MISIKU KURUS - PRA DIET

Assalamualaikum

Tak tau la ada tak perkataan pra diet ...saja je main tulis nak sedapkan tajuk.

Ni nak cerita tentang hari semalam ( hari Sabtu)...niat nak mula ajar minda dan perut yang tuan dia akan kurangkan makan sikit demi sikit.

Sarapan pagi

4 keping roti Gardenia Wholemeal ( plastik hijau tu)
1 Mug Milo Kosong (panas)
Air Suam  
Sepotong betik


Sarapan pagi tu pukul 8 mcm tu....kalau hari cuti memang masa makan jadi lebih awal berbanding daripada hari kerja dan makan tak ikut masa...asal teringat makanan, pergi selongkar kat dapur....kat rumah ni bukan banyak makanan sangat pun..keropok keping yang tak goreng lagi pun boleh jadi bahan kudapan.

Ok balik semula pada cerita hari semalam..sarapan pukul 8 seperti menu di atas tu...dalam pukul 10 dah mai rasa macam ketagih makanan...hmmm pergi dapur minum air suam..

Pukul 11 , makan biskut kering..eh dalam 4,5 keping jugak la ...hati dah rasa bersalah tapi malas nak fikir sangat.

Lepas tu dalam pukul 12, terasa lutut macam longgar sikit...nasi dah masak tapi lauk belum siap.
Fokus diet mula lari, target dalam minda saat itu nak cepat siap masak lauk. Nak makan nasi.

Biasa kalau hari kerja, waktu lunch adalah 12.30..kalau pukul 1 belum makan, kaki lemah nak melangkah.

Semalam terasa lemah macam tu la...makan nasi 3,4 senduk ,masak lemak ikan merah dan sayur kobis goreng, sambal belacan...eh tertambah 2 senduk lagi.

Ok jangan marah kak aya...hari pertama , itu pun baru pra diet tu.

Malamnya cadang nak makan oat je campur dengan milo kosong.

Pukul 7 dah mula makan malam, oat + milo kosong.

Tidur lewat, lapar.

Makan biskut beberapa keping lagi.

Eh....tolong la ..macam mana ni...hari hari masih panjang utk dilalui ...






MISIKU KURUS - Body Mass Index OBES

Assalamualaikum,

( memang takut nak share apa yang ingin dilakukan atau apa yang dirancang dalam proses berdiet ni kerana takut tak berjaya seperti yang sudah-sudah tapi kena nyahkan perasaan negatif tuuuuuuu)

Semalam Aizamia ada bagi komen pada entry INI , pagi tdi cuba cari masa untuk terjah ke blog aizamia

Ok ada sesuatu yang membantu.

Insyaallah kak aya akan jadikan panduan dan dorongan.

Dalam usia 42 tahun ni bukan satu perkara mudah tapi bukan perkara sukar jugak.

Kena kuat semangat.

Sebelum ni selalu gagal puncanya lemah semangat dan cepat putus asa.

Ada tak yang nak diet sesama dengan kak aya?

Email ye kalau ada yang join sama-sama.

Boleh kita buat satu group whatsapp ke apa.




MISIKU KURUS - Persediaan diet

Assalamualaikum,

Tengah ambik mood, kumpul semangat nak mula diet, nak mulakan aktiviti kecergasan secara rutin.

( mesti yang ramai cakap, mesti hangat-hangat taik ayam je tu)

Kali ni nak buat lain sikit daripada kebiasaan diet lalu yang sering gagal tuhhh....dah ratus ribu kali dah kot.

Perancangan untuk kali ni:

1. Seminggu sekali pergi gym tak jauh dari rumah,RM5 sejam..pergi sejam dah la.

2. Sebelum pergi gym kena beli pakaian yang sesuai . Beli yang murah-murah dah la , dah kurus esok baru reward pakaian sukan yang cantik-cantik..dah lama teringin nak beli pakaian sukan yang cantik tapi saiz pakaian tu terlalu kecil untuk kak aya huhu..

3. Nak exercise kat rumah berpandukan Youtube...ada jumpa workout yang simple dan sesuai untuk newbie kertu macam kak aya ni.

4.Nak kena tulis misi besar-besar dan tampal pada satu tempat yang menjadi tumpuan kak aya...biar sentiasa ingat dan menghantui diri.

5. Apa lagi ek? Hmmmm...kena sediakan jadul pemakanan seimbang untuk kak aya.

BERAT terkini = 75kg ( dulu last mengandung sblm bersalin adalah 73kg)

Tinggi = 144cm

BMI= ?


Kira sendiri la ye.



MISIKU KURUS

Assalamualaikum
Tengok tajuk dah boleh tau apa yang kak aya nak share kan? Bijak-bijak semua ni.

Lamanya membiarkan misiku berlalu begitu je..berlalu tanpa menambah inci tak apa jugak , ini dalam sedar tak sedar, berat berada pada tahap membimbangkan la jugak.

Ishh susahnya nak lawan nafsu..peperangan melawan hawa nafsu lebih besar daripada peperangan di medan perang.

