24 November datang lagi...

Jam di dashboard PC 11.46 malam...lewat betul saya dapat online...

Hari ni 24 November 2011, bermaknanya 22 tahun sudah arwah ayah saya kembali ke rahmatullah.

Pemergian kerana kemalangan jalanraya seusai makan tengahari dan ketika hampir solat Jumaat.

Meninggalkan 6 anak yang masih kecil ketika itu dan seorang isteri yang sedang sakit.

Menoleh ke belakang ,  getirnya masih lagi terasa. peritnya menjadi anak yatim,menumpang kasih pada tok dan tok ayah ( telah pun meninggal 5 tahun lepas).

Kini, semua sudah berlalu, kami sudah pun dewasa dan hidup bahagia seadanya.

Mak kian di mamah usia, melalui hari-hari sunyi tanpa suami.

Berkongsi tarikh yang sama dengan pemergian arwah ayah adalah tarikh kelahiran adik keempat saya..katanya suatu masa dulu " mesti orang akan lupakan tarikh lahir dia kerana orang lebih mengingati tarih kematian ayah"

Kami adik beradik sentiasa ingat kedua-dua peristiwa tu tiap kali hadirnya 24 November.

Hmm secara kebetulan, November adalah bulan untuk kami lebih mengingati mereka di dalam keluarga yang telah pergi mengadap Illahi. Bermula arwah ayah, arwah tok cik, arwah tok, arwah tok ayah, arwah atuk sebelah suami .

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh  mereka dan semoga ditempatkan dikalangan mereka yang beramal soleh .

Aflatihah untuk arwah Yusof bin Kassim



Masa kah yang menjadi halangan?

Sekarang ni walaupun PC dah ok, saya masih banyak terhutang blogwalking ke blog sahabat  , hutang komen mengomen dan hutang entry.


Kalau dulu mampu publish entry 5 sehari, sekarang ni hanya mampu satu atau dua je..itu pun macam nak pecah kepala berfikir nak taip apa.


Mungkin sebab masa menghimpit kot, otak tak dapat nak berfikir jauh...sekarang ni memang waktu untuk gunakan PC ni lepas anak-anak tidur, lawaknya mama ni pulak yang lebih awal tidur, konon nak temankan anak tidur dan bangun semula untuk berblog tapi hampeh, bangun kala azan Subuh berkumandang.


Dulu saya masih boleh bangun jam 3-4 pagi tapi kini tak mampu, rasanya sebab berat badan memang mempengaruhi la semua ni. Ishhh malas la nak bicara pasal berat badan.


Kenapa la kat ofis saya tu tak ada internet access untuk semua staff...tak nak bagi full access sepanjang masa cukuplah kalau diberikan masa untuk internet ketika lunch hour. 


Handphone tu boleh membaca entry tapi tak boleh nak komen, jadi sama la jugak macam tak buat blogwalking.


Itu la sebabnya sekarang ni saya lebih banyak menghabiskan masa dengan NOVEL , kalau membaca novel ketika anak-anak sedang menonton, tiada siapa yang cemburu, tapi cuba la kalau on PC ketika mereka sedang menonton, mesti ada je yang cemburu hati.


Nampaknya , senang cerita berblog la ketika betul-betu ada masa untuk itu dan tak boleh lagi nak tetapkan masa seperti sebelum sebelum ni. 


Dulu sempat publish satu entry ketika lepas Maghrib sebelum makan malam, publish lagi ketika anak-anak sedang menonton,awal pagi mengadap blog lagi...mungkin sekarang ni kena belajar lupakan seketika cara berblog seperti itu, mungkin sebab tu PC ni rosak hari tu sebagai satu amaran atas kelekaan dan alpa.


Terima kasih untuk mereka yang sudi membaca entry di Jendela Hidup ni.

Novel Biarkan Ia Berlalu .....sedang baca


Sekarang novel ni dah dapat kat tangan saya, dah pun memulakan proses membaca sepintas lalu, kata kawan cerita ni best dan dia membaca non stop untuk mengetahui keseluruhan isi cerita.

Saya belum dapat buat sebarang ulasan sebab baru je belek depan, belek tengah, belek belakang...kalau tengok sinopsis kat kulit belakang novel macam agak menarik la.

Ni saya copy sinopsisnya:


Pengkhianatan dan sikap dengki Tan Sri Khalid terhadap keluarga Nadia telah mengubah kehidupan gadis itu. Namun dia tetap tabah menerima untuk hidup dalam kesederhanaan selagi Johan anak Tan Sri Khalid sentiasa di sisi. Sehingga pada satu tahap kesabarannya telah goyah apabila Johan sendiri telah memutuskan hubungan mereka semata-mata kerana beberapa keping gambar ‘panas’ hasil pakatan mummy Johan, Puan Sri Normah dan calon menantu kesayangannya, Erin. Sejak daripada itu, telah tersemat satu perancangan untuk membalas dendam terhadap keluarga Johan.

Lima tahun Nadia membawa diri ke luar negara di samping mempelajari selok-belok perniagaan daripada Jason, seorang ahli perniagaan yang berjaya di UK. Dalam tempoh itu juga Nadia telah berjaya menubuhkan Friends Corporation di Malaysia sambil dibantu oleh dua sahabat karibnya: Tiara dan Baby. Nadia memberi sepenuh kepercayaan kepada dua sahabatnya itu untuk menerajui Friends Corporation di samping mempunyai muslihatnya tersendiri. Setelah mendapat tahu Johan akan berkahwin dengan Erin, Nadia pulang ke tanah air dengan membawa seribu satu azam.

Di Syarikat Friends Corporation telah menemukan Nadia dengan Syafiq, akauntan hebat syarikat mereka. Namun, untuk melicinkan rancangan balas dendamnya terhadap Tan Sri Khalid, Nadia terpaksa merahsiakan identitinya sebagai pemilik sebenar Friends Corporation daripada sesiapa termasuk ibu, Abang Im dan juga Syafiq. Oleh itu, Nadia memohon jawatan sebagai setiausaha kepada Syafiq a.k.a Lion King! Sikap keras kepala dan suka melawan Nadia menyebabkan Syafiq tertarik untuk menerima Nadia sebagai setiausahanya.

Nanti dah habis baca, saya akan share kat sini.