Nasi Goreng Ikan Masin Menu Buka Puasa

Assalamualaikum

Dah tidur ke semua ni? Awalnya dah tidur..Kak Aya keluar tadi , pergi COD barang..awal bulan ni biasalah ,rezeki lebih sikit...Alhamdulillah.

Handphone kak aya kat kedai sekarang ni..rosak apa ntah....sekarang ni pinjam adik ipor punya..Alhamdulillah rezeki jugak tu, ada orang sudi bagi pinjam..boleh tumpang update blog .

Nak cerita yang tadi buka puasa pakat makan nasi goreng ikan masin aje...Alhamdulillah rezeki sama dikongsi...sedap tak sedap belakang kira.

Nasi putih tu kak aya beli daripada gerai Kak Azie...tak payah tanya la Kak Azie mana sebab kalau bagitau pun memang tak kenal pun ..lain la kalau yang baca blog ni geng geng setaman dengan Kak Aya.

Beli RM2,banyak tau...cukup untuk cover 5 perut dalam rumah ni.

Ada tak yang nak tau macam mana cara nak buat nasi goreng ikan masin? 

Mak aiiiii ramainya yang berminat nak tau .....ok ok Kak Aya share ( kasi can la kak aya nak perasan mcm kak aya ni femes dan pandai masak, semua benda orang nak tau..padahallll...)

OK. Sila salin .


 Resipi Nasi Goreng Ikan Masin Ala Kak Aya Selayang Mulia

1. Nasi putih - anggaran dalam 4 mangkuk kecik

2.Ikan kurau masin jeruk

3. Bawang putih 

4. Cili api

5. Kailan

6. Isi Ayam

7. Telur  - Kak Aya goreng 4 biji telur mata kerbau.

8. Gula, Sos Tiram, Garam kalau perlu.

Itu je bahan-bahan yang kak aya guna, sebab itu je yang ada di dalam peti ais.

Cara -cara:

1. Panaskan minyak, goreng ikan masin tu...dah nampak macam garing terus hancur-hancurkan ikan tu..hancurkan dalam kuali tu terus.

2. Pukul bawang putih tu, campak ke dalam kuali tu jugak...karate cili api , humban dalam kuali

3. Gaul tang ting teng sampai sebati.

4. Masukkan gula sikit, sos tiram sikit, campakkan isi ayam, ada tulang ayam pun campak je.

5. Gaul rata hingga isi ayam masak.

6. Masukkan kailan.

7. Masukkan nasi.

8. Kacau je la sampai semua sebati...kak aya suka kalau nasi tu garing kering, tak suka nasi goreng yang lembap atau pun basah.

Angkat dan hidangkan bersama telur mata kerbau..

Makan panas-panas, hidang bersama Teh O panas.

Alhamdulillah kenyang.


Sharing is caring : Baca Surah Al Mulk , AL Kahfi , Yaasin malam ni untuk mengelakkan daripada siksaan kubur..jom!







Misi kurus - baju jadi hiasan

Assalamualaikum

Kak Aya perasan sejak extra obes ni, banyak pulak pakaian Kak Aya yang hanya layak digantung semata dan hanya 2 helai blouse yang selesa dipakai..

Percaya tak, kak aya gilir pakai blouse yang 2 helai tu sampai kusam...yg 2 tu je buat rasa selesa memakai..

Bila terlebih lebih lemak, bahagian lengan jadi menggeleber dan part tu la yg buat kak aya rasa tak selesa dgn blouse dan baju kurung yang ada...jadi tersepiitt gitu bahagian ketiak.

Bila buat baju tu besar - besar rasa macam tak selesa jugak...macam masuk dalam karung yang besar

Pendek kata macam serba tak kena, tak selesa..

Memang meyesal jugaklah tak jaga makan sedari awal.

Sekarang ni bila lemak dah degil macam ni, merasalah peritnya..

Rasa rendah diri mmg ssh nak kikis walaupun sedaya upaya kita mencuba menanganinya secara positive...rendah diri mmg tak bagus sb banyak membantutkan perkara yang tak sepatutnya kita rasa segan nak buat...

eh faham ke apa yang kak aya nak sampai kan ni? tak faham pun takpe.

Ehhh byk pulak kak aya meluahkan dipetang yang sejuk ni...takkan sebab merajuk dengan gurauan Abah zahra kot hi hi

Oklaaa nk berangan buka makan apa mlm ni..

P/S  : Lunch hour td kak aya masuk tidur dlm filing room...mimpi lunch kat hotel..hidangan buffet...punya la lama memilih sb semua nampak sedap, tk dpt makan apa pun hingga tersedar dari tidur..hmm tetiba masa celik tu rasa ralat..

Misi Kurus belum berakhir

Assalamualaikum

Sekarang ni kak aya berpuasa ganti selang sehari.

Jadi dalam masa yang sama dapatlah 'ajar' sikit nafsu makan tuu..padan muka dia . biasa dia niii ..

Berat kekal 75kg...brp tahun boleh jadi 45kg ek? ( jangan menyampah)


Hari Itu kak aya pakai jubah masa ke sekolah nadhirah sempena Hari Graduasi, masa tgh kelek Zahra, Abah Zahra datang bisik

" berapa bln dah tuuuu" - mulut dijuihkan ke perut Kak Aya.

Kurang asam kan?

Takpe takpe takpe...

P/S : Update guna hp cap ayam..sorry kalau spacing mcm tak ok.