31 December 2012

Keputusan ujian darah selepas minum air gula|bacaan tinggi!

Tadi nurse dari Poliklinik Selayang Baru telefon..dia bagitau keputusan ujian darah yang telah dilakukan pada hari Jumaat lepas dah keluar..bila dia telefon tu secara automatik keputusannya adalah suatu perkara yang merunsingkan.

Katanya, bacaan saya adalah 7.82, sepatutnya paling maksima untuk bacaan normal adalah 7.5 saja. Agak mengejutkan saya kerana langsung tak sangka tinggi bacaannya.

Terus terkedu sekejap, tak tau nak cakap apa. Saya diminta melakukan ujian BSP ( blood sugar profile) pada 3/1 nanti, memandangkan saya akan bercuti pada 2/1, saya terpaksa meminta tarikh yang lain untuk ujian BSP tu.

Makanya, saya akan melakukan ujian BSP pada 10/1/2013. Sebenarnya saya sangat risau tetapi cuba-cuba untuk tidak merasa risau.

Terus on pc...update entry ni dan google pengalaman mereka yang menghadapi masalah ini. Hmmm dah dapat beberapa tips pemakanan untuk kawal kenaikan bacaan gula dalam darah ni.


p/s:Ada tak sapa-sapa nak share pengalaman mereka yang menghadapi masalah seperti saya ni?

Kali pertama tulisan tersiar di majalah|Jelita Dec 2012

Saya hantar tulisan saya kepada Majalah Jelita selepas membaca entry Mama Zharfan yang menang hadiah langganan Majalah Jelita selama 6 bulan...lalu saya pun mencuba, manalah tau ada rezeki untuk terpilih , dapatlah apa-apa hadiah...berbulan-bulan selepas tu, dapat jugak hadiah rupanya..ingatkan memang tak terpilih langsung. Kiranya ni la kali pertama saya dapat hadiah lepas join apa-apa peraduan atau apa saja, memang sebelum ni tak dapat apa-apa pun. Rezeki kala mengandung la kiranya ni.




29 December 2012

Minggu ke 15 kehamilanku - Minum Air Gula.

Kenyataannya - saya hamil diusia yang telah pun melepasi usia 36 tahun..ditambah pula dengan berat badan yang berlebihan , suka atau dok suke kena la minum air gula tu untuk menentukan paras gula dalam darah.

 Semalam saya ke klinik untuk ujian gula di dalam darah.

Saya sampai di klinik sebelum pukul 8 pagi..dah ramai yang menunggu..sekali bila pintu dibuka, mak aiii berebut-rebut mak-mak buyung ni nak letak kad dalam bakul yang disediakan...malasla saya nak berebut lagipun mereka memang sampai lebih awal berbanding saya.

Prosedur untuk minum air gula tu -mula kena ambik darah dulu, untuk menentukan bacaan gula sebelum minum air gula...( malamnya kena puasa, kata nurse kena mula puasa pukul 10 malam tapi saya dah puasa mulai pukul 8 malam).

Lepas ambil darah kali pertama tu, terus minum air gula, makkk manisnya....tapi tak ada masalah untuk saya meneguknya sampai habis segelas, ada yang mengambil masa yang panjang untuk habiskan segelas air gula tu. Saya lagi senang menelan air manis berbanding yang pahit-pahit, memang tak tertelan.

Selepas minum air gula tu, kena la tunggu 2 jam untuk proses pengambilan darah kali ke 2...untuk mengisi masa selama 2 jam tu, ada sedikit penerangan tentang penyusuan ibu...walaupun saya dah berpengalaman menyusukan bayi sebelum ini, ada beberapa perkara yang saya dah lupa..antaranya tip untuk menghilangkan bengkak susu, tuam dengan ais , lepas tu tuam dengan tuala suam.

Ambil darah kali ke 2  - dilakukan oleh nurse yang sebelum ni tidak pernah menjalankan tugas mengambil darah, ngeri bila ada yang berkerut-kerut menahan kesakitan..saya risau sebab badan saya ni kan berisi, mesti kalau orang tidak berpengalaman untuk mencari saluran darah akan menghadapi masalah, rupanya memang betul telahan saya...sakit ooiiii bila salah cucuk....last-last panggi semula nurse yang ambil darah kali pertama tadi..senangnya dia buat.


