Penghantaran Hadiah Pemenang Contest Blog Naura

Assalamualaikum,

Kak Aya nak bagitau kepada semua pemenang contest baru-baru ni, kesemua hadiah akan diposkan selewatnya Ahad ni 5/4/2015. Insyaallah.

Kalut sikit kerana ada beberapa perkara peribadi perlu diselesaikan.

Alamat pemenang dah ada. Hadiah dah ada.

Belum bungkus lagi.

Insyaallah dah pos, Kak Aya bagitau ye.



Keputusan Contest Blog NAURA

Assalamualaikum,

Lambat sikit nak umumkan pemenang, biasalah kalau ada anak kecik memang kita kena tumpu kat dia je la..

Memang tak mungkin la nak on pc depan dia..Zahra ni paling suka dengan mouse....pantang lepa , laju je tangan dia tu nak kerja kan mouse, bagi mouse hidup baru tau ! he he jahat mama ye.

Malam dah nak menginjak ke pagi dah ni..baik segerakan pengumuman pemenang.

Anak-anak Kak Aya yang cabut undi..

So meh kita tengok, siapa dapat apa..

BB Cream SQB  
Peserta No 4  - Azman

Cleanser SQB
Perserta No 7 - Mrsrongoks

Tudung Aidijuma
Peserta No 1 - Diana

Tudung Aidijuma
Peserta No 3 - ADNA

Naelofar Hijab
Peserta no 8 - ZAI

Shawl Chiffon
Peserta No 2 - YUI

Shawl Chiffon
Peserta No 5 - ELYA 

Selimut Tampal
Peserta No 6 - SHYUE

Tahniah kepada pemenang.

Kak Aya nak mintak pemenang-pemenang kita ni emailkan alamat untuk penghantaran ye!
Lambat bagi alamat lambat la dapat pos hadiah..lambat pos lambat la terima hadiahnya tu.

Emailkan kepada rohayayusof73@gmail.com

Tahniah sekali lagi!



TERMINAL BAS BERSEPADU SELATAN

Assalamualaikum,

Nak cerita Kak Aya ni tak naik bas ekspress dah lebih 15 tahun..sebelum tu memang bas ekspress la kenderaan yang tolong berkhidmat tiap kali nak balik kampung dan dari kampung nak datang ke KL ni..

Teruk tak teruk Kak Aya ni bila tak tau pun yang Hentian Putra tu tak digunakan lagi sebagai terminal bas untuk perjalanan dari dan ke Pantai Timur.

Baru je lagi tau nya...itu pun tau sebab adik dari kampung datang sini untuk ambik turn jaga Ucu. Dia cakap tak boleh turun di Greenwood atau Hentian Putra lagi dah..kena turun di TBS.

Tercengang kejap kakak dia.

Kejap je la tercengangnya sebab kita tau kalau dah pindah mesti banyak kemudahan yang disediakan untuk orang ramai. ...confirm-confirm ada LRT ni..kata hati ku.

Ok lepas dah korek sana sini tanya orang tu orang ni....jelas la memang ada Komuter, LRT Star dan ERL KLIA Transit.

Yang Klia Transit tu tak ada kena mengena dengan adik Kak Aya , jadi tak payah fikir.

Komuter pulak ok jugak sebab boleh turun terus di stesyen Batu Caves tapi kata adik Kak Aya lagi sorang,kita kena turun dan tukar train untuk ke Batu Caves...ok ni macam tak begitu ok untuk mereka yang kali pertama nak menghadapinya.

Kita akan cuba bagi pilihan paling mudah bagi dia...Star LRT..naik dari TBS turun last stesyen iaitu Sentul Timur.

Ok, pendekkan cerita, perjalanan hari tu berakhir dengan adik Kak Aya selamat sampai rumah Kak Aya dengan selamat.

Tapi ada cerita sampingan yang terjadi sepanjang di TBS...itu lain kali cerita, bila teringat hi hi.

