28 February 2014

Cuti-Cuti Terengganu

Assalamualaikum,

Ini sebenarnya entry mengenai balik kampung hari tu..
bukannya seperti yang anda fikirkan..
bukan entry percutian.

Balik kampung sempena Tahun Baru Cina.

Dah kampung saya di Terengganu dan time tu memang saya sedang bercuti..
Jadi kena la kan dengan tajuk Cuti-cuti Terengganu.

Balik hari tu adalah balik kampung yang paling singkat..
3 hari je sebab sekolah Nadhirah dan Umar cuti pada hari Jumaat je..
Isnin depannya tu dah pun sekolah.

Rasa agak tergesa-gesa tetapi ini la cuti balik kampung yang paling best.

Biasa kalau balik kampung mesti memerap je.

Tapi tidak untuk kali ini.

Adik sekeluarga pun balik jugak, makcik ikut sekali.
Itu yang menambah perisa keseronokan tu.

Bertolak Khamis malam Jumaat , jam 10 malam.
Sampai di Terengganu pukul 3 kot..eh lupa la.
Lebih kurang la kot..

Jumaat lepas solat Zohor, kami pakat lepak di tepi laut.
Pantai Telipot..ala dah selalu pun up gambar pantai ni ..
Tak jauh mana pun dari rumah.

Bawak bekalan bihun goreng, keropok keping goreng, keropok lekor goreng,
Air, perapan ayam dan ikan untuk dibakar di tepi laut.



Pakat menunggu ayam siap di bakar..
yang belakang sana tu sedang membakar.
2 adik saya tu memang rajin kalau bab bakar-membakar BBQ ni.
Biasanya kami sediakan sotong sekali tapi kali ni ayam dan ikan je.
Bajet kena potong sebab kenaikan harga barang hi hi gurau je!




Cantik suasana kat sini...






Gambar makanan tak ada...sebab semua kebulur, siap je dibakar terus ngappp.

Lepas makan lepak sampai la pukul 5 lebih...

Umar dan Nadhirah memang teringin nak mandi laut tapi tak dapat
lampu hijau daripada bos besar..jadi pendam je la keinginan tu..

Seronok duduk tepi laut..tengok laut..mengadap Pulau Redang
Plan nak bercuti 1 keluarga besar kami ke sana tahun depan.
Tahun ni kita memandang dari kejauhan je dulu.

Malamnya rehat je kat rumah..

Esoknya sekali lagi kami lepak tepi laut.
Kali ni bawak bekal keropok lekor goreng dan pisang goreng.
Air kelapa muda...bestnya terutamanya musim panas macam sekarang ni.
Minum pulak ais, sejuuukkk tekak.

Lepak sampai Asar, lepas tu balik rumah.

Malamnya lepas solat Maghrib terus bersiap untuk keluar ambik angin malam.

Kali ni pakat gi ke Masjid Kristal.
Nama je orang Terengganu...ni baru kali pertama nak jejak ke situ.

Ramai la orang time tu sebab kebetulan cuti kan..
Nak pergi siang memang panas terik, pergi malam pulak gelap je 
bila bergambar.

Kejap je pusing-pusing Masjid Kristal ni..
Janji dengan Nadhirah dan Umar akan datang lagi..
Kali ni waktu awal pagi pulak.

Dan juga balik sekali lagi nak ke Muzium Losong
tak jauh pun dari Masjid Kristal ni.








Cantik kan Masjid ni? Tersergam indah.
Rasa macam tak percaya ini adalah di Terengganu.

Banyak lagi tempat menarik di Terengganu...pendek kata tak rugi la 
kalau anda memilih untuk datang bercuti di Terengganu.

Makanan pun sedap-sedap..harga makanan pun tak la mahal mana.

Kalau nak makan ikan segar, meh la tunggu di tepi -tepi pantai..
nelayan baru naik ke darat bawak naik ikan-ikan segar..

Ikan segar  manis je isinya..

Keropok lekor pun sedap kat area kampung saya ni..
setaraf la dengan keropok lekor Losong.