Keputusan ujian darah akan diketahui pada Isnin depan, pada mereka yang mendapat bacaan melebihi 7 akan dihubungi oleh pihak klinik, manakala yang bacaannya normal, tidak akan dihubungi oleh pihak klinik sebaliknya boleh mendapatkan keputusan ketika datang untuk pemeriksaan bulanan nanti..semoga keputusan ujian darah saya normal saja.

p/s: selepas 6 tahun tidak mengandung, saya rasa agak cuak  untuk melalui sekali lagi tempoh mengandung dan proses nak bersalin. Semoga dipermudahkanNYA.


26 December 2012

Majalah GLAM Jan 2013| Datin Ezureen Yaacob yang pernah ku kenali




Majalah ni saya selalu pinjam daripada sahabat baik saya di pejabat. 

Cover girl majalah ni untuk keluaran Jan 2013 ni pula , saya pernah la mengenalinya secara luaran saja..setakat kenal kulit je kata orang, tak ada la sampai ke isi kenalnya...dia pernah menjadi staf istimewa di syarikat saya bekerja, sebab apa saya sebut staf istimewa? 


1. dengarnya dia ada la seorang model dan juga pelakon.


2. penampilannya memang berbeza kalau nak dibandingkan dengan staff lain , kalau dibandingkan dengan saya lagi la berbeza, macam langit dan bumi jauhnya. Eh nama pun model, mesti la ada beza dengan orang-orang biasa. 


3. paling-paling istimewa bila dia dilihat kerap bersama bos besar a.k.a pemilik syarikat tempat saya bekerja... ala biasalah kan, staff kalau nampak je awek cun rapat-rapat dengan bos, mulalah tumbuh gossip-gossip meliar.


4. ini istimewa jugak ni - suami saya selalu berborak dengan dia kerana workstationnya berselahan dengan suami saya. Bangga suami saya bila dia masih mengenali suami walaupun dia dah pun berkahwin dengan bos besar dan sudah lama meninggalkan kerja di pejabat.


Seingat saya, sekejap je dia bekerja di syarikat tempat saya bekerja tu, lepas tu tersebar la cerita dia dah kahwin dengan pemilik syarikat tu...wah kami apa lagi, tumpang sekaki la melihat gambar-gambar pasangan secocok ni.. 


Rezeki dia kan...bos sangat handsome orangnya..ala ramai yang mengenali siapa pemilik syarikat saya bekerja tu...tetapi kini saya di bawah pengurusan yang lain, manakala suami saya masih lagi di bawah syarikat yang sama, maksudnya bos handsome tu masih lagi menjadi pemilik syarikat suami saya bekerja. 


Kalau baca artikel mengenai kehidupan dia di dalam majalah ini, ternyata kebahagiaan sedang menyelimuti hidup beliau...segalanya lengkap dan sempurna dan tak terjangkau di fikiran kita orang-orang biasa ni akan mengecapi kemewahan dan kesenangan hidup sebegitu rupa. Dah jadi ikon fesyen dah pun..


Semoga kebahagiaan yang dikecapi beliau sekeluarga itu adalah bahagia yang sebenar-benarnya! 



p/s: berbeza benar wajahnya sekarang, kalau tak baca nama dia di depan tu memang saya tak dapat mengecam wajahnya lagi...teknik solekan ataupun mungkin kesan kecanggihan dunia kecantikan zaman sekarang,pendek kata ada duit semua boleh buat.







Umar dan Nadhirah - Warna Warni Kehidupan

Dek kerana kekeringan idea untuk menulis entry, kemalasan untuk mencari bahan penulisan, lantas saya tempekkan gambar anak-anak saya untuk tatapan mereka yang sudi menatapnya. Kalau tak lalu nak tengok, sila klik X he he ...ntah apa-apa la pulak dah saya ni..









Mereka la penghibur kala suka dan duka...sama serupa la bagi anda semua yang bergelar ibu....tengok wajah mereka tiap petang terasa hilang kepenatan seharian di pejabat.

24 December 2012

Strawberry Cheese Cake|Raikan selera anak-anak

Ini semalam punya cerita jugak...pagi-pagi semalam , lepas sarapan roti canai terus ke rumah kawan yang merupakan pakar kek): Hari tu ada order kek untuk anak-anak makan, tak ada apa-apa keraian atau sambutan pun selain daripada meraikan selera semata-mata.

Budak berdua ni memang makan sungguh-sungguh, kita pulak naik muak menengoknya..apa pun kira puas hati sebab mereka betul-betul makan macam tu, bayar mahal-mahal tapi makan senoet je, lagi geram rasanya kan.