Ok itu kisah dia datang sini.

Lepas 2 minggu di sini ,semalam dia balik semula ke kampung...lama tu ambik unpaid , 2 minggu la Ayohngoh tak bergaji nanti ye...rindu awek lagi..jadi cukup 2 minggu,Ayohngoh terus beli tiket...beli di kaunter tiket di Greenwood.. ...harapan adik Kak Aya tu biarlah tak perlu ke TBS,boleh tunggu di Greenwood je walaupun dia dah maklum bas takkan berenti di Greenwood lagi dah.

Memang sah tak boleh naik bas di Greenwood..suka tak suka wajib ke TBS. ..pagi semalam sekitar jam 9 pagi kami sampai di Stesyen LRT Sentul Timur..parked kereta di situ, RM3 untuk bayaran parking..tak kira berapa jam, bayar je RM3.

Ambik tiket ke TBS , RM2.80 seorang dari Sentul Timur..lebih kurang 35 minit sampai di Stesyen Bandar Tasik Selatan...

Wah teruja Kak Aya tengok TBS ni..Stesyen LRT disambungkan terus ke TBS..jalan kaki dalam 3 minit kot dah sampai kaunter tiket bas. Oleh kerana adik Kak Aya dah ada tiket, kita terus ke kaunter untuk dapatkan boarding pass...kat situ kena bagi IC untuk petugas kaunter masukkan data mengenai pemilik tiket tu. 

Petugas kaunter tu akan tukarkan tiket tadi dengan boarding pass...pada pass tu ada dinyatakan perlu ke gate no berapa.

Nampak macam nak naik flight aja....

Besar jugak TBS ni...ada pelbagai kemudahan untuk orang ramai...ada ATM, foodcourt, surau..

Itu antara yang sempat Kak Aya perhatikan pusing-pusing kepala...maaflah segan nak ambik gambar...ini masalah Kak Aya ..susah benar nak ambik gambar...macam segan bila ada orang tengok.

Secara peribadi dan secara pentingkan diri sendiri hi hi , Kak Aya rasa lebih suka kalau bas dapat turunkan penumpang dan pick up penumpang di Greenwood seperti sebelum ni...ye la sebab dah dekat sangat Greenwood tu dengan rumah.

Secara am nya, memang TBS ni lebih selesa dan banyak kemudahan untuk orang ramai berbanding dengan Hentian Putra yang sempit .

Memang ada plan nak bawak anak-anak naik bas ekspress untuk pulang ke Terengganu..kesian anak-anak tak pernah naik bas...kita dulu kesian sebab tak pernah naik kereta!

Insyaallah cuti sekolah akan datang.


Senarai Peserta Contest Blog Naura

Assalamualaikum

Alhamdulillah contest dah pun berakhir dan ni la mereka yang menyertai contest tu..tak ramai tapi cukup untuk menggirangkan hati Kak Aya sebab blog ni pun baru nak timbul, ada seramai ni yang menyertai dah cukup untuk lompat bintang.***dalam mimpi je la sebab nak jalan laju daripada biasa pun dah mengah ini kan nak lompat bagai..ok memang nak diet pun! Azam lapuk tak perlu percaya.

Ni perserta yang bertuah ye...bertuah sebab memang confirm menang hadiah...cuma hadiah apa yang bakal mereka terima belum dapat dipastikan sebab belum cabut undi lagi....Kak Aya and the geng dalam rumah ni akan cabut undi..jangan risau sebab dapat hadiah menarik ye!

1. DIANA
2.YUI
3.ANA
4.AZMAN
5.ELYA
6.SHYUE
7.MRSRONGOKS
8.JENDELAHATI

Ok terima kasih ye sayang-sayangku...Kak Aya dah baca entry mereka yang menyertai..hmmm majoriti nak baca tentang personal life Kak Aya....sebenarnya kehidupan Kak Aya biasa-biasa -biasa sangat..tak ada apa yang best tertarik menarik tapi apa yang boleh dan mampu di kongsikan akan Kak Aya kongsikan.

