DIET ATKINS - Please share


Assalamualaikum

Kenapa la walaupun puasa selang sehari, exercise pun dah buat tapi 1 kg pun tak hancur lemak dalam badan ni....

Ye memang faham, kalau kalori masuk = kalori keluar, berat maintain.

Aduhhh ...satu lagi penyebab kepada masalah berat badan langsung tak menyusut kerana kadar metabolisme badan yang sangat lemah.

Dan faktor umur pun ye..makin meningkat umur, makin slow kadar metabolisme...

Kak Aya tak pandai sangat bab-bab sains ni.

Eh niat asalnya nak tanya , ada tak reader blog kak aya ni yang sukses dengan diet atkins.

Please share.....macam nak cuba walaupun dah byk kali berniat nak mencuba tapi sekadar tinggal niat je.

TQ in advance pada yang sudi share.

8 comments :

Ainul Mustafa berkata... [Reply to Comments]

salam kak. ni apa yg saya belajar dr nutritionist & dietitian. kita mmg perlukan protein yang ada cukup asid amino dlm badan sebab protein akan bantu protect badan kita. bila protein cukup insyaALLAH lemak senang terbakar. protein ni mcm kilang dlm badan kita.

diet atkins bgs sbb makan protein kan cuma cukup ke protein dr makanan tu. cnth bila kita masak ayam, ikan protein dh hapus sbb protein cepat terhapus dgn suhu panas. jadi kita makan lemak & cholesterol je sbnrnya. sebab tu kita rasa berat dh turun tanpa sedar viseral fat atau lemak pd organ badan kita yg banyak. itu lg bahaya.

saya cadangkan ambil cukup karbo, protein & lebihkan sayuran, buah. karbo bg kita tenaga.

selamat diet :)

nuyui a.k.a miss YUI berkata... [Reply to Comments]

yui pnh cuba diet atkin..alhamdulillah mmg bhsil..
follow je apa yg mereka dh bgth dlm group fb inshaaALLAH akan ada hasil. cpt atau lmbt..
Boleh kelebek blog yui sbb yui ada share menu & tips ketika berdiet atkins..

Kak Aya berkata... [Reply to Comments]

Tkasih byk2 atas pandangan Dan info Itu..kak aya Sgt hargai ):

Kak Aya berkata... [Reply to Comments]

OK Yui nnt kak aya belek2..tkasih share pengalaman ):

Diana Rashid berkata... [Reply to Comments]

saya pernah buat atkins masa umur 29.memang menjadi..saya turun berat 20kg dari 70kg kak..tapi lepas bersalin anak no 2 atkins dah tak sesuai untuk saya.bila buat rasa menggigil badan sampai tumbang..sekarang saya buat diet mayo.baru try 2 hari.setakat ni ok..yang penting bersenam dan elak kan garam.

LM berkata... [Reply to Comments]

Salam kak aya.. Pertamanya klu nk diet atkins kena kuat semangat dan kedua kena hadap sindiran dan apa sj kawan ckp psl atkins

Timbang berat kak aya dan kira brp byk air perlu kak aya minum dlm sehari. 25kg perlu minum 1 liter. So darapkan saja.. Tp jgn la terus minum sekali gus. Up sikit2.. Nnt dapat sakit lain pula.

-masa induksi fasa satu.. Mgu dua tiga hari pertama sgt lah teruk. So kalau kak aya jenis tak blh klu takda air manis siap kan awal2 stevia kot lah ketagih nk juga air manis kan..

-biasanya diet atkins akan turun berat 1 kg sehari. Lagi berat bdn org tu lg byk dia turun .tp kena rajin senam juga klu nk byk kurang dr segi inci. Kalau x berat turun byk tp tak nmpk kurus

-biasanya bila g kenduri x mkn nasik org akan cebik bibir. G mkn luar dgn laki dan ank x mkn nasik pasti nmpk pelik. Tukang kira lg lah tenung semacam. Maka.. Siapkan diri hadapi smua tu. nak selamat mkn share dgn ank kecik. So org x tau kita x ngap nasik.. Ekeke


Saya dulu berjaya kurangkan dari 59-51 kg dlm masa tak smpi sebulan tp byk mengelat la.. Lepas tu terus peknen yg ke lima.

Ambik tau psl atkins. Kena tau bila lapar tp bkn time lapar nk mkn apa? Buah x blh keropok x blh.. Tekak payau nk telan apa? Siapkan ilmu supaya tak la dah gigil lapar mula terbayang nasik. Hahaha

Jgn asik telur ayam ikan je. Byk menu lain yg sedap mcm pizza atkins, roti atkins.. Smua tu blh kita ngap dgn hepi. Good luck kak aya.

Atkins+ senam+ pki pb.. Wow hasilnya sangat aummm

Kak Aya berkata... [Reply to Comments]

Wah LM ..terkelip2 kak aya baca..tahniah sb LM berjaya lalui

Kak Aya berkata... [Reply to Comments]

Kak aya jenis cepat menggigil bila rasa lapar..

Catat Ulasan