FREE CERMIN SEQY + FREE POSTAGE

Assalamualaikum,



Beli 1 Skincare Set bernilai RM130, free cermin Seqy bernilai RM10 dan free postage bernilai RM7.30.

Siapa tak nak FREE kan? Kak Aya belanja kos pos, meh la order.

Whatsapp 0173416762



MISI KURUS - Exercise Sit Up

Assalamualaikum

Kak Aya ngadu dengan Umar, anak bujang Kak Aya tu....

M : Mama ni makin gemuk lah , Umar..tengok la baju baju mama, semua ketat.

U : Aah kan...Umar rasa mama cantik kalau kurus ( saja bodek untuk bagi semangat kat mama)

M : mama tak tau la nak mulakan diet macam mana.

U: Umar cadangkan kita buat exercise Sit Up dulu la slow-slow sebab mama pun tak boleh nak joging, sakit lutut, sakit kaki.

M : Okay, nanti kita mula dengan Sit Up.

Rentetan daripada perbualan tu, Umar jadi trainer tak bertauliah kepada Mama.

Untuk kali pertama malam tadi, Mama cuba buat sit up, kelakar ada seksa pun ada ...tapi malu kat anak cuba jugak la kan buat walaupun tak sempurna...Umar bersungguh sungguh membantu.


Dapat dalam 30x je..itu pun pecah peluh, kata orang Terengganu.


Doakan Kak Aya berjaya kurang sikit berat badan ni ye...impian sejak dulu , macam yo yo...kejap turun kemudian mencanak naik.

Obes oh Obes..MISI KURUS - Mulakan semula

Assalamualaikum,

Tengok di ruangan komen pada entry sebelum ni, MZ ada bertanya, adakah Kak Aya preggy? Sebenarnya Kak Aya ni sedang berdepan dengan masalah obesiti yang agak berat hu hu.

Dengan ketinggian 144cm, berat 83kg, memang siapa yang baca ni boleh bayangkan macam mana.

Macam sedar tak sedar berat kian memberat..rasanya makan macam biasa je, aktiviti harian pun sibuk semacam ..siang ke pejabat, kadangnya tiap malam keluar memandu untuk COD barang, memandu kereta manual lagi..

Penimbang ada je kat rumah ni tapi jarang nak timbang, mungkin sebab fikir susah sangat nak kurus, jadi macam tak ambik pot lagi dah tentang berat badan, lalui je hari hari macam biasa..siang berganti malam, malam beransur perg jadi siang, macam tu la hari hari.

Bila tu yang Kak Aya perasan badan kian besar?

Bila lengan baju kurung rasa ketat, hingga rasa tak selesa, lepas tu kan perasan jahitan kat bahagian ketiak mulai nak terkoyak..kain pun tak dapat zip dengan mudah...baru la macam terfikir - ehh aku makin gemuk ke?

Terus ambik penimbang dan ohmaiii 83kg..tak percaya sebenarnya..tapi itu la hakikatnya.

2 minggu lepas Kak Aya ada derma darah,sebelum menderma tu kan perlu timbang berat badan..rasa macam seorang pesalah je nak naik atas penimbang tu..pembantu doktor cakap 83kg ni macam sangat tak sesuai dengan ketinggian puan, kena kurangkan berat untuk kesihatan yang lebih baik.

Sekarang ni pun pesakit buah pinggang pun ramai dari kalangan mereka yang obes..hmm terus terbayang macam mana seksanya Ucu menjalani rawatan dialysis 3 kali seminggu.

Betul betul macam terasa seperti terkena tamparan..hinggakan sehari dua Kak Aya seolah kehilangan selera sebab terlalu fikirkan tentang nak buang sedikit berat yang membebankan ini.

Pada usia 44 tahun ni, memang seboleh mungkin Kak Aya tak nak ambil apa-apa ubat pelangsing badan..sedaya upaya nak cuba untuk buang lemak secara natural je.

Ada siapa yang obes sudi berkongsi tip tak ?



83kg!

Assalamualaikum

83kg.

Berat terpaling berat seumur hidup.


Review Filem J Revolusi

Assalamualaikum,

Baru balik menonton filem J Revolusi bersama anak-anak.. kami pilih TGV Wangsa Walk sebab itu terdekat dengan rumah.

Nama je dekat dengan rumah, ni kali pertama jejak kaki di Wangsa Walk, kesian la haiii Kak Aya ni.

Harga tiket utk 3 beranak RM29, Zahra free je.

Waktu tayangan 11.30 pagi..itu pun nak bagitau ke? hik hik.

Beli popcorn + soft drinks terus masuk panggung..dah gelap time tu.

Masuk dalam tu jam dah lebih 11.30, bajetnya memang on time sangat la rupanya naik berpinar mata tengok iklan...lepas satu , satu datangnya iklan,sabar je la...Kak Aya ok je boleh sabar tapi si Umar ni haa...bising mengomel, macam tengok tv kat rumah je banyak sangat iklan.

