03 April 2012

Pengalaman Obesiti - jom kongsikan bersama

Malam ni tergerak nak buat entry ni..mungkin kerana diri sendiri betul-betul rasa stress tentang perkara ni....saya dah hampir 3 bulan genap tak timbang berat , tak perlu timbang, boleh buat andaian tepat melalui saiz baju , longgar dan ketatnya ruang antara pakaian dengan badan.


Boleh tak sesapa yang sudi share perasaan ketika menjadi obesiti, cara menangani dan apakah dorongan yang membuatkan anda semua berusaha sehabis mungkin untuk kembali kepada berat yang normal.

Sesungguhnya masalah obesiti ni sungguh memberi tekanan tapi kontrol selagi  boleh dan tutup rapat-rapat perasaan itu dalam diri.

Terima kasih di dahulukan kepada yang sudi berkongsi.

p/s: saya dah dermakan lebih 30 pasang baju kurung saya yang kecik -kecik (pakaian tak kecik tapi badan makin besar), sekarang tinggal  6 pasang baju kurung je yang masih muat di pakai hu hu.

3 comments:

  1. upsss. takde pengalaman la kak. balik2 pipi je yg naik. hrmmm.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Aya... try tak kurang kan karbohidrat dalam pemakanan, mcm kurangkan makan nasi ker.. jgn terus kurang immediately, but pelan2. Saya tak pernah obes, tp arituh hubby saya dah dekat nak 90 kilo dah, then dia diet, nasi pun makan once in a week, now dah ok, boleh turun sampai 65kg, but now maintain 70++lah, 65 tuh terlalu kurus plak. but till now mmg jaga makan, nasi pun makan sesenduk, maximum sekali sehari, kekadang once in 2 or 3 days

    ReplyDelete
  3. sy rse k.aya hnye perlu kurangkan makan ..control mkan nasi..dn byk gerak geri bdn..contohnye..byk kan berjalan kaki...huhuh

    ReplyDelete