Serius, Kak aya memang suka makan.

Lagi banyak masalah lagi suka makan.

Bukan tak ada motivasi,berlambak lambak tapi ...ntah la.

Ini pun sekadar menulis je kot, tindakan sama macam hari-hari semalam. Menulis ni sebab tertekan sangat bila tengok perut selambak memboyot kalah mengandung 5,6 bln.

Ada je alasan yang datang untuk gagalkan perancangan ..

mungkin perancangan terlalu lemah. benteng pun tak teguh mana.

Blur...tak tau nak mula kan macam mana.

Sejujurnya, semua baju ketat.

Takkan nak buat baju baru je semedang.

Nak buat jubah pun tak kan sebesar besar jubah

Tak selesa jugak.

Tengok Jubah Bella Ammara, terliur

Tengok Jubah Souq , terliur


Tengok Jubah SucibyYatt, terliur

Hari tu ada beli satu Jubah SucibyYatt, ambik saiz XL...dah cuba macam ok, cuma terlalu kembang, tak apalah, beli je la kan, lepas tu boleh alter.

Beli sebelum puasa hari tu...beli terus simpan.

Minggu lepas nak hantar ke tailor, cuba la pakai.

Macam nak meraung, ketat bahagian lengan.

Colour ni la..camtik colour dia...




Arrghhhhhhh..........

MERDEKA & HARI RAYA HAJI SALE!

Assalamualaikum,

Nak bagitau , untuk loose item skincare set Seqy Beauty dah kehabisan stok di HQ... dengan kak aya cuma ada beberapa je lagi..kalau yang berminat masih boleh order ye.. Whatsapp je kak aya 0173416762.

Lagi satu berita best nak bagitau,

Kali ni kite buat 2 promo : 





#HoneyComboSQBRM165

1.Cleanser 60ml
2.Bbcream 15ml
3.Sakura Mask 30g

#JimatRM15

#VIPComboSQBRM245

1.Set Skin Care
2.Bbcream 15ml
3.Sakura Mask 30g

#JimatRM20



Bermula  26/8/2015 hingga 23/9/2015. 

Contact kak aya ye.

SKINCARE SET SEQY BEAUTY - LOOSE ITEM

Assalamualaikum,

Semoga masih ingat dengan Kak Aya ni, maklumlah masing-masing pakat larut dalam kesedihan kisah Kak Hani...

Ada lagi seorang tau yang nak share kisah dia kat sini... kisah senasib cuma berbeza jalan cerita je...tak tau lah, kalau ada permintaan, kak aya bagitau sahabat tu untuk kongsikan kat sini.

Kita cerita kemudian lah hal tu...

Nak war-warkan yang pihak Seqy Beauty dh keluarkan loose item untuk Skincare Set.

LOOSE ITEMS INI KEBIASAAN NYA AKAN LEBIH BESAR DARI SET SKINCARE YG SEDIA ADA NI
Harga untuk loose item seperti berikut ye:
1. Cleanser 60ml RM45/RM50
2. Toner 100ml RM65/RM70
3. Serum 50ml RM60/RM65
4. Krim 2in1 RM75/RM80
Sesiapa yang berminat dah boleh order..Isnin untuk COD dan pengeposan.

Boleh SMS/TELEGRAM/WHATSAPP 0173416762

PENULIS TAMU : KISAH SEORANG MADU EPISOD 8

Assalamualaikum dan salam saaaayang untuk semua  reader entry Kak Hani 

Panjangnya ucapan salam hari ni. 

Rasa bertuah kerana ada insan-insan yang sudi 'mendengar' luahan rasa 
Kak Hani yang sekian lama tersimpan rapi . 

Terima kasih sebab dah mula ada yang bagi komen...Kak Hani sangat menghargainya. 

Ramai sebenarnya yang senasib dengan Kak Hani cuma mungkin mereka tidak ada blog

untuk berkongsi rasa, kalau ada pun , segan nak share di blog sendiri.  

Maaf kalau penulisan Kak Hani ni hambar, gaya orang tua menulis, manakan sama
dengan penulisan anak remaja. 

Memang skema je la ayat-ayatnya. 

(HARI NI ANNIVERSARY KAK HANI DAN SUAMI YANG KE 25 TAHUN. KELUAR MAKAN 4 BERANAK TADI)


Kak Hani akan bercuti beberapa hari kerana ada beberapa perkara nak diselesaikan-

urusan keluarga Kak Hani.  Jadi Kak Hani tak muncul la di blog ni untuk beberapa waktu
atau stop terus, tengok keadaan..kot ada yang bosan membacanya.

Harapnya tak ada la yang frust. ***perasanituperlu

Oleh kerana nak bercuti , Kak Hani bercadang nak karang entry yang panjangnya 
boleh cover sepanjang ketiadaan Kak Hani nanti. 

Harap sudi membacanya hingga ke noktah terakhir dan bagi komen ok? Komen-komen readers boleh bantu orang lain jugak selain boleh cheer up hati Kak Hani ...mana tau antara readers tu pun bermadu macam Kak Hani jugak. 

