Pesta Buku Antarabangsa 2012

Seperti kelaziman, mesti tak nak lepaskan peluang bila ada Pesta Buku, tak dapat beli banyak , beli sikit je..kali ni antara yang paling sikit...tahun lepas banyak sebab 4 kali pergi....

Kali ni pergi dengan niat utama untuk membeli Kamus Oxford Fajar dan Al Quran untuk Nadhirah ke sekolah.


Yang bukan dalam niat utama adalah novel dan majalah....dek kerana ke sana dengan poket yang tak cukup tebal, hanya ini lah saja yang mampu saya beli.

Dah syukur sangat kerana yang niat utama tu memang dah dapat ditunaikan....kamus pun sampai beli 2 buah..senang , kalau saya nak guna di pejabat, Nadhirah nak guna di sekolah

Majalah deko tu biasalah, tiap bulan mesti beli, rumah tak terdeko pun.

Novel hanya beli 1 je, novel terbaru Norhayati Berahim..manakala novel terbaru Siti Rosmizah tu makcik yang belikan.

Pergi ke PWTC dalam pukul 12 .20, balik semula belum pukul 2 pun..kejap je la kiranya tu...sesuaila  dengan modal yang dibawa.

Rita Rudaini masih sayangkan rumahtangga

Sesiapa pun tidak akan dengan mudahnya untuk menerima untuk diceraikan tanpa alasan yang rasional. Begitulah Rita Rudaini, rumahtangga yang dibina penuh berliku dan beronak duri, bertahun cuba dipertahankan dan selagi boleh dipertahankan pasti dia ingin mempertahankannya.



Inilah kata Rita kala diminta memberi  komen selepas tamat perbicaraan di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya.


"Selagi saya tidak dapat alasan kukuh mengapa dia ingin bercerai dengan saya, maka saya tidak akan bersetuju dengan permohonan cerainya itu.
"Malah, ketika prosiding berlangsung, dia seperti teragak-agak apabila menjelaskan sebab-sebabnya dan hanya berkata kami sudah tidak serasi. Adakah itu satu alasan kerana sebelum dia keluar rumah, kami tidak bergaduh langsung," 
"Saya masih lagi sayangkan perkahwinan ini kerana kami telah melalui pelbagai dugaan bersama. Tetapi seandainya kami tiada jodoh, saya tidak boleh nak berbuat apa-apa," 
"Saya pelik dengan kelakuannya kerana sebelum ini ketika kami berpisah sekejap dan kembali berdamai, dia telah berjanji akan menjaga rumah tangga kami tanpa sebarang campur tangan daripada pihak lain.
"Dan tak sangka selepas dia keluar rumah pada awal Januari lalu tanpa pertelingkahan, dia tidak lagi pulang ke rumah.
"Bagi saya, dia sebagai suami perlu pikul tanggungjawab dan buat keputusan sendiri tanpa pengaruh orang lain," 
Doa saya semoga rumahtangga Rita dan Aidil akan diberi jalan keluar sebaik-sebaiknya oleh Allah.



Tenung Skrin je sejak tadi

Lama sebenarnya merenung skrin pc ni...tak ada idea nak menulis pagi ni...baca entry sahabat dan terasa malas nak tinggalkan komen.

Ntah sindrom apa yang melanda..

Pagi ni kena pakai baju yang berwarna biru....tak ada pula baju kurung biru.

Dah 2 hari cuba mencari tempat berdekatan, jumpa yang biru tapi saiz pula tak match dengan tuan punya badan.

Last-last pakai je tudung biru.

Hari ni hari penting pada syarikat tempat saya bekerja.

Hari 'rebranding' daripada nama lama ke nama baru, berlaku selepas proses ambik alih sejak Oktober tahun lepas.

Ntahla hati ni masih teringatkan 'nama' syarikat yang lama tu.

'Nama' lama yang penuh dengan nostalgia.


Fasha Sandha dan Jejai Berbulan Madu di Pulau Redang

Pasangan ni memilih untuk berbulan madu di Pulau Redang je sebab belum pernah ke sana...errr sama la kita , Fasha......saya ni tak jauh pun tinggal daripada jeti tapi belum pernah jejak jeti sampai sekarang.