Sempatlah bagi pada jiran sebelah sikit dan makcik..selebihnya budak berdua ni yang ngappp.....






****gambar seperti biasa, disnap oleh Nadhirah.



Nasi Minyak Terengganu| gaya orang tak ada skil masak

Inilah menu untuk lunch kami semalam...sejak minggu lepas lagi saya begitu teringin nak makan nasi minyak masakan sendiri...haru jugak teringin nak makan masakan sendiri sebab empunya diri ni tak pandai masak sesedap orang lain..

Ini adalah hasil air tangan saya yang keras itu...boleh la mengenyangkan perut yang sedang kelaparan...kita dah tau, kalau kita masak awal-awal sangat, mesti siap sebelum orang lain betul-betul lapar, baik kita start masak lewat sikit, jadi bila dah siap hidang time tu memang time orang dah tahap kebulur sangat dah..jadi lajulah semua hidangan ni tinggal pinggan je..baru la kita boleh bangga di atas kepandaian kita memasak! He he.

Nasi berwarna pink

Gulai ayam

Acar timun

Ayam goreng.

Saya puas hati dengan hasil masakan saya, orang-orang lain punya kepuasan, kita abaikan je he he sebab yang mengidam nak makan nasi minyak ni adalah saya sendiri.

Minggu depan , saya nak raikan selera saya dengan nasi dagang buatan sendiri pulak..haaa yang ni rasanya lagi mencabar kerana saya tak pernah masak nasi dagang sendirian. Harap-harap menjadi la..


23 December 2012

Review Novel Asam Pedas Untuk Dia|Nureen Mirza


Ini adalah novel pertama yang berjaya saya habiskan dengan baik semenjak saya mengandung ni....sebelum ni memang tak boleh langsung nak belek novel, nak termuntah terloya semua ada.

Bila saya tak update apa-apa tentang novel, UV blog ini memang ketara menurun dan tiada BE pun yang sangkut...

Oleh kerana blog ini turut memberikan saya sedikit hasil pendapatan walaupun taklah sehingga mampu membayar bil Unifi, saya tetap perlu komited untuk menulis tetapi semenjak 2 menjak ni memang menulis ikut mood dan perasaan je...orang kata menulis asal boleh je, takat ada entry untuk dipublish pun dah kira ok.

Novel ni saya baca semalam, di pejabat , waktu rehat 2 jam...bersambung semula selepas waktu kerja.

Kalau nak kata ada kelainan sangat tu tidaklah tetapi masih boleh dipuji kerana selepas beberapa bulan tidak membaca novel, saya rasa novel ni boleh menjadi 'pemanas' untuk saya kembali gilakan novel.

Mengisahkan Ainin Sofiya, seorang balu beranak satu, masih muda bergetah, kematian suami , terpaksa meneruskan kelangsungan hidup dengan menjual nasi lemak dan kuih muih. Oleh kerana pendapatan tidak dapat menampung kehidupan beliau bersama anak, mak dan seorang adik, beliau memohon kerja sebagai pembantu rumah di sebuah orang kaya yang terletak tidak jauh dari tempat tinggal Ainin.

Aaaa di rumah ni la cerita-cerita best bermula....ada hero dalam rumah tu..terjadi la perkahwinan rahsia, hero tu dah ada awek sebenarnya...jadi boleh agak kan jalan cerita dan pengakhirannya macam mana.

Kalau nak tau, apa kesudahannya boleh beli dan baca.

Tahniah untuk penulis ni, penulis baru kot sebab macam tak pernah dengar namanya sebelum ni atau saya yang ketinggalan..memang agak ketinggalan pun sekarang ni , dalam masa hampir 5 bulan tak membaca, ntah berapa novel yang saya terlepas di pasaran. Tak apalah, itu pun mungkin ada kebaikan untuk saya.

Selama Membaca!


21 December 2012

Bermain Layang-Layang di Pantai Batu Rakit

Kisah ni dah lama...time balik bercuti Awal Muharram hari tu..cuaca panas betul ketika tu, berjanji dengan anak-anak nak bawak mereka main layang-layang di tepi pantai..mula-mula tu kena la pekena Ikan Celup Tepung dan ABC dulu...dah redup baru turun ke tepi laut untuk bermain layang-layang.