Pemenang akan diumumkan esok malam , Insyaallah.

Terima kasih sekali lagi daripada Kak Aya.

Sayang anda semua pembaca blog ini.




Dihambat waktu

Assalamualaikum

Alhamdulillah ada kekuatan untuk update entry hari ni.

Waktu rehat di pejabat.Percubaan pertama taip entry guna hanphone yang tk begitu 'smart'.

Sila pejam pejam mata dengan typo error ye..

Apa yang nak dikongsikan adalah betapa sejak setahun ni Kak Aya terasa seperti dihambat waktu.

Pernah mendengar tazkirah di pejabat , seorang ustaz jemputan menerangkan salah satu tanda tiada keberkatan di dalam kehidupan bila mana kita terasa masa terlalu singkat. Ya itulah yang Kak Aya rasakan sejak setahun kebelakangan ini.

Memang sedang muhasabah diri mencari punca kenapa sekarang mula terasa seperti dihambat waktu sedangkan rutin semua ni adalah sama je sejak dulu. Kadang- kadang macam pelik sebab terasa baru siap satu perkara pada waktu malam dah sampai waktu untuk tidur. Siangnya pulak terkejar- kejar untuk rutin siang dan kembali tiba waktu malam.

Ada waktunya terasa sangat takut. Andainya tak sempat nak lebihkan amal yang boleh memberi keselesaan di 'rumah abadi ' nanti dek kerana terlalu sibuk dengan rutin duniawi.

Ada tak orang lain berperasaan sama macam Kak Aya? Memasukki fasa usia 40 an ni memang banyak kesedaran tentang kehidupan yang sebenarnya.

Maksudnya banyak terfikir tentang dosa lalu dosa yang sentiasa dilakukan dalam sedar tanpa sesar..banyak lagu la yang terfikir. Agaknya semua ni seiring dengan kematangan usia.

Kak aya tak tau macam mana nak arrange masa sebaiknya agar rutin duniaei dan akhirat seimbang. Ada yang boleh bagi idea atau pandangan?

NAELOFAR HIJAB DAN BB CREAM SEQY BEAUTY PERCUMA

Assalamualaikum semua..

Walaupun blog ni masih belum betul-betul siap ..Kak Aya nak umumkan yang Kak Aya nak buat satu contest.

Ala contest ni simple je...ada beberapa steps je, hadiah dia agak best..tapi bukanlah Iphone ke apa tau..

Kita umumkan hadiah dulu la ye!

1. BB CREAM SEQY BEAUTY bernilai RM55 (1pemenang)

2. CLEANSER SEQY BEAUY bernilai RM45(1pemenang)

3. NAELOFAR HIJAB bernilai RM50 (1pemenang)

4. TUDUNG AIDIJUMA bernilai RM15 (2 pemenang)

5. SHAWL BYCEERANOH bernilai RM25(2 pemenang)

6. SELIMUT TAMPAL bernilai Rm30 (2 pemenang)


Jadi pemenangnya adalah 9 orang. Hadiah adalah bukan ditaja oleh sesiapa, semua ni inisiatif daripada Kak Aya sendiri.

Ok, dah tau hadiah, kita tengok pulak apa tugasan anda sebagai peserta contest ni.

1. Follow blog ini.

2. Follow IG rohaya_yusof

3.Buat satu entry di blog anda dan linkkan ke entry ini. Satu ayat pun tak pe, panjang berjela pun tak apa.

Tajuk entry :  Apa yang saya ingin baca di blog NAURA.

4. TINGGALKAN LINK ENTRY TERSEBUT DI RUANGAN KOMEN D BAWAH.

5. Peraduan berlangsung bermula 26/2/2015 hingga 26/3/2015.

6. PEMENANG AKAN DIPILIH SECARA RANDOM .

Selamat Mencuba ye!