Bagus la tu, mula-mula honeymoon dalam Malaysia dulu , lepas tu ke luar negara pulak..







BERSIH 3.0 - Pengalaman Memasuki KL

Ok, sebenarnya petang tadi jam 6 petang ke KL untuk menjemput sepupu, tak lah sampai betul-betul dalam KL sana nun tapi berdekatan LRT Titiwangsa..mula tu cuak jugak la nak ke sana tapi memandangkan nak jumpa sepupu , gagahkan diri jugak la memandu dengan penuh suspens, bukan apa ,saya takut jalan sesak.

Rupanya, jalan dari Selayang ke sana memang clear je, mungkin semua orang tak berani nak keluar ke mana-mana siang tadi , takut terperangkap dengan kesesakan.

Ketika sampai di LRT Titiwangsa , sepupu dah menunggu, time tu bunyi ambulans dan siren polis kedengaran, meremang bulu roma , memang saya agak trauma dengan bunyian sebegitu selepas arwah ayah terlibat dengan kemalangan maut lebih 20 tahun yang lampau.

Jalan berdepan PERKIM ditutup, saya membuat pusingan U berhampiran bulatan Pahang untuk balik ke Selayang..polis ada dimana-mana...Umar memang excited kalau tengok polis sebab pada Umar, polis adalah manusia paling berkuasa di dunia, tapi Polis bukan cita-cita dia.

Perjalanan pulang ke Selayang memang lancar ...tak ada kesesakan lalulintas langsung dari Selayang ke KL dan KL ke Selayang pun clear je.

Sepupu saya tu memang datang sini untuk Bersih 3.0.....itu saya tak nak la tulis panjang lebar kat sini....namun saya sangat menghormati pendirian dia yang begitu istiqomah.

Dia bermalam kat sini malam ni sebelum pulang ke Terengganu esok...dah tidur pun tu , pedih mata kena gas belum hilang...penat melayan panggilan telefon yang tak henti berdering, penat bercerita pada kami yang kat rumah dan penat katanya membersihkan benda yang masih belum bersih tapi masih belum putus asa untuk terus bersihkan semua tu.

Saya pula penat membersihkan rumah hari ni, tak sangka pula sepupu nak datang tidur sini, jadi berbaloi la membersihkan rumah sepanjang siang tadi.

Gambar Perkahwinan Fasha Sandha & Jejai





Kredit gambar untuk Oh Bulan!

Semoga Berkekalan Bahagia Hingga Ke Akhir Hayat


Versus Minggu ke 3 - Black & Parallax The Best lagi !




Baru je berakhir kejap tadi , pertempuran antara 5 band yang diberi tugas menggubah semula lagu-lagu Alleycats.

Ok, untuk persembahan battle, Black & Parallax dan 6ixth Sense yang bertanding untuk mendapatkan gelaran Battle of the Band.

Black & Parallax menyanyikan lagu MULA, 6ixth Sense pula dengan lagu Tak Bisa Memilihmu.

Battle of the Band jadi milik Black & Parallax - memang patut pun!

Persembahan mingguan pula dimulakan oleh Kumpulan Hujan menyanyikan lagu Beribu Batu.

**** kurang feel sikit la 

Kemudian Go! Gerilla muncul dengan lagu Andaiku Pergi Dulu

**** sangat menghiburkan dan terserlah kreativiti mereka 


Persembahan ketiga oleh Sofazr - Seribu Bintang


**** suara macmatak cukup lepas je walaupun macam teruk nampak vokalisnya tarik ...namun tetap menghiburkan, persembahan Sofazr paling best kalau nak dibandingkan dengan minggu-minggu lepas.

Muncul pula Black & Parallax - Hingga Akhir Nanti

**** Rasa seronok dan lepas riang je dengar Black nyanyi lagu ni, terasa nak bergoyang sama menari tetapi tak pandai le he he, apa pun memang enjoy la dengar Black nyanyi lagu ni.

