28 October 2015

FREE AIDIJUMA WHITE LABEL

Assalamualaikum readers kesayangan Kak Aya!

Nak bagitau..yang hadiah one touch canister tu dah tak ada ye!cepat he customer sambar!

Kita ganti dengan hadiah lain....lagi special!!!

Setiap pembelian kombo ( tak kisah nak gandingkan dengan produk yang mana) , , layak terima SEHELAI TUDUNG AIDJUMA WHITE LABEL SECARA PERCUMA.


Biasanya mmg sambutan lebih daripada hangat kalau free aidijuma, cepat contact kak aya kalu berminat, kak aya update di IG jugak..

Contact eh 0173416762

Babaii

26 October 2015

FREE ONE TOUCH CANISTER TUPPERWARE

PERCUMA!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum


Meh sini semua, Kak Aya nak bagi tau..sesiapa yang membeli produk di bawah ini secara kombo akan menerima PERCUMA 1 Tupperware di atas :

1.Skincare Set Seqy Beauty RM130
2.BB Cream Seqy Beauty  RM55
3. Sakura Mask RM80

Bermaknanya siapa membeli ketiga barang di atas akan menerima percuma SATU (1) One touch Canister Tupperware.

Terhad untuk 2 SET sahaja ye.

Ok, sesiapa berminat boleh whatasapp Kak Aya ye...2 SET je tau...dah habis 2 SET ni , tak ada lagi Percuma Tupperware tu ye!

Ok whatsapp sekarang 0173416762.


24 October 2015

Kandil Di Kaki Gunung-Roza Roslan

Assalamualaikum,

Sekarang pukul 3.04 pagi tau....dah tidur sebenarnya tapi terjaga sebab susukan Zahra, lepas tu terkebil-kebil..bangun on pc , check & reply email customer dan packing untuk pos pagi nanti. Pukul 8 pagi nanti Kak Aya ada di UIA Gombak tau...untuk COD barang...

Nak cerita, Kak Aya dan anak-anak jumpa hobi baru..hobi meminjam buku di Perpustakaan Awam MPS...teruk tak bila tinggal di Selayang ni dah berbelas tahun, baru tau ada Perpustakaan Awam...rugi sangat rasanya sebab baru tau..tapi takpe, biar lambat tau daripada sampai sudah tak tau-tau ):

Perpustakaan ni tak jauh daripada Masjid Firdaus, berdekatan dengan pejabat Majlis Daerah Gombak, Majlis Peperiksaan Malaysia, Kolej Komuniti Selayang..nanti la kak aya buat entry khas tentang perpustakaan ni.

Rabu lepas kali ke 2 , Kak Aya dan anak-anak ke sana..mula-mula pulangkan buku yang dipinjam 2 minggu lepas, kali ni pinjam lagi 20 buah buku....banyak kan? Bila balik rumah semua mengadap buku... Alhamdulillah tak ada la nak mengadap TV je.

Kali ni nak share salah satu buku yang Kak Aya pinjam - Kandil Di kaki gunung hasil tulisan Puan Roza Roslan.

Kak Aya memang sukakan tulisan beliau dan tulisan suaminya, Prof Dr Muhamad Kamil .


Buku ni sangat best! Cerita-cerita biasa tapi sangat menyentuh hati membuka mata hati. Kisah Roza sedari kecil hingga Roza mengikuti suami ke UK untuk kali ke 2.

Serius, buku ni sangat memberi inspirasi.

Saya sangat terkesan dengan kebiasaan Roza yang melazimi berdoa dalam apa jua situasi dan keinginan.

Satu perkara yang saya tau tapi kurang sedar tentang kelebihan berdoa.

Mulai saat ini , saya memang tanamkan dalam hati nak lazimi berdoa.

Banyak yang tersirat di sebalik perkongsian Roza ini.

Tentang bagaimana keinginan lumrah seorang wanita terhadap pakaian berjenama, hiasan rumah dan macam-macam keinginan biasa seorang wanita.

Sangat menampar hati saya bila membaca satu episod ke episod seterusnya.