Di sebalik nama NAURA

Assalammualaikum

Malam ni nak cerita tentang nama baru blog Kak Aya ni..

Sebelum ni guna macam-macam nama..ikut sedap rasa je.

Kak Aya memang jenis cepat jemu kalau lama sangat dengan keadaan gitu je.

Template pun berubah ntah berapa kali.

Ni paling terbaru dan harapnya biar la lama sikit begini.

Sebenarnya anak-anak pun sibuk menanya,apa NAURA tuu maaa...

Ok, mai sini semua rapat ke depan sikit nak bisik.

Sebenarnya NAURA tu adalah kependekkan nama anak-anak.

NA - Nadhirah
U - Umar
RA- Zahra.

Ok tu je pun maksudnya...saja nak rasa lebih lebih lebih dekat lagi dengan anak-anak.

Mereka ni la kekuatan Kak Aya.

Mereka ni jugak la selalu menjadi tempat terlepas rasa kurang sabar...namun bila melihat je wajah mereka hati kembali sejuk.

Syukur Alhamdulillah dengan kurniaan nikmat dan anugerah tak ternilai ini.


kali pertama mencuba ber shawl..hmm tak menjadi ...tak pandai..
Gambar kat atas tu masa kami melawat Muzium Losong, di Terengganu.

Nanti Kak Aya update cerita ketika melawat Muzium ni.

Itu la cerita asal usul nama NAURA.




Entry Pemanas

Assalamualaikum

Dah lama tak tayang muka kami anak beranak di blog ni...sebagai pemanas kepada impian untuk sentiasa update entry, kita tunjuk wajah terkini kami.

Gambar pertama kat bawah tu, Kak Aya bersama dengan anak dara yang dah mencecah 12 tahun usianya...tahun ni ambik UPSR..

Dia dah potong ketinggian Kak Aya yang memang tak cukup layak pun untuk dikatakan tinggi.







Gambar bawah ni pulak Kak Aya bersama anak bongsu..hi hi anak bongsu la sangat kan.

Hampir 2 tahun usia si cilik ni.



Yang bawah ni, satunya anak bujang..darjah 3 dah...


Satu lagi gambar si bongsu Kak Aya.


Ok kita tunjuk gambar je dulu untuk permulaan ni, lepas ni baru disusuli dengan cerita.

Terima kasih sudi datang.

Doa untuk Ucu - Part 2

Assalamualaikum,

Hari ni Isnin. Biasala kalau hari Isnin mesti macam sedikit liat he he...Kak Aya je kot..orang lain laju macam biasa je.

Entry ni sambungan kepada entry semalam.

Boleh klik sini untuk baca part 1.

Kalau semalam kisah Ucu di Pusrawi dan di wad kecemasan Hospital Selayang.

Lepas Ucu disahkan akan di pindahkan ke Wad Nufrology , Tingkat 7, Bilik 7B , Katil 13, Ayahchik dan dan Su Na pun pulang ke rumah.

Kami berbalas mesej di Whatsapp hingga mata kami terlelap ...kami menekan keypad handphone dengan diiringi air mata dan hingus...betul ...tak larat sapu airmata dan hingus ..nak biarkan macam apa pulak kang.

Esoknya, seawal pagi Kak Aya terjaga..tengok ada mesej dari Ucu...sedih sangat terima mesej ketika dia terlantar di atas katil di dalam wad.

Hati dipagut pilu dan sayu...rasa halusss menyelinap dalam dada.

Mesej Ucu - Su ( anak2 buah memanggil Su) tak dapat tidur...Su batuk berterusan..Su hanya mampu berserah kepada Allah kerana Dia Yang Mahu Mengetahui Segalanya..

Kak Aya melawat Ucu pada pukul 11 pagi...naik ke atas dan melihat Ucu duduk je ..dia tersenyum menyembunyikan rasa namun Kak Aya seolah dapat rasakan apa yang ada di dalam hati dan fikiran Ucu.