Dalam entry ni ada jawapan kepada yang telah bertanya melalui email sebelum ni...baca dan akan jumpa jawapannya ye. 


IMBAS SEMULA : RAHSIA TERBONGKAR 

Satu malam..Kak Hani lupa malam apa. 

Selepas makan malam sekeluarga. 

Anak pertama yang  ketika itu berusia 8 tahun sedang menyiapkan homework di dalam bilik tidurnya. 

Anak kedua yang  baruuu je 4 bulan ada bersama bibik, yang mana bibik tu baru je berkhidmat dengan keluarga kami. 

Suami menyandar atas sofa, ralit membaca suratkhabar. 

Kak Hani pada ketika tu kalau tak silap baru je siap bancuh susu untuk baby. 

Telefon rumah berdering. 

Kak Hani yang menjawabnya. 

Kak Hani : Hello . 

Pemanggil : Hello, Munir ada di rumah tak? *****Munir tu nama samaran tau, bukan nama sebenar 

Kak Hani: Ada. 

Pemanggil : Tak apa lah, nanti saya call dia semula. 

Kak Hani : Kenapa ye cari Munir ? Nak order hardware komputer ke? 

Pemanggil : Eh tak...hmmm saya ni isteri Munir. 

Kak Hani : Salah Munir tak? 

Pemanggil : Taklah...Munir bin bla bla, asal bla bla..kerja bla  bla. 

Kak Hani : Tapi setiap malam ada je dia kat rumah ni.. 

Pemanggil : Malam dia bersama akak, siang bersama saya. 

Kak Hani : Dah lama ke? 

Pemanggil : Hampir 6 bulan dah..sekarang saya tengah pregnant 3 bulan. 
                         Kita jumpa, kak...boleh kenal-kenal. 

Kak Hani : Eh tak perlu kot..****terus terdiam macam kebingungan. 

Pemanggil : Ok la kak, Assalamualaikum. 


Boleh bayang tak situasi tu macam mana? 

Dalam kebinggungan, Kak Hani terduduk lama tepi meja telefon tu. 

Suami nampaknya masih ralit membaca suratkhabar. 

Dalam situasi yang sarat dengan 1001 rasa tu Kak Hani bersuara, jom abang kita masuk bilik jap, ada benda Hani nak tanya. 

Tanpa banyak soal,  Encik Munir ni ikut Kak Hani masuk bilik. 


Kak Hani : Tadi bini muda abang yang telefon 

Encik Munir : Tau...abang pun nak mengaku yang memang abang dah kahwin lain, 
di Thailand, 6 bulan lepas. Dia pun dah mengandung 3 bulan. 

Mendengar je pengakuan tu, Kak Hani rasa macam jantung ni seolah nak tercabut dari tangkainya.


Kalau tadi masa perempuan itu bagitau, Kak Hani masih berharap itu cerita bohong, rekaan semata-mata. Rupanya itu memang benar. 

Lemah saat ayat-ayat pengakuan tu masuk ke telinga hadam ke hati dan minda..sangat longlai,hampir melorot ke lantai . 

Kak Hani menangis. Encik Munir bertuah tu pun menangis. Tak tau la untuk apa tangisan dia tu, tangisan terharu sebab dapat mengaku pada malam tu atau tangisan lakonan...atau tangisan kegembiraan dapat bini muda.ntah la. 

Kak Hani tak marah, tak mengamuk....hanya airmata yang berlinang. Tanpa henti. 

Kak Hani tanya " kenapa, abang?" 

Dia hanya mengucapkan kata maaf. 

Dan jawapan untuk kenapa tu memang dia tak berikan hingga ke hari ni. 

Malam tu Kak Hani tidur bertemankan airmata sampai pagi..bukan menangis teresak-esak...hanya berlinangan ..tanpa henti.

Rasa terkejut dan tak percaya memenuhi ruang dada. 

Memang rasa tak percaya sangat-sangat. SANGAT. Malahan hingga kini ,kadang-kadang rasa tak percaya tu masih ada. 

Bayangkan la ketika itu anak baru 2 orang. Baru je lagi habis pantang. 

Umur baru nak masuk 33. 

Dah kena madu? 

Macam-macam la yang datang menerpa menyerbu dalam fikiran. nasib baik la tak meroyan. 

Kak Hani sedar memang Kak Hani banyak kelemahan tapi tak ada siapa pun yang sempurna...sekurangnya bagi la hint , kita ada peluang untuk baiki mana yang kurang

mana yang lemah. 



Esoknya Kak Hani mengajak Encik Munir bertuah ni ke rumah orang sana. 

Mulanya dia bersetuju tetapi di pertengahan jalan , dia cakap rasanya sekarang tak sesuai sebab Hani masih lagi dipengaruhi emosi, takut keadaan menjadi tegang..kita tunggu keadaan tenang baru kita bersemuka 6 mata. 

