Review Novel TAKDIR ITU MILIK AKU|Siti Rosmizah


Sejujurnya saya tidak begitu berpuas hati dengan novel terbaru Siti Rosmizah kali ni. 

Penat dan letih baca.

Tebal tu tak jadi masalah kerana novel SR memang selalunya tebal.

Tapi jalan cerita tu lebih kepada novel semata-mata, bukan realiti.

Mungkin ada orang seperti Dian, Zarif dan Datin Munirah tetapi hanya minoriti saja, kalau pun ada.

Ada ke orang mampu bertahan dicaci dihina, hanya makan nasi berlaukkan air garam ?

Time mengandung sarat sebegitu sanggup membiarkan diri dihina dimaki, diseksa didera....rasa sangat tidak munasabah aja...sanggup memakan makanan di dalam tong sampah kala mengidamkan ayam goreng berempah

Memang tak salah ceritanya sebegitu tetapi saya lebih sukakan cerita yang biasa berlaku di dalam kehidupan , yang boleh diterima akal.

Di akhir-akhir cerita pula bila suami dah mula insaf, hampir sepanjang masa suami akan memberikan ciuman kepada si isteri tanda kasih , cinta, sayang segalanya la...rasa muak pula kalau asyik jumpa ayat sebegitu je.

Apa pun tahniah sebab berjaya memaksa diri saya membaca hingga ke akhir kerana saya membaca semua tulisan Siti Rosmizah sebelum ni.

*** pendapat peribadi semata-mata.

19 comments :

Ibu Aisyah Humairaa berkata... [Reply to Comments]

Thanks KA atas perkongsian ulasan. Nasib baik saya tak jadi beli time PBAKL ari tu...saya pun macam awak...walaupun sekadar novel tapi biarlah realistik skit kan...lain lah cerita fairytale...saya pun ada hampir kesemua novel2 SR tp yg betol2 berkesan kat saya just 1st novel beliau.

rosabella berkata... [Reply to Comments]

saya dah baca... novel SR yg paling sadis & paling tragis tapi paling tak menyengat... watak zarif adha & dian zara yg tak kena... oklah bila zarif adha dah insaf tapi mcm fake giler bila buat baik ngan dian... watak dian zara lak cam boring.. but ada jugaklah part2 yg menyentuh perasaan... but overall not that good... sori SR!

Tuan Cimot berkata... [Reply to Comments]

ooo.bru thu SR ni ada novel bru..bila baca sinopsis, memg jalan cerita lebih kurg dgn semua novel SR yg b4 ni..kalau kejam, kejam sgt..huhuh.tp novel SR antara novel yg sy suka..

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

novel kali ni agak membosankan..penat baca...kalau buku2 terdahulu,saya rajin ulang baca, yang ni sekali baca cukuplah..tebal tak menjadi isu..cuma jalan ceritanya adakalanya tak logik..in realiti kalau pun ada,tak rasa happy ending kalau dah diseksa sebegitu rupa..lebih2 lagi zaman sekarang..wanita boleh berdikari,bekerjaya...mungkin dimasa akan datang penulis boleh tulis cerita mengenai wanita yang dianiaya oleh suami yang gila talak...dimana dia dipertemukan dengan pasangan yang sesuai tetapi terus terusan diganggu oleh bekas suami...ini sekadar pendapat...sebagai insan kita sentiasa mahukan happy ending,yang terbaik dalam hidup...tapi tak selalu yang kita impikan tercapai...

cik jue tomey berkata... [Reply to Comments]

saya pun minat jgk novel2 sr.tp yg baru ni tk baca lagi.nk beli kt pesta buku hari tu,tp habis stok.lucky me..hehe.klu KA suka baca jenis cite yg realistik,u can try aina emir.novel dia cik jue rasa memg realistik.tajuk matahari,atau lagi satu pukul 3 pagi.memang best!ada watak baik n jahat..tp berpada2.watak baik pun,ada juga sifat ego,pentingkan diri..fikirkan duit..tidakla fake sangat kan.

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

saya dah beli pon .. tp lom baca.. afew novel lain yg saya baca dulu.. sbb yg ni tebal sgt....so nak baca lah nnt....

Superwoman berkata... [Reply to Comments]

Ya la...saya setuju dengan pendapat Kak Aya...walaupun saya mmng FAN giler dgn novel SR dan saya mmng memilikinya sbg koleksi peribadi yg amat berharga...tapi novel kali ni macam tak real la...macam dibuat2...macam tak berpijak di bumi nyata...mmmmm...nasi lauk garam...ishhhh..DAn yg syoknya,anak saya yg baru masuk sekolah menengah pon bole komen..mummy so sterotype la novel ni...macam mana nak kata TERBAEKkkkkk....kan ?? Sori tak bermaksud untuk condemm but penmbahbaikan...semoga karya seterusnya lebih realistik....ya !!