Kami sembang tak lama kerana nurse datang untuk membawa Ucu ke bilik scan untuk scan buah pinggang Ucu.

Kak Aya pulang dan diganti pula oleh Ayahcik dan isteri, Cik Kikin.

Agak lama Ucu menghilang dibawa pergi oleh nurse...beberapa jam jugak la.

Ayahchik dan Cik Kikin menggelisah menunggu Ucu .. tak lama Ucu muncul dengan leher kanan telah "ditebuk"untuk proses cuci darah dan masuk darah.

Kata Ucu, tadi belum scan lagi kerana doktor untuk scan tak ada jadi buat saluran di leher terlebih dahulu la.

Petang Ahad tu, Ucu di bawa untuk scan.

Setiap hari kena ambil darah 2 kali untuk melihat paras racun di dalam buah pinggang.

Malamnya Su Na datang menemani untuk sepanjang malam.Su Na dan Kak Aya akan bermesej tentang Ucu sepanjang masa terjaga. 

Ucu sukar melelapkan mata kerana batuk mengganggu.

Isnin 9/3/2015,  Ucu menjalani dialisis kali pertama dan dalam masa yang sama dimasukkan 2 beg darah.

Kak Aya pada hari tu, membawa Zahra ke pejabat kerana buntu nak hantar Zahra kemana..memang banyak taska berdekatan tetapi Kak Aya tak dapat nak membuat keputusan terbaik untuk Zahra pada ketika itu.

Jadi bawak je Zahra ke pejabat, time nak susukan dia, kami berdua masuk filing room...sayu hati ketika itu..hmm boleh dikatakan hari-hari yang dilalui semenjak Sabtu 7/3/2015 penuh dengan kesayuan je.

Ketika di pejabat, saudara Kak Aya yang tinggal tak jauh jugak daripada tempat tinggal Kak Aya ada menawarkan bantuan untuk menjaga Zahra untuk sementara waktu. Fikir punya fikir, Kak Aya rasa ok jugak. 

Balik kerja petang Isnin tu, kami menerima berita yang agak mengejutkan. Membuatkan kami terpana seketika.

BUAH PINGGANG UCU ROSAK KEDUANYA. PERLU JALANI DIALISIS UNTUK SEPANJANG HAYAT.

Kak Aya ketika itu baru je melangkah masuk ke dalam rumah..rasa longlai kaki ni...terus terduduk..

Malamnya jam 8 , Kak Aya terus ke hospital...Kak Aya rasa Ucu mesti sangat lemah selepas menerima keputusan itu. Sampai je di katil Ucu, nampak dia sedang menangis...menangis secara terkawal...sampai saat Kak Aya menaip entry ini Kak Aya masih terasa sebak mengenangkan saat Kak Aya terpandangkan Ucu sedang menangis malam tu.

Dia buat-buat tak ada apa-apa...Kak Aya pun sama..buat seperti tidak ada apa-apa. Kami tinggal bersama sangat lama...dia seperti ibu kandung, masakan Kak Aya tidak dapat merasakan apa yang dia rasakan saat doktor mengesahkan situasi kesihatan Ucu siangnya itu.

Ucu muntah lendir banyak sekali sejak selesai dialisis petang tu...Ucu juga menerima 2 beg darah. 

Memang muntah lendir tak henti-henti...Kak Aya fikir itu adalah lendir yang melekat kering pada paru-paru dia yang selama ini tak pernah pecah..sebab tu la Ucu batuk melengking-lengking.

Kak Aya melawat Ucu sekejap je malam tu. ..Kak Aya tinggalkan dia dengan secebis senyuman yang tak berapa manis mana...sebab kesedihan memenuhi ruang dada.

Su Na akan datang menemani hari malam Ucu di wad.

Selasa 10/3/2015, Ucu diberitahu jadual dialisis yang perlu Ucu jalani sepanjang di wad. Selang sehari . Mengikut jadual, hari Jumaat akan dibenarkan keluar.