Kak Hani akur je. Sepanjang tempoh perkahwinan kami, memang Kak Hani akui Kak Hani 

seorang isteri yang banyak akur daripada membantah...mungkin sebab tu dengan mudahnya
Kak Hani terima madu...tengok la sampai sekarang ni pun Kak Hani tak pernah pun serang
atau ganggu orang sana...



Hari yang sama,Kak Hani call mak mertua..cerita kepada dia..mak mertua terkejut jugak la tapi tak ada la dia nak marah-marah ..mcm mana pun itu kan anak dia, kenapa mesti dia marah-marah...memang anak dia berkemampuan kalau tengok kepada kedudukan kewangan.

Ada la mak mertua tanya-tanya, risik-risik kenapa kahwin lain....bisnes baru je naik , dah buat hal kahwin lain. 

Menurut mak mertua Kak Hani, anaknya itu hanya menjawab cukuplah Allah je yang Mengetahuinya. 

Antara kemungkinan sebab yang Kak Hani agak-agak: 

1. Dia jatuh cinta kali kedua. 

2..Layanan atas katil kurang memuaskan ( tak ada budak bawah umur di kalangan readers ni kan? )

3. Dia inginkan anak lelaki..walaupun perkahwinan kami ni belum la terlalu lama, kami masih boleh mencuba . ( suami dapat 3 anak lelaki dan 1 anak perempuan bersama orang sana, buat masa ni, mungkin akan bertambah lagi, pucuk muda la katakan)

4. Sikap KakHani sendiri yang sentiasa patuh dan akur , kadang-kadang tak bertempat..salah satu sebabnya suami ni cepat baran cepat cool. baran dia tu takat naik suara je tapi cukup untuk Kak Hani rasa takut.


Lain-lain alasan, malas la pulak Kak Hani nak fikirkan. 


Selepas mengetahui diri dimadu, secara automatik , Kak Hani rasa seperti 24 jam merindui suami..rasa nak sms dia sepanjang masa ..macam membuak buak pulak rasa cinta.

Jujur ni Kak Hani bagitau, mula terasa seperti sentiasa nak berkepit dengan suami....nak dia sentiasa depan mata. 

Dia keluar je, mula terasa bahang cemburu yang meluap-luap. 

Mungkin sebab kita dah tau , ADA ORANG LAIN antara Kak Hani dan suami. 

Mula terfikir nak pakai seksi-seksi ( time dalam bilik je), nak goda dia. 

Mula terasa takut kehilangan dia. 

Rasa resah gelisah. 

Semua perasaan ni Kak Hani tak ada share dengan suami pun. 


Rasanya dia tak begitu perasan pun bini tua dia macam gedik sikit.

Kak Hani siap pergi Spa tiap-tiap minggu...nak tergelak pulak bila dikenang-kenang.

Siapa tak sayang suami ...kita bercinta sejak sekolah menengah lagi...mana tak kelam
kabut bila tau suami dah beralih arah...

Tapi beberapa lama lepas tu Kak Hani rasa macam penat...penat nak sms sms dia..nak rindukandia..penat nak ke spa...hanya dengan niat nak dapat balik cinta dia..sedangkan dia amat berbahagia dengan bini muda.

Kak Hani bersyukur kerana tempat Kak Hani kerja ni memang banyak aktiviti keagamaan.
Bermula dari situ la Kak Hani banyak berubah...hingga kini Kak Hani tak jemu hadir majlis
ilmu setiap hari di surau pejabat Kak Hani. Alhamdulillah Allah sentiasa ada untuk hambaNYA. Mengadu kepada DIA membuatkan Kak Hani kembali mendapat kekuatan.
Kak Hani masih ada anak-anak, mak dan adik beradik..sahabat-sahabat ..


Bagi pihak suami pulak, dia dah mengaku dan dia harap Kak Hani terima sepenuh hati. Dia tak nak tengok Kak Hani sedih-sedih. Dia tak nak Kak Hani bermuram durja 
tiap kali dia nak ke sana. Tak mau bermuka masam setiap kali dia menerima panggilan daripada orang sana. 

Senang cerita, dia nak Kak Hani ni terima seadanya tanpa ada apa-apa kesan sampingan. 

Boleh bayang macam mana? 

Kak Hani ni manusia biasa. Mesti la Kak Hani ada perasaan. Waktu sedih, muka akan kelihatan sedih, ada waktunya wajah cemburu yang terpamer di wajah... 

Sejak hari pertama dia mengaku hingga berbelas tahun berlalu, suami memang tak suka 

kalau Kak Hani tunjuk muka sugul, bengang, kecewa, sedih yang berkaitan dengan perkahwinan lagi satu tu.

Ini la cabaran yang Kak Hani rasa sangat berat..kita perlu buat-buat cool sedangkan dalam 
hati merusuh.

Memang tak adanya Kak Hani mampu nak buat rileks...gasak la dia naik angin atau apa..


BISNES TIBA-TIBA MEROSOT

Allah itu berkuasa di atas sesuatu yang DIA kehendaki. 

Kak Hani rasa tak sampai pun 3 bulan daripada tempoh KakHani mengetahui dimadukan 
secara rahsia, satu lagi berita disampaikan oleh suami KakHani.