Mesej peribadi yang saya terima hasil pembacaan - Sentiasalah bersyukur dengan nikmat Allah ,setiap yang berlaku adalah aturan terbaik dariNYA,apa bekalan untuk ke akhirat dan Doa memang senjata orang mukmin.

Pendek kata, lepas baca buku ni terus muhasabah diri.

Terima kasih sangat untuk Roza!


Saya dah pun order online buku ni, sekarang ada less 50%, tengok di PTS online ye! Rugi tak beli.

p/s: harap dapat bersua dengan penulis yang saya sentiasa ikuti perkembangannya sejak beliau sekeluarga tinggal di Madinah dan kini telah pulang di Malaysia.

16 October 2015

SUSU IBU ADALAH TERBAIK

Assalamualaikum,

Kak Aya tak pernah share tentang penyusuan anak-anak Kak Aya..dah ada 3 anak baru hari ni nak share...teruk nauu ye..

Masa mengandungkan Nadhirah , memang dah set awal-awal nak susukan bakal baby tu sehingga usianya 2 tahun. ..biasalah anak pertama , sentiasa inginkan yang terbaik segalanya..Alhamdulillah berjaya menyusukan Nadhirah hingga usianya melebihi 2 tahun..stop menyusu bila mula mengandungkan Umar..memang sedih time nak ceraikan susu tu tapi kenangkan diri dah mula mengandung dan usia Nadhirah pun dah selayaknya untuk dia diceraikan daripada menyusu badan.

Ketika usia Nadhirah 6 bulan, Kak Aya mula ajar dia minum susu formula ketika ditinggalkan di rumah pengasuh.  Bila usianya 1 tahun, dia mula enggan minum susu formula, jenuh la kita ni pujuk dia....tukar susu jenama lain pun dia tak nak minum jugak.. Ketika itu kak aya tak begitu pandai nak pam..susu tak begitu keluar, jadi Nadhirah hanya menyusu bila kak aya dah balik kerja.

Memang kena banyak bersabar bila kita menyusu badan..satu sebabnya adalah masa yang kita untukkan kepada anak menyusu sepuasnya agak lama...kalau dia minum susu ketika siangnya, masa untuk menyusu selepas balik dari kerja tak la lama..situasi Nadhirah ni dia tak nak susu formula, jadi waktu malam memang berjam jam dia menyusu.

Badan kita jadi sangat letih, tipula kalau tak rasa stress.... tapi kepuasan melihat dia puas menyusu tu tak tergambar dengan kata-kata.

Nadhirah jarang sakit hingga sekarang ni , usia 12 tahun..Alhamdulillah.

Ketika menyusu badan, memang kak aya menjaga pemakanan , sentiasa fikirkan untuk bagi susu pekat dan banyak. Kak Aya sentiasa minum susu dan banyak makan sayur terutamanya taugeh, kobis dan bayam.

Sepanjang usia Nadhirah 12 tahun ni, hanya sekali je dia masuk wad kerana demam panas. Demam-demam biasa tu adat la kan untuk anak-anak yang sedang membesar.

Itu kisah Nadhirah, lain pula dengan kisah Umar...ketika mula mengandungkan Umar, kak aya ni cakap pada diri sendiri, nak bagi susu formula la untuk anak ke 2 ni sebab rasa terlalu banyak masa dihabiskan untuk menyusu setiap hari.( berdasarkan pengalaman menyusukan Nadhirah dulu)

Niat yang sungguh tidak murni...sebenarnya sokongan orang terdekat amat perlu dan penting bila kita memilih untuk menyusukan anak kita secara sepenuh masa..macam situasi kak aya ni, suami sentiasa sibuk di pejabat, balik dah pukul 8,9 malam, sedangkan waktu antara Maghrib dan Isyak tu adalah sangat sibuk bagi setiap ibu..nak sediakan makan malam, nak bersiap untuk bersolat Maghrib,kalau tanpa bantuan dari orang terdekat, kita akan cepat terasa stress nak handle semua tu sendirian...kerana sebab tu la kak aya berniat nak susukan Anak kedua dengan susu formula.. Niat yang kak aya kesalkan sampai bila-bila.