Selepas Ucu diberitahu tentang kegagalan buah pinggang , Ucu diterangkan tentang option yang ada untuk Ucu pilih:

1. Cuci Air
2. Cuci Darah

Memang makan masa jugak untuk Ucu membuat 2 pilihan tu. ...sangat sukar untuk memilih kerana kedua-dua pilihan tu tiada di dalam fikiran ....namun apakan daya...akhirnya setelah kami semua berbincang, Ucu memilih untuk cuci darah iaitu dialisis.

Rutin Ucu di hospital adalah satu hari berehat, satu hari buat dialisis...selera memang lenyap ntah ke mana...badan memang ketara susut..kerempeng je.

Malam memang amat sukar untuk Ucu terlena...tekanan darah mula naik...kata Ucu, bukan dia ingin memikirkan semua itu tetapi puas berdoa puas berzikir tetap datang 1001 rasa menerpa di dalam fikiran.

Rabu malam, nurse memberikan pil tidur kepada Ucu namun lambat sangat pil tidur tu berkesan...Ucu terkebil-kebil hampir 3 jam, lepas tu baru la dapat tidur..

Khamis 12/3/2015, awal-awal lagi Ucu diberitahu dapat keluar hari tu...kena tunggu dokumen-dokumen untuk proses penentuan tempat dialisis ,permohonan  bantuan daripada Perkeso dan Zakat,selesai semua tu boleh la balik rumah ..

Petang Khamis jam 5 petang, Kak Aya membaca Ucu pulang ke rumah ...tetapi kepulangan itu tidak sama lagi dengan hari-hari sebelumnya.

Ucu kerap kali berkata - semua ini seperti mimpi.

Sebenarnya bukan Ucu sorang yang merasakan begitu, kami semua turut merasakan yang sama.

Hikmah yang paling jelas adalah kami 6 beradik dan 2 sepupu menjadi sangat-sangat rapat dan saling memberi sokongan antara satu sama lain.

Kak Aya merasa sangat terharu sebab kalau tanpa sokongan semua Kak Aya tak rasa boleh kuat begini.

Allah tidak akan menguji hambaNYA melebihi kemampuan .Pastinya Ucu dan kami semua mampu menghadapinya.

Ujian ini untuk melihat sekuat mana kami yakin kepada Allah...sedekat mana hampirnya kami kepada Allah tatkala ujian ini diberikan kepada kami...adakah kami makin menjauh atau makin mendekat. Ujian ini menyedarkan kami betapa Allah itu sebaik-baik Perancang, Dia Maha Mengetahui dan Maha Berkuasa.

Kak Aya stop di sini dulu, nanti sambung lagi entry ini.






Doa Untuk Ucu - Part 1

Assalamualaikum,

Contest Kak Aya tu dah nak sampai ke penghujung, baru ada 7 peserta yang join, hadiah ada 9, camne tu?

Hari masih berbaki 5 hari lagi sebelum tarikh tutup, tengok la kot-kot ada yang join untuk cukupkan 9 peserta..jadi semua akan dapat hadiah la kan.

Kak Aya nak bagitau Kak Aya memang slowkan aktiviti bisnes Kak Aya untuk sementara waktu ni.. kalau customer mintak COD , Kak Aya hanya boleh COD pada hujung minggu je.. kalau nak pos tu memang Kak Aya tak dapat nak handle buat masa ni ye..

2 minggu ni adalah sangat menduga sebab makcik kami yang lebih mesra dengan panggilan Ucu oleh anak-anak Kak Aya telah disahkan mengalami kegagalan buah pinggang kekal dan di peringkat akhir.
Bermaknanya Ucu perlu menjalani rawatan dialisis sebanyak 3 kali seminggu untuk sepanjang hayat Ucu.

