Nasi Goreng Ikan Masin Menu Buka Puasa

Assalamualaikum

Dah tidur ke semua ni? Awalnya dah tidur..Kak Aya keluar tadi , pergi COD barang..awal bulan ni biasalah ,rezeki lebih sikit...Alhamdulillah.

Handphone kak aya kat kedai sekarang ni..rosak apa ntah....sekarang ni pinjam adik ipor punya..Alhamdulillah rezeki jugak tu, ada orang sudi bagi pinjam..boleh tumpang update blog .

Nak cerita yang tadi buka puasa pakat makan nasi goreng ikan masin aje...Alhamdulillah rezeki sama dikongsi...sedap tak sedap belakang kira.

Nasi putih tu kak aya beli daripada gerai Kak Azie...tak payah tanya la Kak Azie mana sebab kalau bagitau pun memang tak kenal pun ..lain la kalau yang baca blog ni geng geng setaman dengan Kak Aya.

Beli RM2,banyak tau...cukup untuk cover 5 perut dalam rumah ni.

Ada tak yang nak tau macam mana cara nak buat nasi goreng ikan masin? 

Mak aiiiii ramainya yang berminat nak tau .....ok ok Kak Aya share ( kasi can la kak aya nak perasan mcm kak aya ni femes dan pandai masak, semua benda orang nak tau..padahallll...)

OK. Sila salin .


 Resipi Nasi Goreng Ikan Masin Ala Kak Aya Selayang Mulia

1. Nasi putih - anggaran dalam 4 mangkuk kecik

2.Ikan kurau masin jeruk

3. Bawang putih 

4. Cili api

5. Kailan

6. Isi Ayam

7. Telur  - Kak Aya goreng 4 biji telur mata kerbau.

8. Gula, Sos Tiram, Garam kalau perlu.

Itu je bahan-bahan yang kak aya guna, sebab itu je yang ada di dalam peti ais.

Cara -cara:

1. Panaskan minyak, goreng ikan masin tu...dah nampak macam garing terus hancur-hancurkan ikan tu..hancurkan dalam kuali tu terus.

2. Pukul bawang putih tu, campak ke dalam kuali tu jugak...karate cili api , humban dalam kuali

3. Gaul tang ting teng sampai sebati.

4. Masukkan gula sikit, sos tiram sikit, campakkan isi ayam, ada tulang ayam pun campak je.

5. Gaul rata hingga isi ayam masak.

6. Masukkan kailan.

7. Masukkan nasi.

8. Kacau je la sampai semua sebati...kak aya suka kalau nasi tu garing kering, tak suka nasi goreng yang lembap atau pun basah.

Angkat dan hidangkan bersama telur mata kerbau..

Makan panas-panas, hidang bersama Teh O panas.

Alhamdulillah kenyang.


Sharing is caring : Baca Surah Al Mulk , AL Kahfi , Yaasin malam ni untuk mengelakkan daripada siksaan kubur..jom!







0 comments :

Catat Ulasan