Apa lagi yang menarik di Terengganu ni?
Pastinya la pulau-pulaunya..

Haa yang ni kena tunggu kami bercuti di salah satu pulau
yang ada di Terengganu..lepas tu saya kongsikan.

Bajet macam dah nak perg..padahal bajetnya belum ada pun lagi.

Ok Selamat Bercuti kepada mereka yang telah memilih untuk 
datang ke Terengganu, Negeri Kami!


25 February 2014

NUFFNANG: Buffered Earning Jan & Feb 2014

Assalamualaikum,

Bajet macam popular sangat agaknya nak tunjuk-tunjuk jumlah BE, padahal hanya berapa
ringgit je pun..tak apalah semua ni rezeki.

Dah lama sebenarnya tak jengah Dashboard NUFFNANG...last jengah masa 1 Jan hari tu...itu pun sebab nak cashout kan earning.

Dapatlah RM172 hasil berblog dalam tempoh 2 tahun..banyak tu je? Okla sebab kita tahap 
blogger dingin je pun..dapat banyak tu kira macam satu bonus jugak..siapa nak bagi kita free-free macam tu je kan? Patut bangga la sikit dengan hasil usaha sendiri.


Salah satu azam tahun baru 2014 ni nak aktif berblog tapi tak berani dah 
rasanya nak azam sangat mengenai ni sebab tau tahap kemampuan 
saya macam mana.

Kalau ada masa, ok saya akan mengadap blog..kalau tak ada masa, biar je la kan..
tak ada la sampai nak tunggang terbalik menekan keyboard .

Saya respek dengan blogger yang boleh konsisten up entry setiap hari 
walaupun mempunyai anak kecik, kerja melambak..betul saya sangat respek!

Bukan takat rajin up entry malahan boleh membalas kunjungan rakan-rakan lagi tu..
Saya tidak berkeupayaan untuk blogwalking...sejujurnya..

Tiap kali tengok BE yang Nuffnang berikan memang semangat kembali membara ..
keinginan untuk mengadap blog melonjak-lonjak.
Blog ni macam candu jugak agaknya ..jadi ketagih..eh dah pernah rasa candu ke?
Tak laa tapi selalu orang umpamakan sesuatu yang ketagih tu macam candu.

Kadang-kadang ada masa , idea pulak yang langsung tak ada..itu pun satu hal jugak.
Macam mana ek orang sentiasa ada je idea menarik untuk dikongsi?

Kembali kepada kisah BE tadi..itu la 3 BE yang saya dapat untuk Jan dan Feb tahun ni.

Tahun lepas saya dapat 40 BE..jumlah pendapatan untuk 40 BE adalah lebih kurang RM80 lebih...secara purata 1BE= RM2.

Tahun ni agaknya macam mana pulak ye!

Semoga rezeki tahun ni makin melimpah ruah...Amiin!



24 February 2014

Anak Bapak

Assalamualaikum

Susah benar nak jengah blog sekarang ni...bukan susah sikit-sikit tapi susah banyak.
Bajet macam la dia sorang ada anak kecik..:)

Ok taip laju-laju, kang tak pasal-pasal tak sempat publish.

Kisahnya, anak ke 3 ni nampak condong ke arah menjadi anak abah...
pantang tengok abah mula la dia terkinja-kinja mintak diambik..
kadang-kadang dia terdongak-dongak ke arah atas tangga..seolah menunggu 
abah eh turun.

Ni ketika saya ralit menaip ni, dia sedang bergumbira atas dukungan abah ...
bukan main galak lagi dia...ala-ala tunjuk eksyen pada saya, 
kononnya dia sorang je ada abah..


Banyak akal dah sekarang ni ...sikit-sikit mintak didukung...
lagi satu dia tak nak dah dengan orang lain selain abah dan mama...
dengan akak pun ikut mood je.

Suka main handphone, suka main remote Astro - rasanya normal kepada 
semua budak kecik.


Kalau orang yang tidak dikenali menegur dia, secara automatik dia akan meraung menangis...
sebiji macam mama masa kecik dulu:) apasal la peel itu yang diikuti dia...

