Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


Tengah hari tadi ada kuliah zohor mengenai Persediaan Menyambut Ramadhan yang disampaikan oleh Ustaz Azman , dari Dewan Bahasa dan Pustaka. 

Ustaz berpesan agar kongsi-kongsikan la apa yang disampaikannya hari ini dalam apa jua bentuk medium samada SMS, FB , Blog, Email atau apa saja kerana ianya bermanfaat untuk kita semua. 



Persediaan sebelum Ramadhan yang perlu dilakukan lebih awal , cantik sangatlah kalau sekarang kita dah mula lakukan persediaan itu sebab dah tinggal 11 hari je lagi Ramadhan akan menjelma. 

Oleh kerana saya tidaklah begitu cekap menterjemahkan kata-kata yang disampaikan oleh Ustaz ke dalam bentuk tulisan ,awal-awal saya memohon maaf andainya terdapat ayat yang mengelirukan pembaca semua ye! 

Secara ringkasnya,  tujuan persediaan ini adalah sangat penting agar hati kita menjadi ikhlas untuk menunaikan ibadah Puasa , bila hati ikhlas tidak akan timbul rasa "keterpaksaan", bila rasa terpaksa sudah tentu memberi kesan kepada pahala puasa. 

Antara persediaannya  yang kita semua patut lakukan : 

1. BERDOA 
a. Berdoa kepada Allah agar kita diberi kesempatan untuk sampai kepada bulan Ramadhan. 
b. Berdoa kepada Allah agar kita diberikan kesihatan yang baik dan diberi kemampuan untuk melakukan ibadah puasa dengan sempurna. 
c. Berdoa kepada Allah agar amalan kita diterima. 

** Sesungguhnya doa sentiasa berperang dengan takdir, dengan berdoa yang bersungguh-sungguh dapat menangguhkan takdir. 

Doa yang dianjurkan untuk kita membaca sebagai persediaan menyambut Ramadhan adalah seperti berikut, yang bermaksud: 

"Ya Allah Ya Tuhanku! Datangkanlah Ramadhan ke atas kami dengan kebahagiaan dan keimanan,keselamatan dan juga agama Islam dan taufik kepada apa yang Engkau suka dan Engkau redhai Tuhanku dan Tuhan Kau Ya Allah" 

2. BERSYUKUR 
a. Banyakkan memuji Allah dan zahirkan rasa syukur dengan kehadiran Ramadhan. 

Banyakkan mengucap "Alhamdulillah" dan "Alhamdu Wa Syukru" 

Lakukan sujud syukur salah satu cara untuk menzahirkan rasa syukur . 

3. ZAHIRKAN KESERONOKAN 
a. boleh mengadakan doa selamat, jemput jiran tetanga dan sahabat 
b. menghantar kad ucapan sempena menyambut Ramadhan 
c.saling mengucapkan selamat menyambut Ramadhan. 
d. menyediakan pakaian yang baru ( tidak sepertinya beli baru tetapi guna semula yang mungkin dah lama tersimpan )dan bersih . 

4. CERITAKAN TENTANG RAMADHAN KEPADA ANAK-ANAK 
Kongsikan kelebihan Ramadhan kepada anak-anak, apakah kebaikan berpuasa, apakah ganjaran untuk orang berpuasa dan sebagainya



5.TAMBAHKAN LAGI ILMU DAN KEFAHAMAN TENTANG HUKUM HAKAM BERPUASA. 
Banyakkan bertanya dan merujuk kepada orang yang lebih mahir tentang hal hal agama. 

6. UCAPKAN AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN atau MARHABAN YA RAMADHAN kepada diri sendiri. 


Kuliah Zohor terhenti sampai takat ni je tadi kerana masa hanya sejam je...Insyaallah Ustaz akan menyambung lagi pada kuliah akan datang. Semoga catatan ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat kepada kita semua. 

Semoga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan terbaik bagi kita semua. Insyaallah! 



p/s: kalau ada kesalahan di dalam ringkasan ini, sila tegur-tegur saya pada ruangan komen tu,, maklumlah budak baru belajar.

Poligami Rasulullah S.A.W - sambungan entry sebelum ini

Tertarik pula untuk berkongsi tentang rencana yang saya baca di dalam majalah Solusi ini, sambungan entry INI.

Mungkin dah ramai yang tau tentang poligami Rasulullah S. A.W..tak mengapalah kalau ulangbaca sekali lagi ye..

Rasulullah hidup bahagia bersama Khadijah yang 15 tahun lebih tua daripada usia baginda. Keperluan hidup baginda terurus, kerja dakwah teratur dan masa mengabdikan diri kepada Allah terjamin. Khadijah la yang menyempurnakan semua itu.

Selepas Khadijah meninggal dunia, semua keperluan Baginda sudah tidak seperti sebelumnya. Keperluan Baginda tidak terurus lagi, malahan ancaman Quraisy semakin menjadi-jadi.