Persembahan terakhir oleh 6ixth Sense dengan lagu  Kau dan Aku

**** Starting sangat best, rasa layan je...tapi bila dah masuk pertengahan dan hingga ke akhirnya tersangat la rock...tak boleh nak layan lagi dah

Jadi juara minggu ini mengikut pandangan peribadi adalah Black & Parallax! Tahniah!!

p/s: kenapa muka Jeniffer masam mencuka setiap kali selepas memberi komen kepada para peserta? 
Lagi satu, rambut pengacara wanita tu macam kelakar la..he he.

Comel Tasha Shilla Bertudung

Sebenarnya bertudung lagi ayu...lagi jelita....tetapi ramai yang memilih untuk buka-bukaan....





Keluarga Bahagia Erra Fazira

Malam ni kita berkongsi kita kebahagiaan je ye....

Bahagianya Erra, suami dan anak walaupun hanya daripada sekeping gambar.



Gambar Berinai Kecil Fasha Sandha



Kredit gambar untuk FB Fasha Sandha.

Tahniah untuk Fasha dan Jejai.

Novel atau Tudung Aidijuma?

Hari ni bermulanya Pesta Buku Antarabangsa di PWTC...tiap tahun tak pernah miss ke situ.

Plan lain pulak sejak belum gaji lagi nak ke Kiosk Aidijuma di Central Market.

Oleh kerana poket tak cukup tebal, tengah bertarung dalam hati antara beli novel atau tudung Aidijuma?

Pagi-pagi ni celik mata jam 5 pagi, sms sahabat baik ( macam lah tak jumpa jap lagi kat ofis)..tanya dia..

"hari ni Pesta Buku dah mula, langkah kita ke menuju Aidijuma atau jumpa Norhayati Berahim?"

Dia reply:

"he he, kalau ikut kebiasaan, kita melangkah ke arah Norhayati Berahim, rasanya baik kita tidur je 2 jam rehat tengah hari nanti"


Sebenarnya, selain 2 tempat di atas tu, plan ke 3 pun ada ...konon-konon nak ke Jalan TAR cari kain ela , ala kain cotton yang tengah famous sekarang ni....kat ofis dah lama orang bercotton cotton ni, kita baru nak keluar mencari.

Saya yakin, kalau ikut kebiasaan kami berdua pada hari pertama Pesta Buku, semua plan lain di tolak ke tepi, memang ke PWTC kami akhirnya...tapi mungkin untuk kelainan tahun ni, kami tidur je kat meja .

Bab2 bershopping di hari Jumaat ke Jalan TAR, rasanya kalau ada perkara yang terlalu penting untuk dibeli bru la kami keluar ke sana, kalau tidak, memang tidak sanggup nak berpanas dan berkejar balik ke ofis semula.

Apa pun, petang nanti saya update semula kemana langkah kami hari ni.

*** ada yang plan nak ke Pesta Buku hari ni?




Blogger Celebrity Nur Fatin Liyana


Inilah orangya, blogger yang berjaya dinobatkansebagai Best Celebrity Blogger in Word Blogger and Social Media Award 2012. 

Selain itu beliau turut memenangi anugerah Tp 6 Fastest Rising People in Google Zeitgeist Malaysia 2011 dan Top 5 Blog in Google Zeitgeist Malaysia 2011 .

Pageview blog dia dah lepasi10.1 juta. 


Beliau bakal seorang doktor dan seorang yang gemar berblog tentang pengalaman hidup beliau, fesyen, percutian dan resipi.

Kalau nak baca blog Fatin Liyana, blog KLIK SINI

Semoga kita para blogger suam suam kuku boleh ambik tips daripada Fatin ni, sambil belajar pun dia boleh buat duit daripada blogging, bole melancong sana sini.

Tahniah untuk Fatin Liyana! 




Fatin Liyana Bersama Ibu 
Bersama Ibu


Nota Wardina Safiyyah - Peringatan Bersama


SEMOGA BERMANFAAT!

Lagi Gambar anak Erra Fazira

Alahai comelnya dia......putih gebu kulit dia..pandai bergaya pulak tu.










Neelofa dan Ibu Cover Majalah Harmoni 1 May 2012


Cover ibu dan anak sempena sambutan Hari Ibu pada bulan Mei nanti. Ibu Neelofa cantik orangnya, lebih jelita berbanding si anak.


Banyak kisah menarik tentang anak dan ibu ini termasuk bisnes produk kesihatan mereka yang bakal dilancarkan tak lama lagi.