Kontrak perniagaan antara syarikat suami dengan salah satu syarikat gergasi di dalam 
Malaysia ini ditamatkan serta merta dan pihak lain yang mengambil tempat .

Hampir terduduk Kak Hani.Suami apatah lagi. 

Suami KakHani memang kuat menyimpan dan kuat juga bersedekah ketika bisnes berada
dikemuncak..bukan nak riak, tapi itu satu kenyataan. Kak Hani bersyukur dia ada perasaan
untuk bersedekah ketika senang bukan setakat terfikir untuk tambah isteri aja.

Berkat rajin menyimpan dan bersedekah, hutang piutang kami semua dapat dilangsaikan dalam tempoh yang singkat.

Jadi, ketika bisnes merudum, kami tidak mempunyai sebarang hutang. Suami cuba bisnes lain, tidak begitu berjaya. 

Banyak la suka duka sepanjang 15 tahun ni....terlalu banyak.kadang-kadang tak percaya dapat mengharunginya tanpa ada sebarang persengketaan dengan yang di sana..tak ada bergaduh dengan suami..segalanya kelihatan smooth je...

Alhamdulillah kalau pun kak hani menanggung derita dalaman, sekurang-kurangnya anak-anak tidak terkesan walaupun ada jugak riak kecewa pada wajah mereka.


p/s: Kak Hani rasa macam tak sampai 10 episod dah nak tamat  perkongsian...sebab blur nak kongsi apa lagi..

Lepas ni kalau ada soalan ,boleh tinggalkan di ruangan komen atau email kepada rohayayusof73@gmail.com

Entry lepas ni mungkin berpandu apa yang ditanya di ruangan komen dan email.

Kak Hani mintak maaf banyak-banyak sepanjang 8 episod ni..kot ada ayat-ayat 
yang mengguris hati sesiapa ...

Mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.

Kak Hani mengundur diri dulu.

Nak serah kunci rumah ni kembali kepada Kak Aya.

Jangan lupa beli produk SEQY BEAUTY tau!




PENULIS TAMU : KISAH SEORANG MADU EPISOD 7

Assalamualaikum

Sihat semua ke silent reader entry "Ceritera Seorang Madu?" Mesti kena sihat tau,
kalau tidak mesti termiss baca entry Kak Hani.

Silent la kan sebab sorang pun tak ada komen tapi viewnya boleh tahan jugak 
untuk setiap entry.... hmmmm tinggalkan la komen, tak la Kak Hani rasa macam 
bercakap sorang-sorang je. 

Ok tak nak komen takpe sebab Kak Aya tak cakap pulak 
perlu ada pengomen, dia cakap nak ada pembaca..ok capai target dah! 

Kak Hani sebenarnya suka kalau ada feedback/respons...eh kak aya ada cakap kalau 
nak orang komen pada entry kita wajib la kita komen dulu pada entry orang ..ohh ok ok . 

Belum pandai meneroka alam blogging.

Mesti sekarang ni peminat Kak Hani lagi ramai daripada peminat Kak Aya ! 
***bukanpujidiritapikeyakinantinggisangat 
Kak Hani dah ada terima soalan daripada silent reader Kak Hani tau...hmmm Kak Hani mohon sedikit masa untuk reply di sini ye...cuba buat entry untuk 2 soalan  tu sebaik mungkin, sebab tu perlukan extra time , ok? ***2soalanjekpun

Hari ni nak luahkan rasa sikit ...kak aya suruh luahkan je , ok hari ni nak luahkan sikit. 
Memang hari demi hari muntoh ijo la duhai silent reader kak hani baca luahaaaaan je.


Luahan perasaan yang menyentuh  ruang lingkung kehidupan Kak Hani je..biasalah kondisi sebegini memang banyak rasa yang terpendam. 

Macam ni...Alhamdulillah sangat suami Kak Hani ni dia sangat menjaga keadilan dari segi giliran masa. 

Hari ni kat rumah Kak Hani. 
Esok kat rumah sana. 

Lusa kat rumah Kak Hani. 
Tulat kat rumah sana. 

macam tu la berterusan...sampai dah hampir 15 tahun tak jemu-jemu  dia... hari ni start motor ke sana, esok start motor lagi ke sini... 


kalau bawak motor sambil pejam mata, confirm tak sesat tapi tak jamin la dapat sampai tak... 

kalau ada apa-apa hal kecemasan atau apa-apa je la perkara tak dapat dielakkan yang menyebabkan tak boleh balik ke sini atau sana pada waktu giliran tu, 
dengan rela hati semua setuju untuk ganti semula untuk hari tu ..boleh faham kan? 

Bagus la kan kami ni? Ke tak bagus macam tu ? 


Yang macam tak bagus sikit bila situasi yang nak diceritakan ni. 

Kalau suami gilirannya di rumah sana....hilang terus dari radar. Faham kan? 

Kalau gilirannya di rumah Kak Hani, radar dapat kesan sepanjang masa. Jelas kan? 