Pada hari yang dijanjikan tu, saya , suami , anak-anak dan seorang anak kepada sepupu saya memang bersemangat gila nak main layang-layang...sebelah pagi dah pergi ke situ tapi mana ada angin..balik dulu tunggu petang.

Bila dah masuk petang kena la tunggu jam 6 petang pulak sebab time tu baru la cuaca betul-betul redup. Budak-budak ni bila kita cakap tunggu petang, setiap jam mereka ni bertanya, dah petang ke belum ni? Ishh tak menyompet nyompet..

Buat muka cun!

ICT dah licin!





20 December 2012

Minggu membeli belah kelengkapan sekolah

Minggu ni adalah minggu untuk membeli segala kelengkapan sekolah. Pakaian , buku dan juga kerja-kerja membalut buku.

Sabtu dapat bonus, Ahad tu dah licin.

Tak ada merasa nak manjakan diri, mewahkan diri sendiri, tak apalah ini semua kan tanggungjawab bersama sebagai abah dan mama yang inginkan anak-anak mendapat pendidikan yang terbaik.

Saya suami isteri bersembang-sembang mengenai perbelanjaan persekolahan masa kini yang sangat ketara bezanya dengan zaman saya suami isteri dulu, yelah kami anak -anak zaman 70-an.

Hampir 1K untuk kelengkapan persekolahan untuk 2 orang, tak termasuk yuran persekolah dan yuran pendaftaran transit 

Kami terfikir bagaimana kalau satu keluarga tu mempunyai anak-anak yang ramai , bagaimana ibubapa mengatur perbelanjaan untuk anak-anak mereka.

Sekarang ni kami perlu lebih menabung memandangkan belanja untuk tahun akan meningkat lagi . Namun begitu perbelanjaan harian perlu berjalan seperti biasa.

Semalam perlu menyiapkan borang prestasi tahunan, besar harapan dapat kenaikan gaji yang lebih sedikit pada tahun depan tapi saya akur dengan keadaan yang telah kami lalui sejak berbelas tahun saya menjadi kakitangan di situ. Cuma sebagai hamba Allah, saya tidak pernah berputus asa untuk berdoa agar sentiasa dimurahkan rezeki .

p/s: Nadhirah nampaknya sangat teruja untuk memulakan sesi persekolahan, dah berkali-kali dicubanya pakaian sekolah kebangsaan dan sekolah agama, manakala Umar adalah biasa-biasa je, agaknya anak lelaki memang macam tu kot. Dia buat dekkk je tengok kakak berposing lengkap daripada tudung hingga ke kasut.



19 December 2012

Minggu ke 14 Kehamilanku - Check Up kali pertama

Hari ni mula ke klinik ibu mengandung untuk kali pertama pemeriksaan.

Hampir separuh hari di klinik ibu mengandung, lepas tu kena menunggu giliran untuk pemeriksaan gigi pula, dulu tak ada pulak pemeriksaan gigi ketika mengandung, tapi ok jugak la kan, ada jugak kebaikannya, dah le free, ikut saja la.

Berat = 75.2 kg (kena kontrol pemakanan , nasihat doktor tadi)

Bacaan BP = 120/80

H.B = 11.2

Dan tadi untuk kali pertamanya juga doktor scan keadaan baby, segalanya normal , tarikh jangka bersalin adalah 14/6/2013.

Begitulah serba ringkas kesimpulannya setelah hampir sehari berada di klinik tadi.

Baru je lepas makan, berdenyut-denyut kepala, lain kali kena bawa bekal dan kena bawa bahan bacaan sekali kerana masa menunggu giliran adalah sangat lama.




Hari Rajin Anak-Anak Saya

Bukan setiap hari mereka ni rajin sebegini..ada waktu-waktunya aja...apa pun sebagai ibu pastinya kita gembira dengan keikhlasan anak-anak membantu terutama di saat berbadan dua..sangat-sangat terharu dengan pertolongan yang mereka hulurkan.






**** bersepahnya atas kabinet dapur saya ni.....bagi can mereka berdua kerjakan dapur tu..

18 December 2012

Hari Graduasi Tadika Naluri Kreatif

Banyak gambar tapi malas nak upload....cukuplah satu je. Majlis ni berlangsung pada minggu pertama cuti persekolahan baru-baru ni.


Tahniah untuk Umar kerana dapat menghabiskan alam pra persekolahan dengan jayanya. Selamat melangkah ke dunia baru pada 2013 nanti.