Berita tu amat la mengejutkan sebab kami semua tak perasan malahan Ucu sendiri pun tak perasan dengan simptom-simpton yang dialami oleh mereka yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Ucu ni sejak dulu-dulu selalu sakit perut..sakit memulas seperti di pulas-pulas..selalu migrain di masa muda remaja tetapi migrain tu hilang dah lebih 10 tahun rasanya.

Lebih kurang 3 tahun lalu, dia ada masalah air kencing tak clear, macam keruh tetapi selepas beberapa kali menjalani pemeriksaan di UH, tiada apa-apa masalah . 

Akhir 2013, Ucu ada menjalani ujian darah, keputusannya semua normal.

Sejak November 2014 yang lalu, Ucu seperti kehilangan selera makan...selalu jugak muntah-muntah. ..kadang-kadang lemah badan...sakit perut pun kadang-kadang datang menyerang tapi ada waktunya macam hilang langsung.

Kak Aya ni setiap pagi dan petang jumpa Ucu sebab dia memang jaga anak no 3 Kak Aya, Zahra.
Walaupun jumpa tiap hari, tak perasan pun akan perubahan kesihatan dia...memang sangat teruk Kak Aya ni.

Kak Aya ada jugak la mengajak Ucu ke klinik bila dia cakap tak ada selera, rasa tak sihat tapi selalunya dia menolak dan sampai takat tu je la tahap prihatin anak buah bertuah ni.

Ketika Kak Aya , anak-anak dan Ucu pulang ke kampung pada Disember lepas, mak Kak Aya ( kakak kepada Ucu) begitu terkejut melihat wajah Ucu yang sangat pucat...kata mak, kuning tak berdarah wajah Ucu.

Mak bising la pada Kak Aya ni kenapa la dibiarkan Ucu hingga kuning sebegitu. Mana-mana sedara mara yang berjumpa Ucu pun turut menegur perkara yang sama. Ucu senyum je.. dia cakap takut nak ke hospital.

Masa terus berlalu..manusia sentiasa sibuk dengan urusan duniawi yang tiada penghujugnya. ..Ucu terus dengan keadaan tidak berselera...Kak Aya seperti biasa mengajak ke klinik..ajakan yang sekadar mengajak ..patutnya kena paksa Ucu ke klinik...hmmm perkara sudah terjadi..

Akhir Feb, Ucu pulang ke kampung untuk urusan di Pejabat Tanah..ketika itu dia batuk teruk..batuk yang seperti keras melengking bunyinya..kesian...sangat kesian kita mendengarkannya... dia sendiri pun tak tertahan dengan keadaan batuk begitu, pagi esoknya Ucu gagahkan diri sendirian ke klinik di bandar Kuala Terengganu.

Doktor membuat ujian untuk blood count, keputusannya hanya lah 7 di bawah paras normal. Doktor mengesyorkan agar terus ke hospital kerana paras hemoglobin yang terlalu rendah akan memberi risiko yang besar terutamanya masalah kekurangan oksigen.

Ucu pastinya rasa takut dan cemas.....dia pulang ke KL..kami adik beradik dan 2 sepupu berbincang tentang cara nak pastikan Ucu dapat di bawa untuk pemeriksaan lanjut di hospital.Kami semua sebenarnya sangat sayangkan Ucu sementelah kami ni hanya ada Mak dan Ucu je sebagai kekuatan (di sebelah keluarga saya.)

Jumaat 6/3/2015, kami adik beradik, 2 sepupu dan mak Kak Aya berbincang, akhirnya kata sepakat dicapai, mesti buat appointment dengan doktor segera memandangkan batuk Ucu makin menjadi-jadi. Ucu memang tak dapat tidur sepanjang malam kerana bila berbaring je, mesti batuk akan menyerang berterusan hampir 30 minit tanpa henti..bayangkanlah...

Sabtu 7/3/2015, Kak Aya, Ucu dan AyahChik ( adik no 3 Kak Aya) membawa Ucu ke Hospital Pusrawi , berjumpa dengan Doktor Fazilah. ...Doktor tengok keadaan Ucu yang pucat terus mengesyorkan agar terus masuk wad pada masa tu juga dan Ucu menjalani ujian Xray untuk paru-paru dan ujian blood count .