Handpohone tu melekat kat badan sentiasa kecuali kalau time ke surau untuk Maghrib dan Isyak. 

(Ehhhh psssttttttt Kak Hani curi-curi baca mesej time tuan handphone pergi ke surau...siapa suruh tinggalkan handhpone tu!) 
Ingat bila dah tau komunikasi dia dengan yang di sana,  boleh gembira tepuk tangan ke? 

Mencebik cebik kembang kempis lubang hidup tahan perasaan.. 

hmm sedihkan kalau kita tau kat mana dia perosokkan kita dalam hati dia. 


Sedih sangat kalau sepanjang hari tak kira giliran dia kat mana, dia asyik risaukan, rindukan, pedulikan orang sana, anak-anak di sana je. 

Pilu sangat kalau ayat-ayat cinta sentiasa keluar pada screen whatsapp antara dia dengan orang sana. 

Dah berbelas tahun pun rasa cinta mereka sentiasa mekar, menggebu. Agaknya inilah namanya cinta sejati.. 

Rasa sedar sangat siapalah kak hani ni..macam sebesar zarah je kot..itu pun kalau memang dia rasa Kak Hani ni masih wujud dalam hati dia la. 

Hmm memang sedih la kalau ingat benda ni...tak tau nak expresskan rasa tu kat sini biar kita sama-sama merasainya. 

Sejak hidup bermadu ni, Kak Hani sedar - cinta sejati boleh ubah seseorang tu . 

Kalau dengan Kak Hani - suami memang sangat bossy...tau kan macam mana boss , semua dia nak secretary yang buatkan, sediakan untuk dia. 


Tapi selalunya boss ada affair dengan secretary..ishh salah perumpamaan la pulak..ok bayangkan la sendiri perumpamaan yang macam mana. 

Ok memang tak baik memburukkan suami sendiri..abis tu kalau tak cerita macam ni, macam mana nak bagi panduan kepada pembaca? Ampuni la Kak Hani, tak ada niat nak burukkan tapi tolong la ambik sebagai pengajaran bersama.


Kalau ada suami yang silent reader baca entry Kak Hani, ambik la panduan dan pengajaran di sebalik cerita hidup kak hani ni. Jangan-jangan yang perempuan je 
kalut mai baca senyap-senyap kat sini, suami senyap-senyap pasang strategi. 

Suami Kak Hani tak pernah pun tolong Kak Hani buat kerja-kerja rumah, dulu masa belum ada pembantu pun, dia memang tak pernah pegang batang mop, dah ada pembantu 
sangat 'tulah' la kalau tiba-tiba rajin nak pegang batang mop, batang penyapu segala tu. 

Nak bancuh air tak tau. 

Nak bancuh susu anak, tukar diaper anak - semua jawapannya "abang tak reti" 

Nak sidai pakaian kat luar - pandang kiri kanan dulu, takut jiran nampak. 

Keluar beli sarapan pun tidak. 

Nak ke pasar beli sayur, ikan - itu lagi la.. 

Pendek kata , semua Kak Hani sediakan..daripada sekecik pakaian dalam hingga ke sebesar jubah, Kak Hani sediakan. 

Ok faham , itu tugas seorang isteri...tak pernah komplen pun...sebelum ni...sekarang memang komplen, itu pun takat komplen di blog ni, nasib kak aya bagi peluang , dapat la komplen. 


Bila Kak Hani curi-curi baca whatsapp dia, baru la Kak Hani tau, tersangat bahagianya kehidupan mereka...rasa bersalah pun ada... sebab macam  menjadi penyibuk antara mereka.. 


Kalau Kak Hani simpulkan daripada apa yang tertera di dalam whatsapp antara mereka berdua,  suami Kak Hani ni sebenarnya sangat ringan tulang..suami dan ayah yang penyayang. 


Segalanya antara mereka di sana adalah - berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, baru la kasih sayang melimpah ruah..suami boleh sembang tentang harga ikan di pasar, 
harga barang-barang keperluan, macam-macam la..macam mereka ni memang ditakdirkan untuk bersama la.. 

Ini salah satu puncanya agaknya - Kak Hani jadikan suami tu raja...sepatutnya kena anggap dia pun hamba sahaya macam kak hani jugak, jadi baru la semua nya dipikul bersama. 

Ada waktu rasa kesal datang menyinggah. Tapi Kak Hani pujuk diri , kalau pun kak hani meRAJAkan dia  , kenapa dia sendiri tak cuba untuk sama-sama mengHAMBA kan diri yang sememangnya hamba kepada PENCIPTA , yang ada tanggungjawab dan amanah? 


Sebagai seorang suami, Kak Hani rasa dia lagi arif tentang tanggungjawab dia ...memang salah Kak Hani at the first place sebab sentiasa senangkan dia hingga dia naik lemak.


Dulu kami ni bercinta sakan...dating semedang..bukannya kami paksa..tak ada siapa paksa pun, kami sendiri yang gatal nak kahwin..