Ibu Neelofa




Banyak lagi kisah menarik sempena hari ibu di dalam Majalah Harmoni kali ini, antaranya kisah Tun Dr Hasmah, kisah Iron Lady, Datin Maznah, kisah blogger celebrity, Fatin Liyana pun ada.

Cepat beli di kedai terdekat ye!

Jom kenali sayuran tinggi serat


Sekarang ni memang berusaha untuk banyakkan makan sayur berbanding karbohidrat, tapi jangan la fikir saya ni tak makan nasi pulak, itu adalah sangat susah untuk saya lakukan, orang Pantai Timur tersangatlah sukakan nasi he he...eh ke ada orang Pantai Timur tak suka nasi?

Bukan semua orang sukakan sayur, dalam rumah saya ni pun sama, yang sukakan sayur Cuma saya je la..agak mencabar jugak untuk membuatkan mereka ni sukakan sayur.

Sebenarnya amalan memakan sayur sangat la bagus, pada saya ianya sangat membantu untuk proses pencernaan dan penghadaman dan mengelakkan kulit kering..ini 2 perkara yang saya sangat kenalpasti terjadi pada diri saya.

Ok, hari ni apa kata kita berkenalan dengan sayuran tinggi serat..memang bagus ni untuk penghadaman..layaaannnn 

PERIA

Rasanya sangat la pahit...saya memang tak pernah makan peria sebelum ni tetapi sejak berkahwin, kerap mak mentua saya masak peria goreng..sedapppp.
Rupanya tak lah sepahit yang disangkakan namun begitu anak-anak saya tidak menggemarinya...kata mereka, sangat pahit!

Dalam peria ni ada karatin, kalsium, asam amino dan Vitamin C dan kandungan seratnya adalah 0.8 gram per 100 gram.

Bagus untuk menyejukkan tubuh kala cuaca panas, mengatasi penyakit strok, diabetes, sembelit dan membantu menurunkan kadar kolestrol.


KACANG BUNCIS



Mak mentua saya suka goreng buncis bersama tempe dan so-un, suka goreng buncis bersama telur, goreng buncis bersama bilis...pendek kata macam-macam resipi buncis..masak lemas tenggiri campur buncis pun pernah..

Istimewanya buncis ni adalah kadar seratnya 1.8 gram per 100 gram , proVitamin A, Vitamin C, Vitamin B1,Vitamin B2, kalium dan fosfor.

Bagus sangat untuk menurunkan kadar kolestrol, menurunkan tekanan darah ( sebab tu mak mentua saya sukakan buncis),menstabilkan kadar gula dalam darah, mengatasi penyakit kanser usus besar dan kanser payudara.

BAYAM


Sayur bayam ni kurang mendapat perhatian saya…tak tau la kenapa , saya agak kurang gemar .

Kandungan seratnya adalah 2.8 gram per 100 garam ( tinggi tu!0,provitamin A, vitamin C, zat besi, kalium dan magnesium.

Boleh membantu untuk mencegah anemia, membantu system pencernaan, menurunkan risiko penyakit kanser, menurunkan berat badan dan menurunkan kadar kolestrol dalam badan.

Mak aiii, apa yang saya tak suka tu sebenarnya sangat baik untuk saya yang obesity ni.


LOBAK MERAH


Saya dan anak-anak suka meratah mentah-mentah lobak merah ni…duduk saja-saja depan TV sambil makan lobak merah.

Tapi saya tak pernah tau yang kandungan serat dalam lobak merah ni sangat la tinggi iaitu 4gm per 100 gram.

Jadi saya perlu terus amalkan meratah lobak merah bersama keluarga setiap hari.

Selain serat, lobak merah mengandungi Vitamin A, B dan C, betakaroten, mineral kalium, magnesium dan fosfor.

Manfaat lobak merah ni adalah mampu menurunkan kadar kolestrol, baik untuk kesihatan mata dan kulit, menjaga kesihatan hati, melancarkan penghadaman.


SALAD

Hmm ni wajib ada bila makan sandwich..anak-anak suka kalau diletakkan dalam roti sandwich tapi tak suka makan kalau bersama nasi ayam! Pelik selera budak-budak, kan? Apa pun mereka menggemari kala makan sandwich tu dah cukup memadai berbanding langsung tidak menyukai.