Bila Umar lahir memang dia tak nak menyusu badan..jenuh kita pujuk dia..sempatlah dia menyusu sepenuhnya dalam masa seminggu je..lepas tu dah mula campur..belum pun usianya 3 bulan susu badan betul-betul kering. Mulai hari tu, memang bagi susu formula je...kesal jangan ditanya, sangat-sangat kesal. Ilmu tentang penyusuan pun tak banyak ketika itu.

Umar memang kerap selsema, batuk dan keluar masuk wad kerana bronchitis, hingga sekarang pun masih belum pulih daripada bronchitis. 

7 tahun usia Umar, baru la hadir Zahra..yang ni memang berniat awal-awal nak susukan Zahra sepenuhnya.



Zahra punya cerita lebih kurang sama dengan cerita Nadhirah. Bezanya, masa mengandung lagi dah beli Pam (kirim pada seorang blogger yang sedang belajar di UK ketika itu), belikan siap-siap ice pack, cooler bag .

Ketika berpantangkan Zahra, Kak Aya dah mula mengepam susu untuk dibuat stok. Kak Aya ambik supplement Shaklee untuk Set Penyusuan. Kiranya untuk anak ke 3, persediaan dan usaha sangat tip top la. Hasilnya sampai sekarang Zahra masih menyusu badan.

Setakat ni, Alhamdulillah Zahra sihat membesar seperti kanak-kanak yang lain ..kalau dulu memang debab badannya , kini agak susut kerana dah mula melasak.



Itu je la sedikit perkongsian tentang penyusuan anak-anak kak aya ni.

Ringkasnya susu ibu baik untuk perkembangan anak kita, menguatkan sstem pertahanan badan si anak..untuk ibu pulak membantu membakar lebih banyak kalori dan mengurangkan risiko barah payudara.

Perkara yang sangat penting adalah ilmu tentang penyusuan perlu ada.

Cerita sahabat maya kak aya ni pulak macam mana?






11 October 2015

Masa untukku

Assalamualaikum,

Dah pukul 2 pagi sekarang ni. 

Baru selesai mengemas rumah, mop lantai, lipat baju.

Biasalah tu semua , tak ada yang pelik pun.

Yela kalau tak tulis semua tu, tak ada idea langsung nak tulis pulak.

Sebenarnya aktiviti macam ni dah terlalu biasa untuk kak aya.

Tunggu semua orang tidur, kita pun mula la gerak gempur.

Dah siap semua, lega .

Dan time dah siap semua, baru la ada masa untuk diri sendiri.

Masa ni la boleh nak buat apa je untuk diri sendiri.

Nak tengok blog, FB, IG, bisnes, apa je untuk diri sendiri...time ni la.

Dulu kalau tak dapat tidur berjam-jam , mesti rasa macam tak puas semacam je.

Sekarang ni sesekali tidur sejam dua, dah tak rasa apa ...bukan la tiap2 mlm.

Seminggu ada sekali...paling kerap pun 2 kali..itu pun memang hujung minggu la.

Bisnes slow sikit kalau time macam ni, dah nak ke pertengahan bulan.

Nanti mula 25hb kembali sibuk dengan customer. 

Alhamdulillah.

Kak Aya sedang fikir-fikirkan untuk tambah lagi barangan untuk bisnes online kak aya ni.

Maksudnya , tak nak lah bergantung kepada produk Seqy Beauty je.

Cuma masalah utama adalah modal dan masa.

Nadhirah dah pun selesai periksa UPSR dan PSRA..lega banyak la perasaan ni.

Umar pulak ada exam akhir tahun..belum betul betul lega lagi sebenarnya.

Ada janji nak bawak family bercuti sehari dua , tapi belum tau ke mana.

Baki cuti betul-betul dah nyawa- nyawa ikan.

Ok la , dah awal pagi dah ni....

nak reply email customer dulu, lepas tu boleh la tidur.

Selamat tidur.