Kak Hani bukan tak boleh terima hidup bermadu...bukan la maksudnya jugak yang Kak Hani ni jenis suami bagi borang poligami terus sign cop jari semua tu..tak juga.

Tapi biar la kita bincang dan bincang dan jelaskan jelaskan....lepas tu baru la kak hani sign , kalau memang perlu untuk sign la kan? 

Dah baca entry ni, buat la kesimpulan sendiri ye..kak hani dengan kesimpulan kak Hani. 

Ok, entry ni tak begitu mewakili apa yang kak hani rasa sebab rasanya bila kak hani baca, ianya tak begitu "rasa di sini". 

Sila komen , ada rasa ke tidak? 

PENULIS TAMU : KISAH SEORANG MADU EPISOD 6

Assalamualaikum kepada yang sudi datang sini, adakah ada yang
ternanti-nanti entry daripada Kak Hani?*kembangkuncuphidung.

Dah lewat tengah malam, Kak Hani baru sempat muncul kat sini.
Sibuk sikit dengan tugasan harian .
Bibik Kak Hani baru je berhenti kerja awal Ramadhan baru-baru ni.
Dah lama dia mintak berhenti tapi Kak Hani belum bersedia untuk lepaskan.
Tapi kali ni,lembut pulak hati ni izinkan dia pulang terus ke Indon.
**mesti hari-hari dia doa mintak Allah lembutkan hati Kak Hani .

Agak lama bibik tinggal bersama dengan Kak Hani.
Sebaik saja Kak Hani bersalinkan anak bongsu
Dah 15 tahun.

Errr sama tahun dengan anniversary suami kita dengan orang sana.
***eh tetiba pulak!

Semoga bibik Kak Hani sedang berbahagia dengan keluarga tercinta.
Bibik balik sana terus jadi pemborong beras..caya la .


Syawal dah berlalu pergi.....sudah 13 tahun raya Kak Hani sekadar pulang ke kampung.
Ke kampung suami bukan kampung kak Hani.
Balik sehari sebelum raya, pagi raya ke dua dah balik rumah sendiri.
Ditinggalkan bersama anak-anak .
Dia pulang ke kampung orang sana.

Jangan tanya la sedih ke idok?
Tak perlu tanya kot soalan tu.

Tapi hikmahNYA, Kak Hani lebih menyelami hati anak-anak.
Mereka terluka namun tentang menyayangi dan menghormati ayah sama macam dulu.
Kami bertiga sama akrab.
Sentiasa saling meluahkan rasa.
Itu hikmah terbesar.

Sekarang setelah berbelas tahun melaluinya, Kak Hani sentiasa mencari
RAHMAT disebaliknya...jika dicari pasti akan jumpa..jangan berhenti mencari.


JOM SEMBANG

Assalamualaikum

Alhamdulillah kak aya gembira sebab kak hani kita dah mula menulis untuk blog kak aya ni...bernyawa la sikit blog ni.

Kak Aya tak ada tetapkan sebarang dateline kepada kak hani untuk memberi bahan penulisan beliau...cuma kak aya ada warning dia, make sure tiap minggu ada 1 entry!

Haa konon tak tetapkan dateline tp awal-awal dah bagi amaran hi hi....

Kak Aya tak nak ulas cerita kak hani ..apa-apa nak share dengan kak hani, nak tanya pengalaman dia ke, perasaan dia ke, boleh emailkan ke inbox kak aya ye

rohayayusof73@gmail.com

Kak Aya akan terus forward setiap emel kepada kak hani tetapi tang jawapan daripada kak hani , itu kena ikut kesesuaian masa dia.

Dia akan jawapan di dalam bentuk entry ye! Jadi senang la orang lain dapat membacanya sekali.

************************************************************************************************************

Syawal dah pun menemui titik akhir. Kak Aya tak ada ke mana-mana open house pun tahun ni..eh tipu...ada hantar Ucu ke Open House Islah Dialysis dan kak aya join makan jugak. Makanan memang banyak disediakan tapi kak aya cuma jamah laksam je hari tu.

Ada jemputan daripada sahabat-sahabat tapi terpaksa di tolak kerana ada hal-hal keluarga yang tak dapat dielakkan ...

Tahun ni tahun yang agak murung, sebenarnya bukan la murung macam mana, kak aya dan anak-anak macam biasa je tapi suami memang agak terkesan dengan pemergian arwah abah.
.Insyaallah dah makin ok nampaknya situasi dia, tak ada la nak memerap sangat dah...yang pergi tetap akan pergi, kita yang hidup perlu teruskan kehidupan dan kena sediakan bekalan
untuk ke destinasi yang sama seperti arwah abah.


************************************************************************************************************

Nadhirah tak lama lagi dah nak UPSR..berdebor sakan mama dia...sama la kan dengan mana-mana ibu pun.

Hmm tak terungkap perasaan ni...

Semoga berjaya dengan cemerlang...nanti la buat entry khas untuk anak mama sorang ni..

************************************************************************************************************

Kak Aya ni hari-hari fikir nak berenti kerja...ntah berapa ratus ribu kali tulis ayat ni pun tak tau la.

