14 December 2014

Cerita Apa Saja - Tentang bisnes

Assalamualaikum,

Tenggelam timbul tenggelam timbul..macam ni la kehidupan Kak aya ni...

Kerja ofis kerja rumah kerja online -kerja dunia yang tak pernah habis..moga kesibukan dunia ni ada juga manfaatnya untuk akhirat..Insyaallah.

Kak Aya rasa tahun ni tahun yang sangat sibuk dan masa begitu cepat berlalu..agak menginsafkan bila terasa begini sebab salah satu tanda kurang keberkatan bila masa terasa pendek..Ya Allah ampunkan dosaku..

Tinggal 2 minggu je lagi dah berakhir tahun ni..kalau toleh semula rasanya memang agak 'penat' dengan macam-macam perkara tahun ni terutamanya bisnes online .

Sebenarnya dah lama buat bisnes online tapi tak pernahnya secara serius...kalau tak serius hasilnya pun takat gitu-gitu je la...dari 2010 lagi kot dah mula jual bedung baby , selimut tampal dan set bersalin NR..bisnes bedung baby dan selimut tampal masih berjalan seperti biasa tapi set bersalin NR tak jual lagi dah..

Niatnya tahun 2014 ni nak betul-betul sukses dengan bisnes online sebab setahun dua lagi cadangnya nak berenti kerja tapi itu sekadar perancangan kita sebagai hamba Allah yang sangat lemah ilmunya hanya Allah jua sebaik-baik Perancang.

Jadi awal-awal tahun 2014 mula la atur srategi dengan menambah satu lagi produk iaitu tudung aidijuma.

Sambutan terhadap bisnes Aidijuam ni sangat menggalakkan...Alhamdulillah..cuma dugaannya kepada Kak Aya adalah :

1. tiap minggu keluar design baru - sukar untuk kak aya pusing modal..itu satu, belum lagi nak fikir tiap minggu nak ke KL untuk ambik stok, berebut dengan seller lain. Stok pun terhad je.

2. Margin keuntungan adalah sangat kecil.

Jadi bisnes ni kak aya buat takat gitu-gitu je la walaupun saban minggu ramai yang bertanya..kadang-kadang kak aya tunggu je jualan di web Aidijuma, beli 2 helai setiap design, lepas tu jual semula...kadang-kadang langsung tak ambik stok..setakat ni sehingga pertengahan Disember bisnes ni masih lagi berjalan walaupun sangat perlahan ..perlahan disebabkan oleh sebab yang pertama tadi, keluar design tiap minggu, kadang2 tak sempat habis jual yang minggu lepas , minggu ni dah mai design baru, lepas tu nak ke KL tiap pagi Sabtu tu pun satu hal jugak...

Bisnes selimut tampal agak slow tahun ni sebab Kak Aya kurang bagi fokus kepada bisnes ni dek kerana sibuk mengejar stok Aidijuma. Stok selimut tampal sentiasa ada je di rumah, biasanya customer adalah dari kalangan customer offline bukan online..mereka dah tau Kak Aya jual selimut tampal, meraka datang je terus ke rumah.

Bisnes bedung baby pula memang tak ada sebarang penambahan stok sepanjang 2014 sebab Kak Aya habiskan semua stok yang ada untuk tahun ni dengan harga super murah, RM10 sehelai....bagi can tukang jahit bedung berehat panjang . 

Alhamdulillah dah habis ke semua stok yang ada.. sekarang ni dalam proses menjahit 
kesemua stok baru. 

Awal November baru ni , Kak Aya muncul dengan bisnes BB Cream...baru sangat lagi kan? Bersaing dengan ramai agen BB Cream ni, memang terasa la kak aya ni slow sikit..tapi tak apa... janji selagi jualan masih memenuhi syarat yang ditetapkan , Kak Aya tak rasa sebarang tekanan..Alhamdulillah setakat ni boleh jual 2 pek seminggu, sangat bagus untuk seller slow macam Kak Aya ni.

Disember ni Kak Aya tolong anak dara jualkan shawl pulak....buat masa ni ambik stok daripada blogger Ceeranoh sebagai pengenalan...lepas ni anak dara kak aya nak jual kepada rakan sekolah jadi rasanya perlu cuba untuk lakukan sendiri daripada proses beli material dan jahit kerana perlu fikirkan tentang harga kalau nak jual kepada pelajar sekolah..mereka belum ada pendapatan , kena jual pada harga yang sesuai dengan kemampuan mereka.

2015 nanti akan ada tambahan produk ...syarikat Seqy Beauty iaitu syarikat yang mengeluarkan BB Cream akan memperkenalkan Cleanser dan set-set penjagaan wajah yang lain juga.

Bercerita mengenai bisnes ni, kalau ada yang bertanya kenapa bersusah nak buat bisnes tambahan sedangkan dah ada kerja tetap. Ok jawapannya tentu la nak duit lebih..jujur kan jawapan tu...dunia hari ni dunia yang perlukan duit.

Itu jawapan paling ringkas la.

Jawapan panjang kena tunggu waktu lain...

Terima kasih kepada yang sudi datang membaca.

p/s: tak dapat nak bertahan lagi berebut keyboard dengan Zahra..kena stop dulu.


No comments:

Post a Comment