Doktor Fazilah menyatakan paras hemoglobin Ucu adalah 5.6 dan ujian Xray menunjukkan paru-paru seperti "tidak clear". Dan sekali lagi Doktor Fazilah memberitahu perlu masuk wad segera

Kak Aya dan adik beradik berbincang dengan doktor tentang kos sekiranya admit di Pusrawi, akhirnya kami sepakat untuk membawa Ucu ke Hospital Selayang kerana menurut Doktor Fazilah , kos yang besar diperlukan memandangkan paras hemoglobin yang rendah sebegitu memerlukan pemeriksaan yang teliti dan pastinya memerlukan kos yang besar.

Petang hari yang sama, Ucu sendiri nampaknya begitu bersedia untuk ke Hospital Selayang. 
Sampai je di hospital , Ucu terus dimasukkan ke wad kecemasan. Memang pada masa tu hati Kak Aya merasa cukup pilu...susah nak gambar dengan kata-kata.. ( masuk habuk la pulak mata di saat menaip ni)

Ucu yang masih bujang hingga kini, dia adalah ibaratnya ibu no 2 kami semua...ketika tamat sekolah , dia banyak membantu menjaga kami...selepas dia mula bekerja di KL ni, kami adik beradik kembali menyusahkan dia apatah lagi ayah kami meninggal ketika kami semua masih bersekolah...Ucu banyak membantu meringankan beban mak di kampung.

Kami semua tinggal dengan Ucu sepanjang bekerja di KL , bila Kak Aya dah kahwin baru la keluar daripada rumah sewa Ucu tu...tapi Kak Aya menyewa tak jauh pun dari rumah sewa Ucu..beli rumah pun tak jauh dari Ucu...pendek kata sejak 19 tahun Kak Aya di KL ni tak pernah jauh pun dari Ucu....pahit manis kehidupan sama-sama dikongsi.

Kembali kepada cerita Ucu di wad kecemasan petang Sabtu 7/32015 - Ucu perlu menjalani ujian darah dan juga ujian lain....tergelak masa Ucu mengadu kena korek sana sini oleh doktor....tapi redha je la katanya...dah datang sini kena la terima semua ujian yang perlu dilalui , ujarnya sambil tersenyum ...namun Kak Aya sangat pasti 1001 rasa sedang melanda di dalam hati Ucu.

Kak Aya menunggu Ucu ( bukan menunggu di tepi katil tetapi keluar masuk wad kecemasan) hingga pukul 8.30 je..lepas tu Kak Aya pulang ke rumah, AyahCik dan Su Na ( adik bongsu Kak Aya) menunggu hingga jam 12 tengah malam.

Ketika di rumah, Kak Aya menerima berita daripada AyahChik dan Su Na, keputusan ujian darah yang dibuat petang tadi telah menunjukkan paras racun di dalam buah pinggang UCU pada paras yang amat tinggi. 

Sepanjang malam Kak Aya tak dapat tidur. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui betapa bimbangnya hati ini untuk mengetahui apa sebenarnya penyakit Ucu.

Ayahchik menangis ketika doktor memberitahu keputusan ujian darah tersebut....menangis di dalam wad kecemasan...Ucu tidak mengalirkan setitis airmata pun pada ketika itu..mungkin hujan airmata lebat di dalam hati Ucu saat itu.

Kira-kira jam 2 pagi Ucu di tolak masuk ke wad biasa ( wad Nefrology). Ayahcik dan Su Na pulang ke rumah dengan hati penuh rawan.

Kami yakin pasti ada hikmah yang sangat besar di sebalik semua ini.

Nanti Kak Aya update lagi tentang kisah Ucu ..akan Kak Aya nukilkan di dalam blog ini untuk tatapan Ucu dan kaum keluarga Kak Aya.