Nak berenti..nak berenti...itu je la ...padahal ramai orang kat luar sana yang begitu teringinkan pekerjaan.

Ok setiap orang ada alasan dan asbabnya atas apa yang dia ucapkan.

Sama dengan kak aya..mungkin sebab dan alasan yang terlalu klise tapi itu la hakikatnya.

Tak apalah tak dapat berhenti awal, kita tunggu umur pencen confirm boleh berhenti hi hi.

************************************************************************************************************

Bisnes online yang kak aya usahakan sekarang ni nampaknya alhamdulillah, sambutan yang diterima boleh la ..,untung sebulan dapat la beli satu pek Drypers untuk Zahra dan 1 kampit Beras 10kg..tak banyak mana tapi cukup bermakna.

Rezeki semua dari ALLAH, kita perlu berusaha dan serahkan kepadaNYA.

Sekarang yang sentiasa ada stok adalah produk keluaran SEQYBEAUTY dan JUS FAQQIH MURABBI.

Produk seqy beauty memang dah selalu dengar dan baca kan? Produk ni memang tengah meletup di pasaran sekarang...agen Seqy Beauty pun dah beratus orang jadi kak aya memang kena kerja keras
untuk bersaing bersama ratusan daripada mereka itu.

Tapi Jus Faqqih Murabbi ni belum ada kesempatan nak betul-betul promote di blog kerana kak aya selalu hantar stok kepada mak di kampung je, dah ada
regular customer dan mereka sentiasa repeat order, jadi bila restok je terus customer datang beli Stok sentiasa ada dan sentiasa laku .

Jus ni bagus dan sangat laku di kampung kak aya....asalnya Ucu yang guna produk ni ..dia terasa kesan positif dan dia share dgn mak...daripada mak terus kepada kawan-kawan dia..memang alhamdulillah
feedback sangat positif.

Ramuannya adalah daripada pemakanan sunnah dah ditambah satu lagi ramuan daripada sarang burung.

Nanti la kak aya buat entry khas mengenai Jus Faqqih Murabbi ni.

************************************************************************************************************
Hingga jumpa lagi ye......Zahra dah merengek..keluar la aksi -aksi mengada dia tu.

Stop dulu ye.

PENULIS TAMU :KISAH SEORANG MADU EPISOD 5

kan dah cakap akan sambung lagi..

nak share sikit je.

tau tak kak hani pernah bayar seorang pemandu teksi
semata-mata untuk mengekori suami 
balik ke rumah madu
dan kak hani sangat 'cerdik'
duduk bawah pokok tak jauh daripada rumah tu
ada pangkin
duduk memerhati
dah rasa bosan
call teksi datang jemput
balik rumah
ketika itu ambik cuti
selama seminggu
untuk apa semua tu?

Itu la namanya bila 
dah bercelaru.


PENULIS TAMU KISAH SEORANG MADU EPISOD 4

Baru meletakkan noktah pada papan keyboard 
..dah bersambung lagi ceritera kita.

Hari ni bercuti hoii gembira update blog
Kak Aya bagi ruang untuk Kak Hani lepaskan 
segala rasa

Alaa Kak Aya, dah tak ada rasa dah kot
rasa nak makan je 
sebab tu badan pun makin kembang

opsss cakap pasal kembang ni
rasanya badan yang kembang pun boleh jadi asbab
untuk menerima madu opssssss

Kak Hani jenis berbadan berisi sikiiit je.
Bukan sebab tu kot kena madu hi hi

Dah tanya pada sang suami
Diam pulak dia
Malas dah haihh nak tanya-tanya
Dia pun dah ada anak 4 dengan orang sana

Ok mungkin dia sukakan anak yang ramai
Dengan Kak Hani dapat 2 je
Hmmm kenapa abang tak cakap nak anak ramai?
Kalau tidak kita boleh usahakan sungguh-sungguh
biar tiap tahun kita menambah cahaya mata

Ok persoalan jodoh tu satu bab
Permulaannya mesti ada asbab

Pada awal -awal dulu
memang jenuh la kak hani ni belek
telek sana sini 
mencari kelemahan diri
bagi kita cari makin banyak la kita jumpa

Hikmahnya, kita pasti makin dekat dengan Allah
pastinya.
Itu yang sangat Kak Hani syukuri
Kalau pun ada yang sudi mendengar luahan kita
pasti ada satu hari dia pun bosan mendengarnya
Tapi Allah sentiasa ada untuk hambaNYA.
Mengadu pada dia tanpa henti
Menangis hingga kering airmata
Tiap kali giliran suami di sana

Muhasabah diri
Jangan ikut rasa sakit
walaupun kak hani sendiri
ikut rasa tu 
sebab memang susah nak hapuskan

eh nanti sambung lagi la...kata hari ni bercuti


p/s: kalau ada yang sekapal dengan kak hani, nak share cerita yang sama
boleh email kepada rohayayusof73@gmail.com
nanti kak hani balas guna email yang sama ye.

kak hani boleh sediakan 2 telinga dan bahu kak hani ye.