Selalunya kalau kemana-mana, ada je yang menyangka Zahra ni baby boy..
senasib dengan si kakak masa kecik dulu.

Berbeza pulak dengan Umar, orang selalu menyangka dia adalah baby girl.


Tengok la lengan dia tu...semuanya hasil kerja seni dia sendiri..
dicakar-cakar lengannya.
Susah nak potong kuku dia...time dia tidur kita yang lupa..
aishhh mama apakah ini?

Zahra nampaknya memang tak merangkak ...sama dengan mama dulu.
Duduk dan lepas tu slow-slow mengengsot.

Kalau letak dia meniarap, dia akan mengundur-ngundur ke belakang 

sampai ke hujung-hujung sana perginya.

Ok itu je la perkembangan Zahra.

15 February 2014

JUALAN PENUTUPAN BISNES BEDUNG BAYI COTTON FLANNEL

Assalamualaikum,

Kepada ibu - ibu yang sedang mencari bedung bayi cotton flannel, boleh KLIK SINI , semua murah - murah dan cantik - cantik. 


Rugi tak beli sebab ini harga paling murah antara mana - mana blogshop . 


Terima kasih... :)

13 February 2014

TESTIMONI EPHYRA: JUJUR DARIPADA TUAN BLOG

Assalamualaikum,

Ephyra dah terlalu hot nampaknya sekarang ni..
sana sini pakat buat review untuk EPHYRA. 
Rata-ratanya memberikan review yang sangat positif!.

Kalau tak hot, masakan kehabisan stok buat masa ni 
(untuk premium set).


Produk apa sekali pun tentunya memberikan kesan 
yang berlainan bagi setiap individu. 
Ada tu, baru je ambik beberapa sachet dah menunjukkan

perubahan yang menakjubkan, ada pulak tu ambik
berkotak-kotak baru nak nampak kesan.
Tindakbalas badan kita tak sama.

Itu sebabnya saya memberikan tempoh yang lebih panjang 
berbanding orang lain untuk memberikan review .



Saya mula consume EPHYRA ni pada awal tahun baru ni..
saya dah niat nak istiqomah minum EPHYRA ni sampai
40 hari pertama dan cuba tengok kesannya macam mana,
kalau ada perubahan positif baru boleh up entry.


Saya tak reti nak tulis panjang-panjang. 
Ini perubahan kecil selepas 40 hari saya minum EPHYRA.

1.RASA
Saya suka rasanya  masam-masam manis seperti oren, 
adik saya cakap seperti rasa air sunquick  tanpa gula. 
Memang tak ada masalah untuk diminum , tak seperti
sesetengah produk tu memberikan rasa jemu bila diminum
setiap hari,tambahan pulak produk lain selalunya berperisa 
coklat dan vanilla.

Rasanya yang masam manis tu boleh buat kita rasa segar
apatah lagi di minum pada waktu pagi. 

Ada saya baca review salah seorang pengguna mengatakan
beliau rasa kenyang hingga ke petang bila minum EPHYRA. 
Saya pulak tak ada rasa kenyang kerana mungkin saya 
menyusukan baby, jadi tahap kelaparan saya 
adalah seperti biasa.

Pukul 7 pagi minum EPHYRA, pukul 10 pagi saya 
minum MILO dan beberapa keping roti.

Lunch hour pulak makan nasi seperti biasa. 
Kalau boleh kenyang hingga ke petang secara tak langsung
EPHYRA boleh membantu kuruskan badan jugak la…

2. PENGHADAMAN

EPHYRA ni memang membantu memudahkan saya membuang
air besar setiap pagi. 

Sebelum ni memang saya jenis sembelit tegar. Selepas
menggunakan EPHYRA, ianya seperti semulajadi je.
Tak ada sakit perut memulas macam makan jamu
atau apa-apa jenis ubat pelawas. 

3. REKAHAN PADA TUMIT KAKI
Semenjak saya menghadapi masalah terlebih 

lemak jahat dalam badan, tumit kaki menjadi
mangsa rekahan yang sangat kronik.