Daun salad ada 1.5 gm serat di dalam 100 gram.

Ada vitamin A, C dan kalium.

Bagus untuk mereka yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan. Daun salad dapat meneutralkan kadar gula dalam darah, menurunkan tekanan darah, menurunkan kadar kolestrol dalam darah dan sebagai antikanser.

UBI KAYU

Ni makanan popular kalau kat kampung masa kecil-kecil dulu untuk sarapan pagi...rebus ubikayu, makan bersama kelapa+sedikit garam atau pun dengan ikan kering goreng dan teh O panas...sedappp terutama musim hujan.

Kandungan serat dalam ubit ni adalah 0.8 gram per 100 gram.

Ianya mengandungi Vitamin E dan membantu melambatkan proses penuaan.

Hmm lepas baca entry ni, sama-sama la kita mula menyukai sayuran ye....




Umar Merajuk

Bila dah kering idea untuk update entry, mula la belek gambar-gambar yang ada yang mungkin boleh dijadikan entry.

Ini adalah ketika di dalam perjalanan pulang daripada Selayang Mall bersama makcik dan Nadhirah akhir Mac lalu.

Sebelum pulang ,kami singgah di McD untuk membeli aiskrim untuk Nadhirah dan Umar , dapat je aiskrim terus masuk kereta.

Dalam kereta, mama ni mintakla sikit aiskrim Umar, nak rasa siiikiiit je , bila Umar dah bagi sikit, mama ni 'rasa banyak la pulak'..

Apa lagi merajuk la hero ni ....sampai sudah dia tak makan aiskrim tu...meleleh-leleh dalam kereta , dia buat tak reti je..nak bagi orang terasa sayang, nak makan sendiri hati terasa ingin merajuk.

Sampai rumah, buang macam tu je aiskrim tu.



Ada waktunya saya terfikir jugak, adakah kerana saya tersilap mendidik Umar hingga jadi sebegini, namun begitu saya harus juga akur dengan kerenah anak-anak yang macam-macam nak menduga kesabaran ibubapa...memang Umar cepat merajuk tetapi kalau kita pujuk sikit, dia cepat je sejuk dan lupa terus rajukan tadi.

Saya sentiasa berdoa semoga anak-anak saya menjadi anak yang soleh dan solehan, anak-anak yang sentiasa hormatkan ibubapa, orang tua, guru-guru dan sesama insan.





Gambar Anak Erra Fazira 2012


suka tengok wajah anak erra ni, macam ala-ala chinese look sikit kan? besar nanti pasti meletup macam mummy dia jugak..kecik-kecik dah nampak aura kejelitaan semulajadi..

Fida Ibrahim nafi berkahwin

Kredit gambar untuk Mstar

Lama betul tak dengar cerita Fida selepas tahun lepas hot dengan kisah dia dan Mamat Sepah.

Hari ni terbaca di dalam Mstar penafian beliau telah pun berkahwin dengan seorang VIP berstatus suami orang.

Hmmm kalau dah tuan punya badan nafikan, maknanya tak benar la tu berita tu. Lagipun menurut Fida, tarikh yang dikatakan mereka bernikah tu, Fida sedang sibuk menjalankan penggambaran.

Semoga berita ini tidak benar la ...bukan apa, sukar sebenarnya menjadi isteri kedua, ketiga, keempat....banyak sangat kerenah dan ragam yang kena hadapi.

Jadi, pada sesiapa pun jua, fikir-fikirkanlah sepanjang lebuhraya PLUS atau mana-mana lebuhraya kalau ada niat nak kahwin dengan suami orang, takut tak tahan dengan dugaan .

Selamat Maju Jaya untuk Fida.



Mandi Manda di Ulu Yam lagi

Ini aktiviti kami pagi semalam...keluar rumah jam 9.40 pagi, balik rumah jam 1.40 petang...bawak bekal spaghetti , teh panas dan sosej & kepak ayam untuk dibakar kat sana.


Layan gambar je, tak sempat nak tulis panjang-panjang sebab terlewat bangun pagi ni...perlu bersiap untuk ke pejabat dah ni.