Tudung Aidijuma Cetus Fenomena


Assalamualaikum, 


Kini fesyen tudung muncul dengan pelbagai corak rekaan..macam-macam ada di pasaran. 

Pilih je mana yang berkenan di hati dan yang penting match dengan duit dalam poket. 

Macam saya ni, asal berkenan je memang tak pernah nak match dengan duit dalam poket. 

I**tu namanya ukur baju di badan orang lain ! 

Sejak sebulan yang lepas, saya turut terjebak dengan bisnes tudung, Tudung Aidijuma. 

Sebelum ni setakat beli bawal plain untuk ke pejabat je..tak terlintas nak buat bisnes ni. 

Bermula dengan langkah pertama pada 1 Mei hari tu.. awal pagi dah tercegat depan pintu CM..kalah pak guard.

Pintu Central Market di buka je, saya terus laju meluru masuk , nak cari Concept Store Aidijuma dalam tu. 

Bila tiba depan CS, mak aiihhh terperanjat dugong ke apa saya pun tak tau nak tafsirkan dalam bentuk tulisan. 

Sangat terkejut kerana CS tu dah pun dipenuhi dengan manusia dalam sekejapan je...nak kata lautan manusia memang tak sesuai sebab tempatnya sempit je. 

Saya terfikir-fikir kat luar CS tu, adakah perlu saya redah je manusia-manusia yang sedang berebut tudung kat dalam tu? Boleh ke saya yang tak cukup tinggi nak turut berebut sama? 

Bila kenangkan saya tak tidur malam tu untuk datang ke CS tu, adalah tak wajar untuk saya pulang mengalah macam tu je. 

Tak tidur bukanlah sebab terlalu gedik nak ke CS tu tapi siapkan kerja-kerja rumah, masak untuk sarapan, masak untuk makan tengah hari sekali..bukan senang nak tinggalkan anak-anak dan suami. 

*** bukan senang untuk senang, bukan susah untuk susah. 

Ok , dipendekkan cerita, saya masuk je, rempuh je semua orang dalam tu sampai semuanya tunggang langgang he he ...***jangan percaya.. 




Saya masuk menyelit sikit demi sikit dan dapat jugak ke depan..namun untuk menyambar tudung yang di baling-baling tu amat la susah sebab tangan tak cukup panjang..terpaksa la meminta-minta "sini la, sini la, saya tak sampai ni" 

Zupp zapp zupp zappp, akhiranya dapat la sambar beberapa helai. 

Selepas dapat menyambar, kena la check pulak kot-kot ada defect kat mana, tertarik benang ke, tergores ke, koyak ke... 

Ini mencabar sikit sebab tak ada ruang nak duduk dengan selesa...dipenuhi dengan manusia. 

Saya pilih-pilih dan terus beratur untuk bayaran. 

Itu saya pendekkan cerita, sebenarnya beratur untuk buat bayaran pun bukannya sekejap.. 

Bila dah mula jual , baru la tau yang setiap design adalah esklusif..keluar hari ni, kalau esok lusa dah habis , memang kira habis la.. 

Ooo mak aiii ruginyaaa sebab saya jual kesemuanya walaupun saya berkenan , biasalah jurujual selalu utamakan customer! 

Bila saya mula iklankan bisnes saya ni di blog, ramai la yang menghubungi...hmm bagus bagus..tapiiii bukan nak membeli yang keluaran terbaru tu..mereka mencari keluaran lama-lama, off season katanya. 

Sejak customer mencari yang off season, saya pun mula la mencari jugak ..rupanya banyak FB yang menjual semula tudung keluaran terdahulu...ooo cantik-cantik rupanya keluaran terdahulu..patutlah menjadi kegilaan ramai. 

Cuma secara peribadi, bila melihat mereka menjualnya semula dengan harga yang agak tinggi, timbul perasaan kurang enak sikit kerana niat tokeynya adalah nak menjual tudung keluaran beliau pada harga mampu milik..ya saya akui beliau tidak ada kena mengena lagi dah bila tudung itu dah berpindah milik kepada pembeli tetapi selagai ada tag AJ, saya rasa selagi tu la imej tokeynya di bawa sekali kemana-mana. 

Ini sekadar pendapat peribadi saya sendiri, tiada kena mengena dengan sesiapa, saya juga seperti mereka yang menggemari tudung AJ ,cuma terpanggil untuk memberi cadangan,  saya rasa patut kurangkan sikit harga yang ditawarkan untuk Off Season kerana ini akan menyebabkan terjadinya perbuatan berlebih-lebihan dan mungkin jugak akan membawa kepada pembaziran.  Mungkin akan timbul perasaan riak atau sebagainya. 

Betul,pilihan di tangan pembeli, mereka jual mahal,  kita boleh pilih untuk tidak membeli.. Itu saya akui. Cuma sekadar peringatan bersama saja. Kalau tak ada siapa peduli pun tak ada apa-apa. 

Dan..satu cadangan untuk Datin Norjuma, pada pandangan peribadi saya , adalah lebih baik kalau pihak Datin keluarkan semula mana-mana design yang menjadi kegilaan ramai dengan harga yang sepatutnya. 



Saya faham, ramai yang mengatakan kalau keluarkan semula pasti akan hilang ke 'esklusifan' nya..pada saya , sama jugak dengan jualan semula di FB seperti sekarang..tidak nampak pun ke 'esklusifan'nya..sekadar pandangan saja. 


Memang saya akui, sekarang ni tudung aidijuma menjadi fenomena kepada penggemar tudung bawal..masih ramai yang menggemari bawal walaupun saya sekarang ni jarang berbawal lagi kerana tak cukup masa untuk gosok tudung.

Saya harap Datin Norjuma kekal kreatif dalam menghasilkan corak-corak terbaru dan kekalkan harga kerana harga yang ditawarkan adalah pada harga mampu milik. 

Itu je nak cerita pasal Tudung Aidijuma..kalau susah nak pergi CS, boleh beli dengan saya je, OK?


Whatsapp 017-3416762 untuk keluaran terbaru.



1 comments :

Irfa berkata... [Reply to Comments]

BERBABAWAL ZAMAN SKOLAH MENENGAH DAN MASA BUJANG DULU JE
SEKARANG DAH PAKAI SHAWL JE
TP SUKA GAK TGK ORG PAKAI..MGKIN NGAN SAYA YG PAKAI SPEK NI CAM X SESUAI

Catat Ulasan