Bukan tak sapu losyen,dah jenuh menyapunya.
kalau tak buang  botol2 losyen Vaseline, Baby Johnson 
mau rumah saya tu dipenuhi botol-botol losyen..
mungkin jugak kurang air sebab tu makin parah jadinya.

Selepas 40 hari ni, ada la nampak perubahan sikit pada 

kesan rekahan tu..
nak kata licin tu memang tipu la kan…memang akan ambik
masa yang sangat panjang untuk kembali licin seperti dulu
dan pastinya kena kurangkan berat badan sekali.

Saya nak tunjuk gambar tapi macam malu la ..
sebab teruk sangat rekahan pada tumit kaki saya ni.

Tapi kalau tak up gambar kang orang cakap tipu pulak .
hmm kita up la 2 gambar. 1 gambar tu sebelum ambik EPHYRA
dan 1 lagi tu hari ni punya gambar, selepas 40 hari. 

SEBELUM MULA MENGAMBIL EPHYRA
SELEPAS 40 HARI MENGAMBIL EPHYRA
Tak tau la kot orang nampak macam tak ada perbezaan..
(jangan kutuk tumit kaki saya ni! aiipppp berdosa gelakkan orang tua tau!)

4. SUSU BADAN
Agak ketara pengeluaran susu menjadi bertambah

walaupun bukan lah meriah mana tetapi ada pertambahan.
Saya memang menghadapi masalah kekurangan susu badan
sebelum ni walaupun dah cuba milk booster.
Sekarang ni lega sikit la sebab susu mencukupi untuk keperluan 
si cilik saya.

5. JERAGAT

Selain masalah tumit kaki pecah dengan jayanya, muka saya ni pulak
diselaputi jeragat yang sungguh menggangu pandangan mata yang 
memandang .

Kalau tak ada jeragat ni mungkin saya akan lebih cantik berbanding
Fathia si Ariana Rose tu… ha haaaa... sumpah lawak ni tak kelakar !

Setakat ni, saya tak rasa ada perubahan pada kesan jeragat ni. 
Mungkin ada tapi satu perubahan yang sangat ‘seni’ untuk dirasai 
oleh tuan punya badan dan dilihat oleh mata mereka yang memandang.

Dari segi kecerahan dan keanjalan serta kegebuan kulit tu…
rasanya mungkin ini pun terlalu ‘seni’ untuk dilihat.Tunggu selepas
120 hari ye..nanti saya update tentang kegebuan kulit pulak..
harap-harap kulit saya akan menjadi segebu kulit Zahra saya tu..

Itu la perubahan yang saya alami, mungkin sangat berbeza
daripada orang lain . 

Lain orang lain tindakbalas dan kesan yang dirasai dan dialami.
Kalau nak tau apa yang anda akan rasai, alami..
tu kena la sendiri yang cuba.

Nak cuba tak?


Trial Set 10 sachet bagi yang nak cuba-cuba dulu
 = RM68 Semenanjung Malaysia, 
RM78 Sabah dan Sarawak.

Premium Set 30 Sachet , Free Gift Shaker dan Recycle Bag bag
 = RM197 Semenanjung Malaysia, RM207.



BAKAL MENJADI MILIK ANDA!
(STOK PREMIUM SET BERMULA 20/2, SEKARANG TIDAK ADA STOK)
Boleh buat pesanan daripada saya ,SMS 017-3416762.

12 February 2014

Ameerah Zahra kini menghampiri 8 bulan

Assalamualaikum,
Lama tak update mengenai anak dara cilik saya ni.

Tak mampu nak taip panjang-panjang.

Ni dia tengah temankan mama menaip, sebelah tangan dukung dia,
sebelah tangan tekan keyboard dan sambil berdiri lagi tu.

Gigi dah ada 2 batang.

Berat dah 8.5kg.

Dah pandai rebut makanan orang.

Tidur lewat tiap malam.

Tengok gambar je la..penat gila taip berdiri berdukung macam ni heh..






Ehh pandai pulak dia gelak terkejeh kekeh tengok gambar-gambar dia ni.