Kelantan Cadang Tukar Sambutan 'Valentine' Kepada Hari Suami Isteri

*** saya suka dengan idea tok guru ni..


Kerajaan PAS Kelantan bercadang menggantikan hari mengingati kekasih 'Valentine's Day' yang disambut pada setiap 14 Februari kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan.
Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata adalah lebih elok jika Hari Valentine, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian, diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.
"Untuk masa akan datang, kita bersetuju untuk menukar Valentine's Day kepada sambutan Hari Suami Isteri setiap tahun," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Suami Isteri dan Pelancaran Buku Panduan Keluarga Mawaddah Negeri Kelantan di sini, Khamis.
Beliau berkata tujuan kerajaan menjadikan sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan bagi menggalakkan umat Islam menghayati kehidupan keluarga bahagia mengikut acuan Islam sebenar. Ini selaras dengan matlamat kerajaan melancarkan kempen menggalakkan remaja melangsungkan perkahwinan melalui program Gerbang Az-ziwaj yang diperkenalkan dua tahun lepas melibatkan 100 pasangan mengadakan perkahwinan secara berkelompok, katanya.
Melalui program itu, katanya kerajaan negeri menyediakan bantuan RM1,000 bagi setiap pasangan yang kurang mampu untuk membiayai mas kahwin dan majlis perkahwinan yang dilangsungkan.
Nik Abdul Aziz melahirkan kebimbangan gejala sosial yang berlaku di seluruh negara akibat pergaulan bebas dan perkahwinan tidak sah menyebabkan kadar kelahiran anak luar nikah atau anak zina mencecah lebih 234,00 di seluruh negara dalam tempoh 2006 hingga 2010.
Menurutnya lebih membimbangkan lagi apabila kira-kira 81,000 daripada jumlah itu melibatkan orang Melayu atau umat Islam dari seluruh negara.
-BERNAMA

6 comments :

Kakzakie said... [Reply to Comments]

Kakak setuju dan macam indah pula kalau ada hari suami-isteri utk diraikan...suka:)

diana said... [Reply to Comments]

ha ah la..mana ada hari suami isteri lagi..kan??
rasanya kalau buat pun bagus jugak..

Zie Fauzi said... [Reply to Comments]

bagus jgk idea ni.. soo..sesiapa yg xde isteri atau suami tak boleh sambut yer.... :)

Kak Aya said... [Reply to Comments]

@Kakzakiebetul, saya pun suka.

Kak Aya said... [Reply to Comments]

@dianabagus, itu lebih afdal.

Kak Aya said... [Reply to Comments]

@Zie Fauzisemoga memang akan ada hari suami isteri nanti.

Post a Comment