Ok, sebab apa Kak Aya pilih menonton filem ni? walhalnya bukan kaki wayang pun...dalam usia 44 tahun ni, rasanya macam tak sampai 10 filem pun yang ditonton..kalau lebih tu, mintak halalkan la ye, malas nak kira betul-betul....pilih filem ni sebab Umar la beria ria nak tengok, dia cakap TV bagitau, ni filem yang WAJIB ditonton..tak tau la kot dia fikir bila sebut wajib tu , berdosa jadinya kalau tak pergi tonton...saja usik dia, kalau kita tak pergi jatuh berdosa ke? Dia jawab, tak dosa tapi kita semua rugi la...pulak dah!

Kalau tanya Kak Aya, seronok ke menonton filem ni? Pada Kak Aya, filem ni biasa-biasa je, nasib baik la ada si SKODENG tu jadi pak lawak, boleh la gelak hilangkan rasa bosan ..bukan la bosan sebosannya tapi aksi je lebih, isinya tak ada apa pun sangat.

Dihujung cerita, apa yang kita boleh dapat adalah ianya mengenai DIAN, dia tak puas hati dengan ayah angkat dia..itu je la rasanya...mungkin Kak Aya tak begitu memahami apa yang nak disampaikan ..yang boleh kita ambik daripada filem ni, kasih sayang seorang adik terhadap kakak, adik sanggup buat apa saja..itu je .

Adanya Fazura dan Izara mungkin untuk menarik penonton ke panggung , tapi wataknya tak meninggalkan kesan pun di hati.

Boleh la bagi 3 bintang setengah..itu pun sebab si SKODENG tu..

Umar memang suka, dia cakap bagi 5 bintang.

Ada tak yang dah menonton , yang setuju dengan pendapat Kak Aya? Atau ada yang tak bersetuju?






Panasnya Bumi Terengganu

Assalamualaikum,

Tetiba sangat malam ni sampai je dari kampung, sambil sambil mesin pakaian, on pc update blog! Memang sesuatu sangat rasanya..

Kak Aya balik Terengganu sejak petang Sabtu lepas., petang tadi gerak balik KL semula.

Panas betul cuaca sepanjang beberapa kat sana...bermandi peluh saban masa, kipas on 24 jam, angin terasa panas membahang.

Balik kali ni memang memerap seperap perapnya kat rumah, kalau bakar atas bara api mesti sedap ni..he he.

Kalau selalunya balik mesti walaupun sekali nak jugak ke Pantai Telipot, plan asalnya pun memang nak ke sana petang-petang, bawak anak-anak main layang layang, sudahnya memang mereput kat rumah je.

Panas sangat malas nak keluar lepak kat luar. Duduk rumah pagi petang siang malam sapu Sakura Mask kat muka..nak elakkan kulit wajah terbakar...biasanya dulu sebelum kenal Sakura Mask memang kulit jadi gelap bila balik dari kampung.

Siang tadi, rasanya hari yang paling panas sepanjang beberapa hari kat sana...gerak pukul 4 petang, sampai KL jam 9.30 malam, Kak Aya masih berpeluh-peluh..minum air bertong tong rasanya..

Syukurlah walaupun panas berbahang, masih lagi berpeluang berkumpul adik beradi, jumpa mak ..masak makan masak makan tambah berat ...

Malam ni anak-anak semua baring kepenatan dek kepanasan.

Apa pun cuaca di Terengganu, hati tetap rindu nak balik selalu.

Ok itu je nak share.

Puisi - KAMI HANYA PENGAGUM CIPTA-MU

Kak Aya minat sekali dengan puisi-puisi ketuhanan hasil karya Alhamarhum Ustaz Azman, di bawah ni adalah salah satu karya beliau.
ALFATIHAH buat guru yang banyak berjasa mengajar Quran, pelajarnya ramai termasuk la Kak Aya & sahabat-sahabat di pejabat.
=======================================================================
Tuhan,
Jadikan kami pengagum karya cipta-Mu.
Pada warna alam-Mu nan bercorak
Terbias pada awan nan berombak
Dari nur milik-Mu nan terserak
Di riak tasik nan tenang
di luas langit-Mu yang tidak bertiang
Sesudah tersingkapnya kelambu siang.
Tuhan,
Kami hanya pengagum cipta karya-Mu
Bukan pengagum pada warna
cipta hamba-Mu nan riak,
Terkasta pada rupa, pangkat
dan harta nan membuak.
Bimbang tersilau suluh nikmat nan banyak
Nanti di balik termakbul segala kehendak,
Engkau menguji kami dengan “istidraj”.
Al-Kurauwi
Tasik Ampang Hilir
11 Februari 2015

LELONG BEDUNG BAYI 2&3 MARCH 2017

Assalamualaikum,

Kak Aya nak war warkan, bermula jam 12 tengah malam ni (2/3/2017) berakhir 11.59 malam 3/3/2017, setiap pembelian bedung sebanyak 5 helai dan ke atas, layak mendapat harga RM10 bagi sehelai bedung.

Maksudnya, beli 5 helai  = RM50.. beli 4 helai je, harganya RM14 sehelai x 4 .

Banyak bezanya tu...untuk pembelian 2/3/2017 dan 3/3/2017 sahaja ye.

Cepat, sebelum stok habis, Kak Aya nak habiskan stok yang ada sebelum stok baru akan masuk minggu sikit hari lagi dan harga kembali RM14 sehelai.

*** harga bedung TIDAK TERMASUK KOS POS.

Whatsapp Kak Aya untuk mengetahui corak yang masih ada.