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

Agreed totally.. such a boring novel this time

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

jalan cerita boring,tak logik. watak dian terlalu naif semasa dianiaya...terlalu lurus sehingga sanggup terima apa saja takdirnya....watak z x menarik...bukan di alam realiti.jujurnya,hati saya tak tersentuh bila baca novel ini walaupun ada member yang menangis baca..saya menunggu novel seterusnya dan harap ada kelainan.maaf kpd yg x boleh terima pndgn saya krn ini hanyalah pndapat saya semata2.tq.

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

saya pon mmg x berape mnt dgn crite yang tak real.bagi saya novel yang bersifat realistk sgtlah bgus!! sya sntiase mnugu novel yang tak mengklasifikasikan watak lelakinye sbgai hensem kaye sombong,wanita pulk x brpndidikn tp cantiknye mcm bidadri...maaflh itu sekadr pndangn,harp sgt pnulisan novel skrg ditmbh baikkn.sudh2 lh dgn plot kahwin-tanpa-rela-lepas-tu-sayng..
sekdr pndgn,harp maaf jka ade yg terase hati.

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

Saya mmg peminta novel Sr. saya memang mencari buku ini tapi setelah melihat komen semua.. risau pulak nak beli. saya pun x suka cerita yang terlalu berkonflik terutamanya konflik yang melibatkan penderaan. tak sesuai rasanya dengan sikap sebenar rakyat Malaysia.sy lebih suka cerita yang smooth dan real.mungkin cerita yang melibatkan masalah-masalah semasa sekarang. tp over all saya memang suka gaya penulisan Kak Rosmizah kita terutama sekali cerita beliau 7 hari mencintaimu.. itu yang terbaik bg saya.

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

after bc ulasan n komen2 kat sini,sy wat kputusan,xnak beli novel bari SR ni..heheee

LynnTiger berkata... [Reply to Comments]

Saya amat brsetuju dgn pendpt2 disini. Tp saya rasa ini bkn hasil nukilan SR 100% kot.. maybe hasil one of her relative, but guna nama novelis poplar utk dpt jualan yg meletop. [perkara begini pernah brlaku pd novelis NB suatu wktu dulu (ketika baru tubuh publishing sendiri)<- ini pun pndpt saya sbb it just not like her previous novels]. Jln citer rasa cam tk teratur + tk lojik yg byk.. just not like SR previous novels. Wallahu'alam [my 2 cent only]

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

sy belum baca lg novel SR ni,tp setiap komen yg korang bg ni buat sy rs nk bc sngat.novel SR seblum ni memang best smua.tp yg trbaru ni bnyak komen yg negetif.so harap2 kalau saya novel SR yg terbru ni memuaskn ht sy walaupun byak pihak yg tidak puas hati.bg sy real atau tak jalan crita tu atas pndangn masing2.yg penting setiap pmbaca puas hati.yg tak puas hati tu jngan menyesal.setiap buah fikiran kt tak sama.di harap setiap jalan crita dpat diambil manfaat baik atau buruk.

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

Kita hanya mmbaca dan mengcomment. Kesian kakak kite yg penat lelah memerah otak mcri idea utk beri kita baca

Tanpa Nama berkata... [Reply to Comments]

Salam,

Saya setuju dengan pendapat kat sini. Minta maaflah tapi saya rasa novel2 SR xberapa boleh diterima akal. Maybe hati saya keras sikit kot. Novel 1st SR - saya gelak guling2 sebab heroin kena kahwin paksa, suami dera, ada plak brain tumour..oh my malang bertimpa2. Novel kau dan aku - lg saya gelak guling2 - heroin budak kg, miskin, cantik gila, pandai,mak bukak gerai, part yg saya tak tahan tu..mak aih heroin tu pernah jadi model (time mkn mlm ngan family husband dia kat hotel) siap bergenang air mata nenek hero tu tgk heroin jadi model atas pentas..entahlah..sgt out of this world..sorrylah..saya bnyak sebenarnya recommend kan novel2 SR kat rakan2 sy..semuanya kata xbest sebab tak logik..dulu sgt suka gaya penulisan aisya sofea (especially Kau dan Aku) tapi lately novel2 after Adam dan hawa makin boring..Sekarang ni sy addicted baca gaya penulisan Hlovate eventhough cerita diaboring..but language dia mantap :) sorry la panjang sgt berceloteh :)

Ctwawa berkata... [Reply to Comments]

Baru jer cadang nak beli. Cam terbantut pulak hajat lepas baca komen. Well, betul , setuju komen kat atas. Gaya tulis aisya sofea dah kureng, Fauziah Ashaari pon sama.

indahsatupertemuan berkata... [Reply to Comments]

xsuke watak dian yg terlalu2 bendul,sampai kdg2 geram pun ade,.hmm xberape smgt nk bace novel nie..sory k.ct tp ape2 pun sr publication ttp da best novel dye mst tekejar2 pegik beli..hehe

indahsatupertemuan berkata... [Reply to Comments]

xsuke watak dian yg terlalu2 bendul,sampai kdg2 geram pun ade,.hmm xberape smgt nk bace novel nie..sory k.ct tp ape2 pun sr publication ttp da best novel dye mst tekejar2 pegik beli..hehe

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...