Ibu mana tak bangga melihat anak menerima sijil ...dah besar pun anak kecil yang kuat menangis suatu masa dulu.


17 December 2012

Burger Ayam Special Masakan Suami

Bukan selalu dapat merasa air tangan suami saya.....malam ni dia dengan sukarela memasak sebiji burger special untuk setiap seorang kecuali Umar tak nak special special.

Ini Umar punya, roti dan burger je...

*** terima kasih daun keladi, lain kali nak lagi....

16 December 2012

Menu lunch hari ni |Laksa Penang

Teringin nak makan laksa...jadi beli bahan-bahan dan masak sendiri la sebab mood nak memasak dah mulai pulih sikit berbanding sebelum ni.

Gambar-gambar ni disnap oleh Nadhirah.





15 December 2012

Penangan Ninja Warrior Channel Disney XD

Kat rumah ni hanya satu channel ni je yang sentiasa terpasang. Tak ada can nak tengok channel lain dan saya  pun dah lama hilang minat nak menonton TV, jadi bagi je la TV ni pada mereka yang berminat  - Umar je la nampaknya yang berminat.

Salah satu rancangan kegemaran dua beradik ni adalah Ninja Warrior.Ada jugak la saya tumpang sekaki melayan mereka tengok rancangan ni.

Kalau dah kerap tengok mesti terpengaruh, habis tangga di panjat mereka ni, konon-konon mereka ni peserta Ninja Warrior jugak..


14 December 2012

KEMARAU CPUV (Cost-per-unique-visit) / BE

Macam mana la nak dapat idea nak update entry yang menarik, tarik lebih ramai visitors ke sini? Tiap bln dapat je peluang buat Sponsored Post macam blogger-blogger popular tu? Hmmm kalau jenis sehari pun belum tentu ada entry, baik lupakan je impian nak dapat peluang untuk buat Sponsored Post. 

Nasihat saya untuk diri sendiri yang ala ala je dengan dunia blog ni, update bila terasa nak update dan jangan memberi sebarang tekanan pada diri . Relaks dan Selamba je. Ada idea- update...tak ada idea- jangan on pc.


Dah boleh cash out dah ni......tapi macam nak peram dulu, biar beranak-anak dulu baru cash out.

Ini income bermula September hingga ke hari ni....hmm boleh la kan?

Belek -belek Album Lama

Ada waktu-waktunya terkenang semula masa-masa anak-anak masih kecil...time baru-baru kahwin..haaa time-time teringat tu la saya suka benar geledah semula kotak berisi album...tengok sama-sama ...pakat-pakat gelak.

Macam yang berlaku malam ni..




13 December 2012

Hadiah Harijadi Daripada Nadhirah untuk MAMA

Dapat hadiah ni masa birthday hari tu tapi tak ada kesempatan untuk update.



Beg mekap....boleh je nak isikan apa-apa pun.

Terima kasih kakak!


12 December 2012

Bila Umar jadi jurumekap

Budak berdua ni memang ada macam-macam idea bila kita biarkan je mereka nak buat apa saja. Ini salah satu daripadanya.


***menangis jurumekap pro tengok hasil kreatif Umar ni ....


Minggu ke 14 kehamilanku - 74kg


Ni baru minggu ke 14 dah 74 kg...kalau 40 minggu nanti? 

11 December 2012

KFC & Taman Permainan Bandar Baru Selayang

Hari ni saya bercuti kerana tadika tutup sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor.Anak-anak ajak ke Taman Tasik Titiwangsa tetapi saya cadangkan ke Bandar Baru Selayang je, dekat, mudah parking dan mereka tidak tau yang saya tak berani nak drive ke Taman Tasik Titiwangsa!

Mula-mula tu singgah KFC dulu....order ayam goreng je dengan kopi panas. Lepas tu terus ke taman permainan.

Malas nak ambil gambar banyak-banyak...ntah apa kes la serba serbi malas..saya jalan-jalan sikit je lepas tu duduk sambil menunggu mereka ni bermain sampai puas...tapi nampaknya tak sempat puas, langit dah gelap semacam, kelam kabut balik...sampai rumah habis basah kain di jemuran.











Ini jelah aktiviti budak berdua tu hari ni selain tidur, makan, menonton TV, main games dan bergaduh.

Esok seperti biasa Nadhirah ada tuisyen di transit manakala Umar pulak enjoy dengan raka-rakan di tadika.Mama pula kena kerja hu hu malasss...