Setelah 3 tahun menduda dan bersendirian menguruskan kehidupan, Rasulullah mengahwini Sawdah binti Zam'ah. Itu pun untuk melindunginya setelah Sawdah kematian suami sebaik saja pulang dari Habsyah. Walaupun Sawdah  ketika itu sudah berusia 66 tahun, tidak jauh berbeza dengan usia Rasulullah , namun keperluan Rasulullah dalam 3 perkara tadi tu masih tidak terjamin seperti ketika diuruskan oleh Khadijah ( keperluan hidup, kerja dakwah dan masa mengabdikan diri kepada Allah).

Untuk menghiburkan hati Rasulullah, Abu Bakar menawarkan anaknya Aisyah untuk dijadikan isteri Baginda. Bagi menghormati sahabat yang paling baik dan akrab, Rasulullah terus menerima tawaran itu. Disamping itu,  Rasulullah mengahwini Aisyah r.h.a disebabkan wahyu Allah s.w.t

Di bawah ini ringkasan kenapa Rasulullah berpoligami dengan isteri - isteri selain 3 nama di atas.

Hafsah binti Umar
1. Memberi perlindungan kepada janda sahabat yang gugur syahid.
2. Mnegeratkan tali persahabatan dengan sahabat iaitu Umar bin al-Khattab.
3. Memuliakan sahabat yang banyak membantu perjuangan menegakkan Islam.

Zainab binti Khuzaimah
1.Memberi perlindungan kepadanya kerana suami -suaminya terdahulu telah banyak berjasa kepada Islam.
2.Untuk menghilangkan kesedihan yang datang bertimpa-timpa.
3.Untuk memelihara dan memberikan kasih sayang kepada anak-anaknya yang telah kehilangan bapa

Ummu Salamah binti Umayyah
1.Menghilangkan rasa sedih dan menghargai jasa suaminya terhadap Islam.
2.Sama-sama memelihara anak-anak yang ditinggalkan ayah demi Islam
3. Memuliakan dan menghormati iseri daripada golongan orang yang baik-baik.

Zainab binti Jahsh
1.Menghapuskan kepercayaan generasi pada waktu itu bahawa isteri anak angkat haram berkahwin dengan bapa angkat.
2.Memberi penghormatan kepada Zainab.

Juwariyyah binti Harith
1.Menghapuskan rasa dendam Bani Mustaliq terhadap kaum Muslimin selepas tewas dalam peperangan.
2.Melindungi janda dan menjauhkannya daripada menjadi hamba.

Ummu Habibah binti Abi Sufyan
1. Supaya dia tidak hanyut dalam gelombang penderitaan yang mungkin dapat mengubah pendirian serta imannya.
2. Menyelamatkannya daripada terjerumus dalam kesesatan sebagaimana yang telah dilakukan oleh suaminya.
3.Sebagai penghargaan Rasulullah terhadap keteguhan imannya yang tetap berpegang teguh dengan Islam walaupun suaminya murtad.
4. Menjinakkan hati bapanya iaitu Abu Sufyan yang merupakan musuh ketat Islam.

Safyyah binti Huyay
1.Melindunginya sebagai tawanan perang yang dibebaskan.
2.Memberi penghormatan kepada anak ketua pemimpin Yahudi.

Maymunah binti al-Harith
1.Memuliakan bapa saudaranya, Abbas kerana banyak memberi perlindungan pada peringkat awal penyebaran Islam.
2. Dapat menarik 2 tokoh kafir Quraisy iaitu Khalid bin al-Walid dan Abdullah bin Abbas.

Sekadar untuk perkongsian bersama....semoga ianya bermanfaat dan memberi panduan.

KREDIT UNTUK MAJALAH SOLUSI.

uncleseekers.blogspot.com

2, 3 hari ni hangat betul dengan cerita Uncle Seeker ditahan polis. Nadhirah yang terdengar berita tu kat radio dalam kereta time saya sedang mengunci pagar, terus suruh saya berjanji untuk bukakan blog Uncle Seekers malam nanti. Malang la kalau berangan nak buka blog time Umar belum tidur, sudahnya berhari-hari berlalu hanya awal pagi ni baru sempat saya membuka blog Uncle Seekers.

Nadhirah bayangkan mesti banyak cerita hantu di dalam blog tu , sebab tu la ditahan polis. he he sabar je la kakak ni.

Saya sebenarnya dah lama gila tak terjah ke sini, bertahun dah kot gamaknya. Entrynya tak begitu menarik hati saya , mungkin tak sesuai dengan jiwa.

Tapi berita penahanan beliau membuatkan saya tergerak untuk menerjah blog beliau, nak tengok apa isi entrynya. 

Ok dah baca beberapa entry beliau yang sungguh banyak itu...no komen sebab memang tak tau nak komen apa pun,semuanya di luar bidang dan di luar pengetahuan am saya yang amat sedikit ini.

Nasihat kepada diri saya , menulis dengan penuh berhemah. Tiada nasihat untuk Uncle Seekers sebab dia memang tak akan datang ke blog ini pun hi hi.