagi ni ketika blogwalking di blog INI, lepas baca entry ni , klik pada ruangan komen, aikkk terkojut den sebab tengok BA komen, hmmmm setuju dengan komen BA tu..saya pun tak minat dengan Memey-Norman-Abby tapi berilah sedikit ruang untuk pasangan pengantin tu untuk memulakan hidup dengan sebaik mungkin. Sejak awal hingga ke berkahwin, semuanya dirai dengan kebencian.


Hanya entry yang terpilih aja yang menjadi pilihan Ben Ashaari untuk meninggalkan komen , nampaknya ya!


Kalau saya menjadi tuan blog tersebut, mesti rasa sangat berbesar hati bila blogger popular dan juga berjaya datang baca entry dan meninggalkan komen.





Gambar sekitar Majlis Pernikahan Norman-Memey

Sekadar beberapa keping gambar sebelum majlis akad nikah bermula,nak tengok lagi banyak gambar , boleh la KLIK SINI


Terimakasih untuk OHBULAN!








Performance blog Dahlia Journal Sungguh Mengujakan saya!

Malam ni berpeluang mengadap PC lebih awal memandangkan tiada siapa yang heran dengan PC ni nampaknya.


Anak-anak sedang seronok bergurau mesra dengan abah mereka.


Lantas, saya pun terjah lah ke blog Dahlia Journal hasil rekomen oleh Puan Bee  sebelum ini.


Banyak ilmu blogging ada di sini..ye , sesungguhnya saya rasa kalau serius ingin menjana pendapatan melalui blog, banyak sangat ilmu terutama tentang SEO yang perlu saya cari.


Blog DJ ni mempunyai traffic yang sungguh tinggi, tak tercapai dek blog saya .


Blog saya ini hanya mempunyai traffic sekadar antara 50-90UV sehari.


Termenung panjang tengok performance blog DJ setiap bulan, kalau tak percaya, boleh KLIK SINI


Masih belum idea dan plan untuk menjadikan traffic blog ini sedemikian rupa.


*** berapakah UV traffic blog kawan semua?

Gambar Fida yang terbaru

Disebabkan sepanjang masa di analitic Nuffnang saya, hanya keyword Fida dan tudung je yang dicari orang, saya cuba lah mencari update-update yang berkaitan Fida.


OK, ni gambar terbaru beliau selepas keluarnya kisah-kisah beliau dan tudung.



KREDIT GAMBAR UNTUK ROTIKAYA. COM.

Sapa nak baca cerita terbaru tentang Fida ketika gambar ini di rakam, boleh lah jengah SINI.